САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 797142Укупно посета:
  • 2517037Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

ТАКО СУ „ЦРНЕ ТРОЈКЕ“ ХАРАЛЕ

У свим месним огранцима СУБНОР-а општине Неготин (Јабуковцу, Вратни, Слатини, Плавни, Буковчу, Кобишници и Прахову) пригодним скуповима и програмима који су извели ученици тамошњих школа обележен је Дан борца.

Борци Неготина и чланови Планинарског друштва „Дели Јован“ и Оранизације резервних војних старешина најпре су положили цвеће на спомен костурницу јунака палих у НОБ.

Након тога су борци Неготина, планинари и резервни официри, посетили Русман на Дели Јовану у чијим су вртачама и затвореним рударским јамама “црне тројке” Борске летеће четничке бригаде бацили тела закланих мушкараца и жена. Према признању Војислава Рајчића Пожаревца, на суђењу у Зајечару 1982. године, он и његови зликовци су заклали и у јаме бацили око 150 патриота и антифашиста, као и обичних људи који ничим нису дали повод да им брутално одузму живот.

Четнички  злочини на овим просторима почeли су 1941. године и трајали су све до јесени 1944. године када су почеле борбе за ослобођење Источне Србије, рекао је Драгољуб Филиповић председник СУБНОР-а Неготин и додао:

“На брду Букова глава, које се простире у атарима села Рготина, Салаш, Дубочане и Глоговица, били су улогорени четници Борске летеће четничке бригаде на чијем је челу био командант Драго Врањешевић. Бригада је ушла у састав Тимочког четничког корпуса чији је командант био Љубо Јовановић звани Патак. Цитираћу неколико реченица из пресуде зајечарског суда, који је четника ”Пожаревца” осудио на смрт.

 У лето 1944. године у шуми изнад Салаша, лишио је живота Воју Радоњића машинбравара из Неготина, тако што га је камом ударио у врат и пререзао му гркљан. Слично је убијен и Станоје Живуловић, железничар из села Трнавца код Зајечара. ”Црнотројкаш” је са својом тројком на једној утрини изнад села Сикола лишио живота двојицу пилота Британске армије, који су након оштећења авиона приликом бомбардовања на територији Румуније успели да авионом прелете преко Дунава и да се помоћу падобрана спусте у околину Бора, где су их четници ДМ заробили, спровели у Салаш, касније у Сиколе, где су их ликвидирали везаних руку…

Не могу се описати сви тешки злочини фашиста и црнотројкаша на овом простору, али и на другим просторима целе Крајине. Али можемо да покренемо иницијативу да имена страдалих „безимених“ антифашиста у скорој будућности постану видљива. Да присупимо обнови споменика и спомен обележја страдалим родољубима и антифашистима како се не бисмо стидели пред потомцима”.

Једно реаговање на Неготинска крајина

  • pedjaza каже:

    Stanovništvo Timočke i Negotinske Krajine je prilično masovvno postradalo od strane četnika tokom Drugog svetskog rata. O tome svedoće brojna spomen obeležja žrtvama četničkih kama, naročito u selima ovog kraja. Nevini ljudi su na zverske načine bili lišavani života samo zato što su članovi njihove bliže porodice (sinovi, očevi, braća, muževi) bili partizani. Koliko je to bilo stravično dokazuje i činjica da su imena izvesnog broja ubijenih i do danas ostala nepoznata.
    Utvrđivanje identiteta pogubljenih i obnova mnogih zapuštenih spomen obeležja žrtavma fašista i njihovih pomagača, trebalo bi da bude jedan od primarnih zadataka u narednom periodu.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
10°
Clear
05:3317:55 CET
SunMonTue
min 5°C
20/6°C
14/3°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.