САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
 • 794144Укупно посета:
 • 2511297Укупно прегледа:
 • 1Тренутно посетилаца:

 

СЕДАМ  КАО  ЈЕДАН

Пише: Душан Чукић

Има ли кога да не зна поучну причицу о оцу и седам синова? Старина окупила наследнике и сваком уручила сноп од седам прутова: ”Млади  сте, снажни, разнесите их у парампарчад!”.

Запеле момчине из петних жила, али нема вајде – штапићи, наизглед слабашни, остадаше завезани, неначети. Онда отац сваком од деце подели по један прут и онај сноп се очас претвори у крхотину. А синови схватише наук, нико им никад ништа не може ако буду заједно, јединствени, у свакој прилици и под било каквим условима једна породица.

И међу нама, субноровцима, често сам, сигурно не без разлога нарочито током прошле године, подсећан на разним скуповима како се, с колена на колено, проносила можда легенда о слози и заједништву неопходним у свим временима.

А СУБНОР Србије, са преко 130.000 верних и вредних чланова, исконских родољуба, чувара не на длану донете често отимане слободе и антифашистичке бакље, знају боље од разних зашто љубоморно чувају јединство које је, уз свакодневно прегалаштво, потврђено изричито задњих година кад смо се испетљали из силом досовских комесара намештене мишоловке зарад туђих налога ревизионистичке идеологије.

Седам чврстих деценија постојања, што славимо са наступањем пролећа, опште сазнање да смо у Европи друга по снази антифашистичка организација, у Европи и која се ујединила управо на темељима борбе са фашизмом, а на основу стажа, сплетом околности, чак и на почасном првом месту, дају овом нашем и српском СУБНОР-у, државотворном, са настојањем да сваким актом видно доприноси бољитку и угледу отаџбине,  за право да тражи и поново добије друштвени статус који свугде у свету, не само на нашем континенту, имају сличне, али неупоредиво слабијих резултата, организације ветерана.

А у нашој нису, како то понегде и понеки злонамерни хоће да прикажу, само седе главе, све је више нове генерације која хоће да настави где су стали или заустављени њихови дедови и очеви. Људи добре воље, поштоваоци слободара, родољуби модерних схватања, антифашисти свесни какви се рецидиви погубне прошлости иза брега ваљају и ка нама, жељни да опет, по поганском обичају, европско предворје Балкан искористе као монету за поткусуривање и запале фитиљ који је свима наносио зло.

Јасна је и та игра, виднија него можда икад раније, али неће имати прођу кад смо, као у причици с почетка, свих седам као један сноп, чији је снажан и самосвестан део СУБНОР, искусан и спреман, да у свакој прилици јединствено брани своју отаџбину Србију.

Једно реаговање на О томе је реч

 • pedjaza каже:

  Često se ističe kako je tzv. „dosovska vlast“ iz društvenog života izopštila SUBNOR Srbije i tekovine NOR-a, što je tačno. Do toga je došlo posle 2000. godine i delovalo kao da su jedva čekali da se obračunaju sa svim što je na sebi nosilo antifašističko ruho.
  Vladajuća garnitura koja je došla nakon dosovske, nije nastavlila sa tim procesom, mada skoro da nije imala ni šta. 12 godina dosovske vlasti je bilo više nego dovoljno da se zbriše gotovo sve što je moglo. Postavljaju se opravdano pitanja:
  1. Šta se čeka da se SUBNOR-u Srbije vratiti status koji je do 2000. godine imao i koji mu objektivno pripada?
  2. Zašto su i dalje na snazi propisi koji omogućavaju sudsku rehabilitaciju saradnika fašističkih okupatora?
  3. Zašto u školskim udžbenicima iz istorije nije promenjen onaj deo gradiva koji se odnosi na NOR i antifašističke tekovine, u smislu objektivnog prezentovanja?
  4. Zašto mnogi mediji vrlo šturo i površno izveštavaju o aktivnostima SUBNOR-a ili ih čak ni ne pomenu?
  5. Zašto dosta jedinica lokalnih samouprava ne sarađuje sa lokalnim podružnicama SUBNOR-a?
  6. Zašto je SUBNOR Srbije često usamljen u obeležavanja značajnih datuma iz NOR-a, uz vrlo skromnu i uglavnom samo protokolarnu saradnju državnih organa i organa lokalne sammouprave, a neretko i uz potpuni izostanak njihove saradnje?
  Ova i još neka pitanja su naročito značajna u trenutku kada je kadrovski najmasovnija boračka organizacija na Balkanu i jedna od namasovnijih (a svakako najstarija) u Evropi, pred obeležavanjem 70 godina postojanja.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
Sunny
06:3617:07 CET
SatSunMon
10/-1°C
11/1°C
13/1°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.