САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 773384Укупно посета:
  • 2469192Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

МЛАДИ ЗНАЈУ  ПРАВИ  ПУТ

Градски одбор СУБНОР-а  Новог Сада никада не заборавља борце Народноослободилачког рата настојећи да на сваком месту ода дужно поштовање и захвалност за извојевану слободу и послератну изградњу земље.

За чланове СУБНОР-а, посебно оне млађе, велика је част сусрести се са борцима НОР-а, а свакако међу њима и више него заслужено место заузима Ида Сабо која ових дана пуни 100 година. Управо тим поводом представници Градског одбора посетили су другарицу Иду Сабо изражавајући јој најлепше жеље, али и велику захвалност за све оно што је учинили борећи се и градећи нашу земљу.

Иако је доживела да види рушење света који је градила, повампирење фашизма и сигурно небројено много својих и туђих, животних неправди  Иду не напушта вера да ће млади умети да разумеју стварност око себе и да уместо да буду неми сведоци постани активни креатори једне нове, боље и срећније будућности.

„Не зна се шта је било теже. Борити се за време рата с пушком у руци, или после рата за равноправност, за схватање да жена треба да продре у све поре друштва, да жене треба да иду у школу, и то масовно, да јој се отворе сви простори. Тешко је било борити се против заостале свести и сватања, то није било једноставно“.

Другарица Ида Сабо је рођена 6. јула 1915. у Печују (Мађарска). Као тринаестогодишњакиња је постала текстилна радница, а затим радила у суботичкој штампарији. Рано се прикључила радничком и синдикалном покрету. У  Савез комунистичке омладине Југославије је примљена 1934. Због политичке активности морала је да оде из Суботице. Отишла је  у Љубљану  где је примљена у КПЈ 1939. Припада групи комуниста који су организовали  устанак 1941. и  Народноослободилачку борбу. Носилац је Партизанске споменице 1941. После ослобођења обављала је политичке дужности у партијским, синдикалним и државним органима. Обављала је и одговорне дужности у СУБНОР-у, Социјалистичком савезу радног народа Југославије. Била је чланица Председништва СФРЈ, Председништва Србије, Савета Федерације.  За свој рад  је вишеструко одликована: Орденом за храброст, Орденом јунака социјалистичког рада, Орденом заслуга за народ са златном звездом, Орденом братства и јединства са златним венцем.

Једно реаговање на Порука прекаљеног борца

  • pedjaza каже:

    Ida Sabo je, pored aktivnog učeća u radu SKOJ-a, KPJ i NOR-u, ostala poznata i kao veliki borac za ženska prava u posleratnoj Jugoslaviji. Sticajem okolnosti, posle oslobođenja, 1945. godine, na vlast su došli upravo oni, koji su za kratko vreme unapredili položaj žena, koji je do tada bio jako težak i ponižavajući.
    Pre Drugog svetskog rata je bio ogroman broj seoske sirotinje i jako malo intelektualki jer ženama, u suštini, školstvo nije bilo dostupno. Još u Vojvodini, Hrvatskoj, Sloveniji neke i dospele do srednje škole, ali imali smo krajeve u celoj Jugoslaviji posebno Bosna, Makedonija, Kosovo, pa Južna Srbija, gde žene nisu išle u školu. U mnogim kućama je bila nesreća kad bi se rodila devojčica. Prevladavala su takva shvatanja.
    Nova progresivna vlast, predvođena onima koji su izvojevali antifašističku pobedu, promenila je takav nazadni polođaj žena, pravno i suštinski ih učineći ravnopravnim sa muškarcima.

Конкурс

РЕПУБЛИЧКИ ОДБОР СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА „ДРАГОЈЛО ДУДИЋ“

р а с п и с у ј у

47. наградни конкурс за књижевно-историографске радове

за 2018. годину

За необјављене радове из књижевности и историографије о ослободилачкој борби и неговању традиција у години у којој обележавамо 77 година устанка народа Србије и седам деценија постојања СУБНОР-а Србије.

Конкурс за књижевност обухвата све области књижевног стваралаштва, а из историографије – истраживачке, публицистичке и мемоарске радове, који се односе на неговање традиција Народноослободилачког рата и ранијих ослободилачких ратова и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2018. године.

Радове потписати шифром, а у посебној затвореној коверти доставити основне податке о аутору.

Жири ће најбоље радове наградити и похвалити.

Радове доставити на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком „За конкурс „Драгојло Дудић“.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 15. новембра 2018. године, а награде и похвале уручене 17. новембра 2018. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање
Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
19°
Partly Cloudy
04:5120:27 CEST
TueWedThu
28/18°C
29/19°C
31/19°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.