САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 794143Укупно посета:
  • 2511296Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

ШТА ТО РАДЕ, АМАН, ОДБОРНИЦИ У КНИЋУ!

Један од одборника Скупштине општине Кнић поднео је у име потомака, сродника и поштовалаца страдалих Равногораца као и у своје име иницијативу за подизање јединственог спомен обележја у Книћу припадницима Равногорског покрета (четницима ДМ) страдалим у Другом светском рату.

Општинско веће општине Кнић припремило је решење и формирало тим за припрему предлога за подизање обележја.

СУБНОР Шумадије и Кнића оштро реагују на овакву иницијативу наводећи следеће аргументе:

Подносиоци иницијативе као да желе да подизањем оваквог спомен обележја покушају да без судских докумената и прописа рехабилитују четничке коловође и лица која су проглашена за ратне злочинце и народне непријатеље. A међу њима су и Музикравић Марко, командант Гружанске четничке бригаде и Шумадијског корпуса.

мајор Смиљанић Душан

Николић Богољуб, познат као „Грбички поп“ чији су црнотројкаши убили Драгомира Лазаревића, Милицу Вујадиновић из Дивостина којој су задали 29 удараца камом, зверски убили крагујевачког фотографа Пињу Банковића, затим сестру народног хероја Моме Станојловића и на десетине других родољуба

Ајдаревић Љубомир „Поврзача“, кољаш, црнотројкаш и одметник који је ликвидиран новембра 1947. године

Љубиша Ђурић Шнајдовац, познати кољаш, ликвидиран као одметник 1947. године

капетан Сремчевић Богић, одметник, познат по зверским убиствима, ликвидиран као одметник 1951. године

Овим се тужни списак злочинаца не завршава.

Како ће подносиоци ове иницијативе изаћи 2018. године пред очи потомцима жртава четничког терора, часним патриотама и родољубима Живадина Несторовића, једном од организатора КПЈ за срез Гружански, Бошка Роловића из Кнића, Арсенија Раденковића, Ђорђа Петровића и Милорада Радовановића које су са још девет милиционера зверски убили ови припадници Равногорског покрета. Тражимо од највиших државних органа да спрече подизање спомен обележја на којима ће бити имена оних који су окрвавили руке од свог народа, поштених и честитих патриота, антифашиста и родољуба.

Од СУБНОР-а Србије тражимо да преко ресорних министарстава (за рад, борачка и социјална питања, министарства за локалну самоуправу, правде и других надлежних институција) предузму све мере и спрече овакве и сличне иницијативе које су у супротности са антифашистичким опредељењем Републике Србије и Европском унијом што енергично устаје против повампирења ретроградне идеологије из Другог светског рата – поражене победом 1945. године, у којој је крупан допринос, свугде у свету признат, дао патриотски антифашистички народноослободилачки покрет наше отаџбине.

СУБНОР Шумадије и Кнића

Једно реаговање на Оштар протест

  • pedjaza каже:

    Opštinsko veće opštine Knić je pripremilo rešenje za podizanje spomenika pripadnicima koljačke, vojske koja je sarađivala sa okupatorom, zavila u crno na hiljade porodica i ubila na hiljade žena i dece.
    Radi se o sramnom činu, koji bi gotovo bilo gde u savremenom civilizovanom svetu bi nezamisliv. Valja napomenuti da je čak i Kralj Petar II Karađorđević, kome su se na vernost zaklinjali četnici Draže Mihailovića, pozvao je javno 12. septembra 1944. godine pripadnike svih oružanih snaga u Jugoslaviji da se priključe NOVJ, pod vrhovnom komandom Josipa Broza Tita. U tom govoru on je, između ostalog, napomenuo: „Svi oni, koji se oslanjaju na neprijatelja protiv interesa svog vlastitog naroda i njegove budućnosti, i koji se ne bi odazvali ovom pozivu, neće uspeti da se oslobode izdajničkog žiga, ni pred narodom ni pred istorijom.“.
    SUBNOR Šumadije i Knića je adekvatno i pravovremeno reagovao. Ostaje nam samo da verujemo da će resorni državni organi odreagovati na adekvatan način, tj. onemogućiti podizanje ovakvog spomen obeležja.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
Sunny
06:3617:07 CET
SatSunMon
10/-1°C
11/1°C
13/1°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.