Оштар протест

ТОГА  НИГДЕ  НЕМА!

Савез удружења бораца Народноослободилачког рата, СУБНОР Београда, најенергичније протествује против намере да се судским путем рехабилитује Милан Недић који је током Другог светског рата био председник српске владе намештене одлуком хитлеровске окупационе власти.

”Преко 17 хиљада чланова само у главном граду наше државе ће се – наглашено је у саопштењу – свим расположивим демократским средствима супротставити покушајима којих нигде у свету нема”.

Београдска организација скреће пажњу јавности на срамно мењање имена улица и тргова, школа, ревидирање уџбеника, прекрајање укупне историјске истине и тиме одузимање части коју је достојном борбом и слободарством наша отаџбина извојевала заједно са антихитлеровском коалицијом у сламању фашистичких армада у Другом светском рату.

Низ месних организација СУБНОР-а, заједно са Републичким одбором и Председништвом, већ годинама указују на повампирење идеолошке заслепљености десничарских кругова и ретроградних појединачних и групних жеља да се у Србији поништи славна Народноослободилачка борба и на сцену врате и оправдају силом на срамоту колаборанти које је, после победе у тешком рату, читава поштена планета изопштила означавајући их као непријатеље човечанства и измећаре фашиста освајача.

Како се сада могу, после деценија и настојања да будемо део ЕУ засноване на цивилизацијским тековинама антифашизма, прихватити исфорсирани и неутемељени судски процеси (многи покренути од наследника да би вратили ко зна на који начин стечену имовину) коју часну Србију и током Другог светског рата покушавају да свале у каљугу издајништва.

Слободарски Београд и поносна антифашистичка Србија то неће допустити. Судови јесу независни, али има демократских могућности да се укаже на поступке који нису у општем интересу и темељно угрожавају бољитак коме тежимо и непорецив углед у свету.