САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 791927Укупно посета:
  • 2507308Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

НАЈВЕЋИ СКУП ХРВАТСКИХ ФАШИСТА

У гласилу Међународне федерације антифашиста, са седиштем у Берлину, објављен је текст који у целости преносимо.

„Од средине 90-тих, централни скуп хрватске деснице и пријатеља фашистичких колаборациониста одржава се у Аустрији, недалеко од границе Словеније, у Корушкој (Каринтији), на Блајбуршком пољу. То је реминисценција догађаја из маја 1945. када су савезници нациста, усташка армија из бивше Југославије, пребегли у Корушку и ушли у британску окупациону зону.

Уместо борбе са Британцима, они су предати југословенским партизанима а неколико хиљада је умрло.

Већ годинама, хрватска Католичка црква организује овај догађај са „Блајбуршким маршом части“. Званично, то је догађај где су политички симболи забрањени. Ипак, то је највећи скуп хрватских фашиста.

Задњих година, до 30.000 људи долази из више европских земаља. Ове године било је око 15.000 подржавалаца екстремне деснице и хрватских националиста. Људи су носили црне мајице са написом „за дом спремни“. Реч „спремни“ стоји овде као усташки поздрав. Други су показивали мајице са ликом фашистичког лидера Анте Павелића. На гробљу, један претставник „уједињене хрватске деснице“ позивао је на брисање антифашизма из устава Хрватске. Чак су и државни представници Хрватске били присутни: председник Парламента Горан Јандроковић, министар за имовину Горан Марић и министар одбране Дамир Крстичевић.

Ове године, по први пут, био је и јавни протест организован од стране Документарне архиве аустријског покрета отпора, аустријске студентске уније и партизанских удружења Словеније, Италије и Корушке и Хрватске. Затражена је забрана одржавања „сећања“ на Блајбуршком пољу“.

Једно реаговање на Опомена из Берлина

  • pedjaza каже:

    Zvanična reakcija rukovodstva FIR-a na fašistički skup hrvastke ekstremne desnice u Austriji trebalo bi da rezultira preduzimanjem konkretnih mera od strane nadležnih organa da se ovakve stvari više ne dešavaju.
    Ono što dodatno zabrinjava je prisustvo visokih državnih predstavnika Hrvatske, što je u potpunoj suprotnosti sa zvaničnim antifašističkim opredeljenjem Hrvatske, koja je i članice EU, međunarodne organizacije koja se temelji, između ostalog, i na antifašističkim tekovinama.
    Ni jedna mera osim zavrane ovakvog skupa ne bi mogla biti adekvatna.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
Snow
07:0816:29 CET
SunMonTue
3/1°C
3/0°C
2/0°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.