САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
 • 789453Укупно посета:
 • 2499294Укупно прегледа:
 • 1Тренутно посетилаца:

ДАЉЕ РУКЕ ОД ЗРЕЊАНИНА!

У Зрењанину, у центру Баната, појединци су покренули акцију да се граду, после низа деценија, промени име.

Тим поводом су председништва СУБНОР-а Србије и Покрајинског одбора Војводине упутилa јавности саопштење у коме изражавају енергично противљење у нади да се поступак и настојања без основа онемогуће и престане са поништавањем и скрнављењем прошлости и имена доказаних бораца против фашизма.

„Након ретроградних петооктобарских промена настала је и мода поништавања тековина антифашизма, блага савременог доба насталог на темељима сламања нацизма, највећег зла у историји цивилизације, у чије је темеље српски народ положио преко милион и пет стотина хиљада живота.

У време када су многе вредности бачене под ноге, када се некритички и без последица иступа у јавности са неистинама и бесмислицама, обнавља се и иницијатива за промену имена града Зрењанина.

Помало перфидно смишљено, а не без претходних примера, супростављају постхумно, знамените, заслужне и значајне Србе: Краља Петра I Карађорђевића, ослободиоца – Жарку Зрењанину, антифашисти, симболу борбе против нацизма, борцу за једнакост међу људима, просветитељу, Народном хероју.

Улогу и једног и другог српска историја је заблежила и доделила позитивно памћење!

Први се борио за уједињење, а други је бранио то уједињење од нациста и опстанак у слободи и за то је положио живот.

СУБНОР Војводине и Србије, са преко 130 хиљада чланова, против је сваког фалсификовања историјских чињеница, против поништавања тековина антифашизма и против скрнављења доприноса хероја борби против нацизма.

С тога се одлучно супротстављамо иницијативама и идејама које не нуде ништа што се зове бољи живот, будућност наше деце и будућност отаџбине Србије.

Имена градова, па тако и града Зрењанина, не могу бити предмет поигравања појединаца, новоскованих удружења и нису само питање и одлука становника Зрењанина, већ питање и баштина свих грађана Србије.

Свесни последица изолације, санкција, ратова деведесетих, НАТО бомбардовања и дивље, погубне транзиционе приватизације, подржавамо све оне, који се вршењем власти боре да у миру уздигну, изграде и сачувају Републику Србију, као суверену, независну, војно неутралну и просперитетну домовину свих својих грађана, као и све житеље Србије, који достојанствено и часно истрајавају на том путу, чувајући свете тековине антифашизма и слободарства“ – стоји у саопштењу Председништва Покрајинског одбора СУБНОР-а Војводине и Председништва СУБНОР Србије.

Једно реаговање на Оштар протест

 • pedjaza каже:

  Histerija gaženja po tekovinama antifašizma se nastavlja.
  Posle promene naziva brojnih ulica, trgova, škola i drugih objekata, rehabilitacije saradnika fašističkih okupatora i obeležavanja dana četničkih zločina, na red je došao i grad koji nosi naziv po slavnom heroju Žarku Zrenjaninu.
  I opet se SUBNOR dovodi u situaciju da se bori za ono što je davno izboreno i dokazuje ono što je mnogo puta dokazano.
  Pitam se da li će se Drugi svestki rat u Srbiji konačno završiti ili će se nastaviti sa marginalizacijom pobednika i nipodaštavanjem onoga što su učinili za svoj narod i zemlju?!

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
Snow
07:0815:58 CET
SatSunMon
1/-1°C
0/-7°C
-1/-4°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.