САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 789452Укупно посета:
  • 2499287Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

ОСТАО ЈЕ  БЕЛЕГ  ЗА  СВА  ВРЕМЕНА

У Новом Саду је одата пошта жртвама фашистичког терора пре 73 године. Комеморативно су обележени дани стравичног погрома у Другом светском рату, вечито сећање на рацију окупационих мађарских трупа и њихових сарадника.

У јануару 1942, у јеку окупације и борбе за опстанак и слободу поробљеног народа, фашисти су кренули у злочиначку одмазду. Мађарски хортијевски солдати и жандармерија су, у кратком временском периоду, немилосрдно ликвидирали више хиљада људи. Углавном Срба, Јевреја и Рома. Убице се нису зауставиле у крвавом пиру, већ су измрцварена тела гурнули под лед хладног и дубоког Дунава.

На кеју, у Новом Саду, на споменик „Породица“, на Тргу рације, положени су венци СУБНОР-а,  Владе АП Војводине, локалне власти, политичких странака, Секције пилота и падобранаца Војводине.

На пригодном окупљању је председник СУБНОР-а АП Војводине и потпредседник СУБНОР-а Србије Светомир Атанацковић , поред осталог, истакао: ”Људи су убијани на прагу својих кућа, на улици и по баштама. Убијана су деца, старци, жене. Уз тешка мучења. Убијани су само зато што су били друге нације или вере. То се никад не сме заборавити и због тога СУБНОР чврсто стоји на бедему одбране од повампиреног фашизма”.

Потпредседник Покрајинске владе АПВ Мирослав Васин је нагласио:”Борци НОР-а су били и опстали на бранику свога народа и државе од највећег зла у историји нација. Треба им одати пуну захвалност и признање. Ми ћемо то и чинити”.  Др Павле Катић, носилац Партизанске споменице 1941, на комеморацији је рекао:”Тужно је потсећати се стравичних догађаја. Веома је потресно исчитавати имена на плочама, наше родитеље, браћу, сестре, целе породице, доведене по цичи зими на обалу велике реке, где су убијени по наредби врховне команде мађарске окупационе војске. Ледени Дунав прогутао је те људе, жене и децу, а да им ни гроб није остао”.

Остао је споменик, белег за сва времена, поштовање нових генерација, захвалност. Непоколобљиви фронт антифашиста у којем СУБНОР Србије са свим прогресивним људима даје немерљив допринос.

 

Једно реаговање на Нови Сад

  • pedjaza каже:

    Krvavi januar u Novom Sadu, oličen velikom racijom mađarskih fašističkih okupacionih snaga, nikada neće biti zaboravljen, ne samo u ovom gradu, Vojvodini i Srbiji, već na području cele Evrope i u mislima svih miroljubivih i antifašistički nastrojenih ljudi sveta.
    Pored broja stradalih, njihove nacionalne, starosne i polne strukture, stravičan je način na koji su ubijani i postupanje sa njihovim posmrtnim ostacima.
    Zločin i tragedija se nikada ne smeju zaboraviti, ali oni ne treba da budu kamen razdora između srpskog, jevrejskog i romskog naroda s jedne i mađarskog naroda, s druge strane. Mađari i svi ostali građani i državljani Mađarske nisu krivi što su tadašnje fašitsčke vojne snage njihove zemlje ovo učinile. Uveren sam da ogromna većina njih jednako osuđuje ove stravične događaje.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
Snow
07:0815:58 CET
SatSunMon
1/-2°C
-1/-7°C
-2/-4°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.