САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 794145Укупно посета:
  • 2511300Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

ВРЕМЕ ВЕЛИКИХ ДОГАЂАЈА

Град Врање и СУБНОР Врања у 2018. години обележавају важне историјске датуме и јубилеје – 140 година ослобођења Врања од османлијског ропства, 100 година пробоја Солунског фронта и ослобођења Врања у Првом светском рату и 70 година формирања СУБНОР-а.

Календарски распоред је хтео да Врањанци најпре обележе Дан града – 31. јануар, дан када је Врање ослобођено од Турака у Другом српско-турском рату 1878. године. Овај дан је изузетно важан за Врањанце, јер је означио истовремено и ослобођење од Турака и тако дуго очекивано присаједињење вољеној матици Србији. У складу са значајем датума и јубилеја Врањанци су организовали низ квалитетних и масовних активности: разна спортска такмичења, предавања, квизове, изложбе и концерте.

Четири „ударне“ манифестације биле су: двадесети – јубиларни марш у организацији градских власти и СУБНОР-а „Трагом ослободилаца Врања у српско-турским ратовима 1876-1878. године“ на релацији Врање–Бресница–Осатица, где се налази гробље српских војника; централна свечаност крај споменика „Чика Мита“ посвећено борцима српско-турских ратова; обележавање дана Четврте бригаде КоВ Србије и Свечана академија поводом јубилеја.

Јубиларни марш „Врање–Бресница–Осатица“ СУБНОР организује двадесети пут. Поред стотинак бораца на маршу су учествовали и планинари, бициклисти, извиђачи и заинтересовани грађани. Заједно са учесницима марша пешачили су и градоначелник Врања др Слободан Миленковић и командант 4. бригаде, пуковник Слободан Стопа.

На Дан ослобођења организована је свечаност крај импозантног споменика „Чика Мите“ преко пута Скупштине града кога су  Бугари рушили у оба светска рата и чија се оштећења и данас виде. Поред веома масовног присуства Врањанаца, посебно је било приметно присуство бројних ешалона Четврте бригаде Војске Србије који су продефиловали кроз главну, дугу улицу, да би по пристизању код споменика, сложно, сви ко један, отпевали државну химну и почасним плотуном увеличали скуп. Грађани су веома позитивно реаговали и на организован долазак стотинак чланова СУБНОР-а, који су са државном, борачком и заставом града на челу, заузели централно место крај споменика.

Свечаности су настављене у касарни „Први пешадијски пук Књаза Милоша Великог“. Војска, борци, велики број грађана, а посебно младих, уживали су у обележавању Дана Четврте бригаде. Омладина и деца показали су велико интересовање за изложено наоружање којим наша Војска располаже, а посебно су се дивили смотри ешалона који су похваљени од свог ранијег команданта а сада команданта Копнене војске Србије генерал-потпуковника Милосава Симовића.

У вечерњим сатима, у сали Дома Војске у Врању, уприличена је Свечана академија посвећена обележавању великог јубилеја уз учешће оркестра „Станислав Бинички“ и групе из Ниша „Лутајућа срца“. Академији су присуствовале бројне делегације градова са којима Врање сарађује, а заслужним појединцима и колективима уручена су висока јавна признања града.

Град Врање и СУБНОР ће многим активностима обележити и 100 година пробоја Солунског фронта, ослобођење Врања у Првом светском рату и завршетак Великог рата.

Што се тиче јубилеја СУБНОР-а – 70 година постојања и рада у припреми су бројне активности: штампање Водича кроз клуб бораца „Историја за незаборав“, снимање документарног филма „70 година Савеза бораца Врања“, штампање флајера о СУБНОР-у, свечана академија и низ других активности.

 

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
Sunny
06:3617:07 CET
SatSunMon
10/-1°C
12/1°C
13/1°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.