САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 781720Укупно посета:
  • 2484787Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

СЛАВЉЕ ГРАДА ХЕРОЈА

Нови Сад, Град Херој свечано је прославио 69. годишњицу  ослобођења од фашиста у Другом светском рату. Сала Дома војске Србије била је тесна да прими све грађане, омладину и борце, ослободиоце.

Свечаност је почела, полагањем венца на споменик „Жарка Зрењанина – Уче“ у основној школи, која носи његово име и историјским часом о дану ослобођења.

Председник СУБНОР-а АП Војводине и потпредседник СУБНОР-а Србије, Светомир Атанацковић, посвећену 69. годишњици слободе и поздрављајући присутне поред осталог истакао је: „Подсећајући се на значајан дан из 1944. године,  у нашим мислима су сви који су дали животе да би престао крвави фашистички терор над недужним становништвом, почев од „крваве новосадске рације у јануару 1942. године“ коју су спровеле мађарске злочиначке хорде, као и друга злодела – хапшења, депортације, пребијања и одвођење у злогласне логоре смрти широм Мађарске и Немачке из којих се већина никада није вратила.

После 69 година НОБ и НОП изложени смо мноштву превара. Дрске лажи и фалсификати су одраз интелектуалне неспособности, оних који не разумеју и не схватају антифашистичку борбу и истину о ратној стварности Србије 1941. – 1945. године. Борци НОР-а, њихови потомци и поштоваци, морају снажно бранити тековине народноослободилачке антифашистичке борбе у којој је на бојном пољу остало 305.000 бораца сламајући фашизам и све оне који су фашизму служили.“

Истакнути борац и руководилац 8. војвођанске НОУ бригаде, Мита Бугарски, потпуковник у пензији дао је кратак пресек догађаја при ослобођењу Новог Сада.

  

2 реаговања на Нови Сад

  • Z.Drapsin каже:

    Istoga dana u 10 casova delegacija Gradskog Odbora SUBNOR-a je polozila vence na Spomen Groblje u Novom Sadu i na spomeniku Novosadskog partizanskog odreda na Ceneju,vence su polozile i delegacija grada Novog Sada u kojoj su bili gradonacelnik Milos Vucevic i predsednik skupstine grada Dr Sinisa Sevic,delegacija rezervnih vojnih staresina i garnizon Vojske Srbije.Nekako uvek u izvestaju izvestilac nekako izostavi i aktivnost Gradskog Odbora Novog Sada,nadam se nenamerno.

  • pedjaza каже:

    Pokrajinski odbor SUBNOR-a Vojvodine nastavlja sa nizanjem uspešnih aktivnosti na svom teritorijalnom području delovanja. Vojvodina je bila podeljena idmeđu 3 okupacione teritorije, pod kontrolom mađarskih fašističkih snaga (Bačka), nemačkih nacista (Banat) i ustaške NDH (Srem). Zločinačke racije u Novom Sadu iz januara 1942. godine, dovoljne su da građani ovog grada, ali i čitave Vojvodine, nikada ne izgube iz vida okrutnost i pogubnost fašističke ideologije, a one su bile samo jedan u nizu tamošnjih stravičnih dešavanja tokom Drugog svetskog rata. Stoga ni ne čudi što je sala Doma Vojske Srbije u Novom Sadu bila mali prostor da primi sve one koji su želeli da prisustvuju obeležavanju godišnjice oslobođenja ovog grada od fašista.

Конкурс

РЕПУБЛИЧКИ ОДБОР СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА „ДРАГОЈЛО ДУДИЋ“

р а с п и с у ј у

47. наградни конкурс за књижевно-историографске радове

за 2018. годину

За необјављене радове из књижевности и историографије о ослободилачкој борби и неговању традиција у години у којој обележавамо 77 година устанка народа Србије и седам деценија постојања СУБНОР-а Србије.

Конкурс за књижевност обухвата све области књижевног стваралаштва, а из историографије – истраживачке, публицистичке и мемоарске радове, који се односе на неговање традиција Народноослободилачког рата и ранијих ослободилачких ратова и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2018. године.

Радове потписати шифром, а у посебној затвореној коверти доставити основне податке о аутору.

Жири ће најбоље радове наградити и похвалити.

Радове доставити на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком „За конкурс „Драгојло Дудић“.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 15. новембра 2018. године, а награде и похвале уручене 17. новембра 2018. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
25°
Clear
06:2018:43 CEST
TueWedThu
min 16°C
30/14°C
29/14°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.