САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 784853Укупно посета:
  • 2490463Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

ФАШИЗАМ ЈЕ СТРАШНА БОЛЕСТ

После тешких година под бугарском окупацијом, народ пиротског краја дочекао је, захваљујући храбрим партизанским борцима, слободу 6.октобра 1944. године.

Тиме је у тој средини окончан Други светски рат, савладан фашизам, о коме су сада, после седам деценија, као о страшној болести говорили учесници прославе у Пироту.

Пригодна седница Градског одбора СУБНОР-а одржана је у просторијама Општине Пирот, а потом пред спомеником стрељаним партизанима свечаност на којој је најпре говорио, у име борачке организације, Драгиша Манић. О оснивању, још у децембру 1941, партизанске чете састављене од бораца Нишавско-сврљишког одреда и потом о тешким борбама и чврстој вези са локалним становништвом које се  одупирало терору бугарских фашиста.

„Наша је обавеза да чувамо слободу коју су преци изборили. Да се на све начине боримо како народ не би гинуо зарад туђих интереса, омладину морало да учимо да поштују оне што су крвљу платили слободу. Они који не поштују  прошлост губе идентитет и будућност“ – рекао је представник борачке организације Пирота.   

Учесицима скупа обратио се и председник СУБНОР-а Србије проф. др Миодраг Зечевић, посебно наглашавајући улогу коју СУБНОР  има у разјашњавању и спречавању неистина о историји нашег народа и значају учлањивања младих генерација које ће даље проносити барјак слободарства и антифашизма.

На комеморативној свечаности је говорио и истакнути прегалац на међународном нивоу за идеје антифашизма, проф. др Велко Влканов из Софије, који је још једном смогао снаге да се народу пиротског краја и у осталим деловима Србије извини што су у току Другог светског рата фашисти из Бугарске починили низ тешких злочина, на бруталан начин као што су то радили и у својој матичној држави према свима онима који нису служили хитлеровским замислима и слугама окупатора.

У Пироту су, на партизанском гробљу, положени многобројни венци. У име СУБНОР-а Србије председник проф. др Миодраг Зечевић и чланови Председништва Душан Чукић и генерал Видосав Ковачевића.

Ученици основних школа и чланови ансамбла из Пирота извели су пригодан програм посвећен храбрим ослободиоцима.

 

Једно реаговање на Пирот

  • pedjaza каже:

    Ni Pirot nije izuzetak kada je u pitanju širina oslobodilačkog duha od fašizma.Taj deo Srbije bio je za vreme Drugog svetskog rata u okupacionoj zoni fašističke Bugarske, a poznato je da su bugarske okupatorske snage prednjačile u zločinačkom ponašanju, u odnosu na druge. Prisustvo gosta iz Bugarske, antifašiste prof. dr. Velka Vlkanova, ukazuje da i u toj nama susednoj zemlji antifašizam ima veliki značaj, te da se njeni građani ograđuju od onoga što su vojne formacije njihove zemlje činile za vreme rata.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
10°
Mostly Cloudy
07:0417:40 CEST
TueWedThu
17/8°C
17/3°C
14/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.