САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 773719Укупно посета:
  • 2469691Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

КЊИГА ЗА ТРАЈАЊЕ

Поводом 75. година страдања антифашиста и родољуба у логору „Метино брдо“ код Крагујевца, СУБНОР Шумадије је објавио књигу „Март 1942. године – стрељање антифашиста Метино брдо – Медна“ у којој су први пут сва имена стрељаних, хероизам пред немачким фашистима и њиховим слугама, као и оригинална немачка документа о овом до сада мало познатом логору у Шумадији.

На Метином брду и Медни стрељано је преко 200 партизана и антифашиста 2. марта и 22. марта 1942. године. У књизи се преплићу приче о Живадину Аксентијевићу, јунаку из Првог светског рата и носиоцу Карађорђеве звезде, предратном комунисти из села Шуме (Топола), Милићу Лукићу из Љушића (Горњи Милановац) Зечевић Драгољубу из Липовца (Топола), Милоју Симовићу из Дреновца, Јоковић Драгославу из Котраже (Страгари) и многим другима.

Рецензенти књиге су првоборац Владислав Влада Сретеновић и сада пок. Радојко Јововић. А у предговору књиге књижевник Јасмина Ан Јовановић је, између осталог, записала: „А наше родољубље заувек ћемо чувати у срцу, да нам се не утре траг постојању херојства у граду патриота и слободара који нису знали за страх и који су са песмом на уснама одлазили у вечни живот“.

Посебну вредност ове представљају и стихови ученика основних школа о јунацима Метиног брда и Медне (Милица Јанићијевић и Ивана Петровић). Књига је наишла на широк одјек широм Шумадије и Поморавља.

Једно реаговање на Нова издања

  • pedjaza каже:

    U vreme kada tzržište knjiga preplavljuje šund literatura raznih spisateljica i spisatelja, ovakva izdanja teže nalazi put do čitalaca.‚
    Komercijalizacija pisane reči je dovela do pada kvaliteta književnog stvaralaštva.
    Upravo knjige ovog tipa treba da budu ono što će se preporučivati pripadnicima mlađih generacija, budući da vremenom, kroz školsko gradivo i ostale njima dostupne sadržaje, sve manje imaju priliku da se upoznaju sa herojskim stradanjima antifašista u borbi za slobodu zemlje.

Конкурс

РЕПУБЛИЧКИ ОДБОР СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА „ДРАГОЈЛО ДУДИЋ“

р а с п и с у ј у

47. наградни конкурс за књижевно-историографске радове

за 2018. годину

За необјављене радове из књижевности и историографије о ослободилачкој борби и неговању традиција у години у којој обележавамо 77 година устанка народа Србије и седам деценија постојања СУБНОР-а Србије.

Конкурс за књижевност обухвата све области књижевног стваралаштва, а из историографије – истраживачке, публицистичке и мемоарске радове, који се односе на неговање традиција Народноослободилачког рата и ранијих ослободилачких ратова и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2018. године.

Радове потписати шифром, а у посебној затвореној коверти доставити основне податке о аутору.

Жири ће најбоље радове наградити и похвалити.

Радове доставити на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком „За конкурс „Драгојло Дудић“.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 15. новембра 2018. године, а награде и похвале уручене 17. новембра 2018. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање
Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
17°
Rain
04:5220:27 CEST
FriSatSun
min 11°C
21/11°C
22/12°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.