САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
 • 782287Укупно посета:
 • 2485931Укупно прегледа:
 • 0Тренутно посетилаца:

КОЗАРА УВЕК У СРЦУ

У Новом Саду је одржана редовна годишња скупштина Секције бораца козарачке битке, епопеје из славне народноослободилачке борбе против фашизма у Другом светском рату.

Скупштину је отворио Милан Вукелић и нагласио значај постојања Секције и њен пут, додајући да данас готово да и нема учесника једне од најтежих битака на тлу Југославије – Козарачке.

Козара није и неће бити заборављена. На Козари је страдало више од 68.000 недужних житеља Козаре и Подкозарја, међу којима и преко 22.000 деце. Тешко је и данас описати страхоте једне од најтежих битака у Другом светском рату, где се борило оружјем, вилама и мотикама за спас нејачи од најмоћније силе тога времена, фашистичке Немачке и њених верних помагача четника и усташа. Морамо подићи глас да нико нема право и мандат да негира часну народноослободилачку антифашистичку борбу и јунаке и хероје те борбе. Неговање традиција је основа памћења и сећања на праведну борбу, коју су партизанске јединице водиле и за слободу животе дали.

Епопеја на Козари претворила је планину у легенду, постала симбол партизанског отпора и страдања. О Козари је након рата написано на десетине књига, подигнут монументални споменик.

Скуп су поздравили председник СУБНОР-а АП Војводине Светомир Атанацковић, председник Удружења ваздухопловаца Војводине Славољуб Михаиловић и председник Удружења резервних војних старешина Бошко Пилиповић.

Једно реаговање на Нови Сад

 • pedjaza каже:

  Osovinske snage su brojale 11.000 oficira, podoficira i vojnika Vermahta, 20.000 ustaša i domobrana, a Mađari su učestvovali sa 5 topovnjača rečne flotile. Za obezbeđenje pozadine upotrebljeno je 2000 četnika Drenovića i Marčetića. Partizanska formacija na Kozari, Drugi krajiški partizanski odred, brojala je oko 3.000 vojnika, ali je regrutovala rezerve iz 60.000 civila na slobodnoj teritoriji.
  Nakon intezivne bitke, u noć 3. jula neke partizanske jedinice su probile obruč, ali je glavna grupa sledeće noći opet ostala opkoljena i uglavnom je uništena. Samo nekoliko stotina boraca sa delom stanovništva probilo je obruč i uspelo da se izvuče prema planini Grmeč. Veliki broj onih koji se nisu uspeli provući kroz obruč pali su u ruke ustašama i Nemcima, i tada su počinjeni veliki zločini nad njima. Na mestu proboja obruča, u jugozapadnom delu Kozare danas se nalazi spomenik nazvan „Patrija“.
  Po ustaškim i nemačkim dokumentima, u kozaračkoj ofanzivi zarobljeno je 68.000 ljudi. Spomen park Kozara prikupio je nepotpuni spisak od 33.398 pobijenih kozaračkih civila dok sudbina mnogih nestalih ni do danas nije poznata.
  Oko 900 preživelih partizana je osnovalo Petu krajišku brigadu. U isto vreme, glavnina partizana sa Titom se kretala iz istočne u zapdnu Bosnu. Za vreme ofanzive, Prvi krajiški odred i delovi Prve krajiške brigade izvršili su napade na Bosanski Novi, zauzeli Bosansku Krupu, i izvršili veći broj drugih napada u cilju smanjivanja pritiska na Kozaru. Neposredno nakon operacije, 31. jula oslobođen je Ključ, a sa dolaskom proleterskih brigada stvorena je prostrana slobodna teritorija.
  Krvava epopeja na Kozari pretvorila je ovu planinu u legendu. Ona je postala simbol partizanskog otpora i stradanja. O Kozari je nakon rata napisano na desetine knjiga, na Kozari podignut monumentalni spomenik.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
Clear
06:2818:32 CEST
MonTueWed
min 6°C
16/4°C
18/4°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.