САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 784793Укупно посета:
  • 2490328Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

ЦРВЕНИ ГЕНЕРАЛ У КЛОПЦИ

Навршило се седамдесет пет година од херојског страдања Жарка Зрењнанина Уче и Страхиње Стефановића, у епском окршају са припадницима нацистичке, фолксдојчерске дивизије „Принц Еуген“ и припадницима полиције под командом генерала Франца Рајта и специјалаца Јураја Шпилера.

Илегално стационирани, у кући патриоте Славка Никина у селу Павлиш код Вршца, Жарку Зрењанину, секретар КПЈ за Војводину,  стиже позив од врховног команданта партизанских јединица, Јосипа Броза Тита, да као делегат, учествује у раду Првог заседања АВНОЈ-а заказаног за 26. и 27. новембар 1942. године у Бихаћу. Ту се одлучује о друштвеном устројству будуће државе, Републике Југославије. Жарково учешће је веома битно и због његовог става, подржаног на заседању у Шмарној Гори (Словенија) 1940. године, од Јосипа Броза и КПЈ, да Војводина мора остати у саставу Србије и Југославије, како је то одлучено одлуком Велике Скупштине, новембра 1918. године у Новом Саду, о прикључењу Баната, Бачке и Барање Краљевини Србији.

Позив уручује  курир потпуне конспирације, Лепосава Кнежевић. Путем ње, обраћа се писмом, својој предратној сарадници, професорки Зорки Крагић за помоћ, да му обезбеди одело, документа и новац за пут.

„Банална издаја“ ! Тако је шеф специјалне полиције Јурај Шпилер 1948. године, описао на суђењу у Зрењанину, сазнање где се крије „Црвени генерал“, уцењен од Трећег Рајха, на пет стотина хиљада динара. Полицијски генерал Франц Рајт у извештајима наводи између осталог …“излечена од комунизма, она се за ту прилику одлучила да изда.“

У мрклој ноћи, 4. новембра, у 2 сата и 30 минута, седам стотина припадника дивизије „Принц Еуген“ опкољава село.

А саму кућу, без обуће и нечујни, Шпилерови специјалци. Готово осам стотина нациста, против Жарка и Страхиње….

„Комунисти су узвратили ватром у покушају да се пробију у атар села, Борба је дуго трајала, а онда је настало затишје. У седам сати ујутро, наложио сам да се кућа гранатира“ – приводи крају извештај генерал Франц Рајт, командант полицијских снага за Банат.

Безживотна тела Жарка и Страхиње, Немци су пренели у ондашњи Бечкерек (данас Зрењанин) где су их три дана  изложили на градском тргу, присилно приводећи грађанство у мимоход, са циљем опомене ономе ко се супростави нацистичком поретку.

После много година приређен је у Павлишу час из историје, чији је уводни део представио Драгољуб Ђорђевић, председник СУБНОР-а у Вршцу

Првак Народног позоришта Стерија из Вршца, Иван Ђорђевић, надахнуто је дочарао догађај у ноћи херојског страдања.

Члан Градског већа, Милош Васић осврнуо се на херојство бораца за слободу, као светао пример несебичности, која мора бити узор преносити се на нове генерације чувара слободе.

Срђан Јовановић, директор Основне школе „Ђура Јакшић“ из Павлиша, анализирао је корене фашизма и нацизма и данашње повампирење на европском простору, у раличитим облицима и формама покоравања и поробљавања. Позвао је окупљене да следе светле примере из историје српског народа, непоколебивог у борби, са свим облицима зла кроз векове.

Професор историје Чедомир Ћурчић на необичан и поетски начин представио је значење страдања Жарка Зрњанина Уче и Страхиње Стефановића, истичићу епску димензију, потврђујући стиховима народних певача о херојским и митским делима бораца за слободу српског рода.

Ђаци Основне школе „Ђура Јакшић“ са пуном пажњом присуствовали су овом часу из историје.

Након свечаности ђаци су испред своје школе засадили неколико стабала зимзелена, у оквиру сталне акције подизања паркова Мира и Слободе, коју током неколико протеклих година, организује и спроводи СУБНОР на подручју Вршца.

Мали чаас из историје приредио је СУБНОР у сарадњи са Основном школом Ђура Јакшић и Месном заједницом села Павлиш.

Регионалне и вршачке медијске куће, електронске и новиске, као и увек до сада, здужно су и о овом пригодом известили јавност.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
11°
Cloudy
07:0317:42 CEST
MonTueWed
min 8°C
17/8°C
17/4°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.