САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
 • 784853Укупно посета:
 • 2490463Укупно прегледа:
 • 0Тренутно посетилаца:

НИ ЈЕДАН  РАТ  НЕ ВАЉА

Еминенти скуп стручњака из више земаља два дана је заседао у београдском Конгресном центру Сава и закључио да општа опасност од рата прети човечанству које је већ препатило многе страхоте.

Повод за састанак је један век од почетка Првог светског рата, па је главном граду Србије дата почаст да буде домаћин научне расправе о последицама и порукама збивања од пре 100 година на садашње прилике. Организатори су били Београдски форума за свет равноправних и две друштвене организације из Русије – Центар националне славе и Фонд Светог Андреја Првозваног. Београдски форум је, иначе, колективни члан СУБНОР-а Србије.

Тема Првог светског рата, познатог и као Велики рат, размотрена је са геополитичког, цивилизацијског, системског и пројектног аспекта. О томе су говорили научници, војни стручњаци, дипломате, економисти, философи, јавне личности из Србије, Републике Српске, Црне Горе, али и Русије, Канаде, Француске, Велике Британије, Немачке, Аустрије, Америке, Грчке, Белгије, Пољске, Италије, Кипра, Чешке, Индије и других земаља.

Рат је још једном осуђен као нецивилизацијски чин обраћања, али је у исто време повезан са надгорњавањима на светској сцени и преотимањем територија богатим природним благом.

Тренутно трају окршаји у најмање 30 региона, а истребљења у средишту Европе, на делу Украјине и у подручјима Блиског истока прете да се разлију. Учесници скупа су осудили иницијаторе и изнели низ доказа о потпаљивачима са оне стране океана и циљевима да се долар као превасходна и наметнута валута у финансијским трансакцијама одржи у сваком кутку планете.

У дебати о поводима за Први рат недвосмислено је потврђено да Србија ни једним гестом у оно време није могла да буде узрок и да је хитац Принципа у Сарајеву искоришћен као каписла за већ унапред припремљен, у политичким кухињама власти у Берлину и Бечу, сценарио војевања на Балкану.

Скупом у Београду председавао је угледна друштвена и привредна личност Владимир Јакуњин из Москве, а у радном председништву били су бивши председник Чешке Вацлав Клаус, генерални секретар Савета Европе Валтер Швимер, садашњи заменик министра спољних послова Русије Алексеј Мешков, патријарх српски Иринеј, шеф дипломатије негдашње СРЈ Живадин Јовановић, секретар Владе Србије Новак Недић.

Дводневној конференције присуствовале су и многе познате личности из научног, друштвеног, политичког и јавног живота наше земље, међу њима и председник СУБНОР-а Србије проф.др Миодраг Зечевић.

На скупу су, иначе, прочитане поруке председника Србије Томислава Николића, председника Државне думе Русије Наришкина и патријарха Руске православне цркве Кирила.

Учесници су положили венце на Руском некропољу и на споменик жртвама НАТО агресије у Ташмајданском парку, а откривен је и обелиск на Калемегдану у част српских и руских војника палих у одбрану Београда у Првом светском рату. У Сава центру је, такође, одржан импозантни меморијални концерт у режији Иване Жигон и учешће истакнутих уметника из Русије и наше земље.

4 реаговања на Општа опасност

 • Lune каже:

  Da vojska zaista maršira na svom želucu, kako je govorio Napoleon, još jednom je potvrđeno u Prvom svetskom ratu. Iako je austrougarska vojska imali obilnije i bogatije obroke, srpski vojnik se zahvaljujući tainu hranio zdravije. Zato je bio spretniji i pokretljiviji od neprijatelja.

  I sit i siguran! To je tain značio za srpskog vojnika.

  • Lune каже:

   Predsednik Nikolic je odbio da prisustvuje,obelezavanju stogodisnjice Prvog svetskog rata, u Belgiji zbog toga sto ce da bude istaknuta zastava divlje drzave Kosovo.A, kada smo vec kod Belgije „saveznice“, mozemo da pomenemo i Drugi svetski rat:
   u Drugom svetskom ratu,njene trupe, nemacke trupe, i trupe drugih „nama dragih saveznica“, bile su stacionirane sa namerom, da kada se slomi nemacka, zajednickim napadom, potisnu „saveznicu Rusiju“…“vrate na pocetene polozaje“..“do pod Moskvu“, a li Zukov je, opomene radi, naredio da se „artiljerijski val“ namenjen Berlinu prebaci preko „crte“..pljusnuli su „jednu dozu granata“ saveznicima, koji su shvatili,opomenu i odustali od planiranog „kontra napada na saveznicku Crvenu armiju“, nastavljajuci, do dan danas da optuzuju Rusiju “ za Berlinski zid“ i kako vidimo pokusavaju opet isto.Jugoslaviji, i u njoj Srbiji su uzeli „meru“ sto im nije bilo dozvoljeno da se iskrcaju na Jadran,pa goneci nemce, kao na primer u Italiji i Grckoj, pobiju po vise od 100.000 patriota,partizana i naravno Komunista, neuporedivo je u tim akcijama ciscenja manje poginulo nemackih vojnika.

 • pedjaza каже:

  Mir u kapitalističkom, kao ni i jednom klasno-eksploataorskom sistemu, nije moguć. Dok god budu postojali oni koji eksploatišu druge, dok god se bude razgovaralo jezikom pretnji i ucena, dok god bude bilo bogatih i siromašnih, moćnih i nemoćnih, privilegovanih i obespravljenih, dotle će u svetu konstantno biti sukoba i ratova manjih ili većih razmera.
  U takvim uslovima može postojati samo podanički mir, mir u kome će jedni mirno eksploatisati druge, a ti drugi mirno trpeti ekploataciju. Takav mir ne može biti dugotrajan, jer je zasnovan na tlačenju i nipodaštavanju ljudi.

 • SUBNOR-ac каже:

  Nažalost rat nije prevazićen u sadašnjem veku čovečanstvo nije dostiglo takav stepen razvoja da neratuje. Rat i revolucija proleterijata su neophodni za opstanka čovečanstva ukoliko uskoro nedođe do rata svetskih razmera i revolucije proleterijata propast u kapialističkom svetu je neminovan ti koji zagovaraju samo mir ti su najobičnije budaletine jer to onda znači da treba ćutati i trpeti nečiju ekspaltaciju i ovakav nepravedni svet kakav je danas u kapitalističkom takozvanom novom svetskom poretku, onaj ko zagovara mirna rešenja je sluga kapitalizmu i eksplataciju potlačenih ljudi.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
10°
Mostly Cloudy
07:0417:40 CEST
TueWedThu
17/8°C
17/3°C
14/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.