САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 756964Укупно посета:
  • 2427902Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

ВРАТИТЕ „ВЕЧНИ ПЛАМЕН“

Из општинске организације СУБНОР-а у Новом Београду, са потписом председника Драгољуба Давидовића, стигао је захтев да се на обали Дунава, у оквиру парка „Ушће“ и недалеко од палате „Србија“, врати у пређашње стање споменик „Вечна ватра“.

Споменик је подигнут као опомена свима после злочиначке агресије НАТО на нашу земљу 1999.

СУБНОР Србије у потпуности подржава иницијативу нашег одбора у Новом Београду.

„По информацијама које се могу сазнати из медија, у наредном периоду се планира уређење простора Парка пријатељства на ушћу Саве у Дунав (на потезу од ушћа до хотела „Југославија“).

На наведеној површини егзистира и својом висином доминира „Вечна ватра“, споменик жртвама НАТО агресије на нашу земљу 1999. године. У јавности се води полемика око опстанка овог некада монументалног здања те и наша Општинска организација жели да поново изнесе свој став у вези овог споменика.

Чланови Нови Београд сагласни су и једногласно  подржавају иницијативу да наведени простор треба што пре да се примерно уреди и буде понос Новог Београда, града Београда и целе Републике Србије, али никако по цену уклањања постојећег споменика.

Без обзира ко је тај споменик подигао и упркос покушајима његове политизације, он је опстао и сваке године постао место, где се 24.марта окупљају многобројне организације и удружења ради одавања почасти жртвама НАТО агресије.

Захтевамо да се не забораве жртве и обележје које је у њихову част подигнуто, те да се исто врати у првобитно достојно и достојанствено стање и тиме покаже да је њихова жрта незаборавна  и независна од дневне политике.

У том циљу од руководства Републичког и Градског СУБНОР и свих патриотских организација очекујемо да код надлежних органа подрже наш став и предузму одговарајуће кораке да се спомен обележје врати у првобитно и још боље стање“.

Конкурс

РЕПУБЛИЧКИ ОДБОР СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА „ДРАГОЈЛО ДУДИЋ“

р а с п и с у ј у

46. наградни књижевно-историографски конкурс

за 2017. годину

За необјављене радове из књижевности и историографије о ослободилачкој борби и неговању традиција у години у којој обележавамо 76 година устанка народа Србије и седам деценија постојања СУБНОР-а Србије.

Конкурс за књижевност обухвата све области књижевног стваралаштва, а из историографије – истраживачке, публицистичке и мемоарске радове, који се односе на неговање традиција Народноослободилачког рата и ранијих ослободилачких ратова и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2017. године.

Радове потписати шифром, а у посебној затвореној коверти доставити основне податке о аутору.

Жири ће најбоље радове наградити и похвалити.

Радове доставити на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком „За конкурс „Драгојло Дудић“.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 15. новембра 2017. године, а награде и похвале уручене 17. новембра 2017. године.

Пријатељи сајта
Oculus
СБ Бањица Сокобања
Сава животно осигурање
Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Beograd
23°
clear sky
humidity: 38%
wind: 7m/s W
H 23 • L 22
Weather from OpenWeatherMap
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2017. износи 500 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2017.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.