САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 797341Укупно посета:
  • 2517396Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

ИЗВИЊЕЊА БЕЗ ЦЕЛЕ ИСТИНЕ

Пише: проф.др Миодраг Зечевић

Историја је скуп узрока и последица о једном времену постојања државе. Раздвајање последице од узрока или узрока од последице је мењање целине истине и свесно или несвесно неразумевање и фалсификовање историје. 

IMG_0973Декларација о осуди злочина над Мађарима, усвојена у нашем парламенту прошле године, није цела историјска  истина и Србија прима одговорност за оно што није учинила. То је урадила југославенска држава са својим егзекутивним органима на територији на којој је увела војну управу, јер је за време окупације припадала другој држави.

Злочин над цивилним становништвом је тежак злочин по прописима националног и међународног права и општег морала. Србија је примила одговорност у име српског народа без потребног приступа проблему и без целе истине.

Постао је манир да се руководећи људи Србије, али и највиши државни органи, последњих година извињавају свима и сваком. Није познато да се нека држава извинила Србији што су припадници њеног народа урадили српском народу. Испада да су само Срби чинили злочине и да су само други народи били изложени злочинима. Ако се ово ради, ради се бар реципрочно, што једино има резултате и постиже сврху. Већ два века то је званична прича, посебно немачких, аустроугарских, мађарских, бугарских и других европских историчара. Мења се историја Првог и Другог светског рата и распада СФРЈ и Срби постају историјски реметилачки народ.

Догађај у шајкашком подручју 1941-1945. према мађарским војним обвезницима и припадницима управних, судских и полицијског апарата, тада цивилима, а не укупном цивилном становништву (женама, деци и старцима) је, на жалост, тачан. Али, та истина неће помирити никог ако се историјски не повежу узрок и последица. Није питање за политичаре, већ за историчаре и правнике.

Мора се поћи још од ратних догађања априла 1941. када су одлуком мађарске државе Бачка, Барања и Лендава одузети од Југославије и припојени територијално и правно Мађарској.  Тако је то подручје постало  организациона јединица те државе и друштва. У свим насељима је успостављена мађарска управна, судска, полицијска и војна власт, мађарски војни обвезници мобилисани у војне јединице, а Мађари укључени  у новоуспостављене органе мађарске власти.

Злочини према српском, јеврејском и ромском становништву почели су већ априлских дана 1941. године и убрзо протерани. Ако нису убијени или послати у логоре. Етничко чишћење била је текућа политика мађарске државе и  бачких и барањаских власти за све време рата. Одлуком мађарске владе 4. јануара 1942. године престали су привремено са радом цивилни органи власти у свих 10 шајкашких општина, Новом Саду, Старом Бечеју и Србобрану и убијено на десетине хиљада Срба, Јевреја, и Рома свих узраста и пола. Зверства над људима су била несхватљива за тадашња европска мерила. Мала деца су држана за ноге и главе им разбијане о зидове кућа, дрвеће или земљу. Морбидно, али  истинито.

Због правног стања и ратних догађаја 1941-1944.године (то је био део мађарске државе), нова југословенска држава завела је војну управу. Сва срећа, јер је спречено да народна стихија преузме ствар у својеруке. И тада су без селекције страдали бројни мештани бивши припадници Хортијеве војске, управног, полицијског и правосудног апарата, али и невини грађани (мушкарци).

Државна комисија за утврђивање злочина окупатора и његових помагача је 3.437 припадника војног, управног, полицијског и правосудног апарата Мађарске, који су деловали на том подручју, прогласила за ратне злочинце, за злочине почињене у Југославији, односно у Бачкој, Лендави и Барањи.Од 3.437 Мађара проглашених за ратне злочине због злочина учињеним над Србима, Ромима, Јеврејима и другима у Бачкој, Барањи и Лендави, само површним прегледом досијеа 807 је из Жабља, Чуруга, Ђурђева, Госпођинаца, Титела, Лока, Шајкаша, Гардиновца, Вилова и Мошорина. У тај број нису укључени беземљаши, бироши и лица чији злочини нису до краја територијално индентификовани. Међу лицима проглашеним за ратне злочинце има и један број жена. За та лица је доказано да су учествовала и починила ратне злочине у току окупације.

Питање се поставља зашто Србијa прима одговорност за оно што је урадила или омогућила југословенска држава на делу територије под војном управом и командантом који није био српске националности нити из Војводине. И зашто се кривица приписује било коме, по идеолошком определењу, кад се зна ко је егзекуцију спровео у новим околностима по слому фашизма.

Раздвајање узрока и последице и осуда само узрока или последице не доприноси помирењу, већ даљем раздвајању иначе подељеног народа Србије на основу историјске прошлости, која се интензивно преправља после 2000. године.

Већ дуго у Србији рехабилитују квислинштво и колаборацију са фашистичким окупатором и мења историја и прекраја стварност и грађане Србије деле на основу историјске прошлости. Историја се пише и тумачи за потребе текуће политике. То је, уосталом, манир свих републичких власти од 2000. године које су донеле и законе о рехабилитацији, односно осудиле НОП и партизане као да су они, а не нова држава, казнила злочине над својим народом у корист окупатора за време Другог светског рата.

Власт може све и не одговара ником, осим историји, али је онда често касно. То није пут ка помирењу и бољим добросуседским односима, већ даљим тензијама и осећајима која су супротна од жељених.

Једно реаговање на Поводи

  • pedjaza каже:

    Nakon 2000. godine, mnogi predstavnici vlasti u Srbiji su se redom izvinjavali svakom za koga je od njih traženo, jer su postali marionete u rukama zapadnog imperijalizma. Kada su nam oduzeli sve što se moglo oduzeti, prešlo se i na oduzimanje istorijskih zasluga u antifašističkoj borbi, po kojima smo bili širom sveta poznati i cenjeni. Da bi se te zasluge zbrisale, krenulo se u proces rehabilitacije dokazanih ratnih zločinaca, kao i proglašavanju slugu fašističkih okupatora za antifašiste, uz istovremeno predstavljanje jedinih istinskih antifašističkih boraca (partizana predvođenih KPJ) za zlikovce, koji su navodno od septembra 1944. godine pa na dalje „ubijali nevine pripadnike sopstvenog naroda“. Ulazilo se u kontradiktorne priče da su partizani bili krivi što su se suprotsavljali nemačkim fašistima, jer se za jednog ubijenog nemačkog vojnika streljao 100 srba, a za ranjednog 50, a onda su četnike Draže Mihailovića proglasili antifašistima, nastojeći da ih izjednače sa partizanima. Po tome ispada da je biti antifašista značilo sarađivati sa fašistima, kako bi se navodno narod zaštitio od odmazde, ubijaći i koljući pripadnike sopstvenog naroda koji su bili protiv okupatora. Razna čuda su se događala proteklh godina i što je najžalije, ni posle 70 godina u Srbiji se još uvek nisu rasčistile stvari oko antifašizma, jer se istorija nikako ne može istrgnuti iz kanži ideologije i politike.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
Clear
05:2717:59 CET
TueWedThu
min 3°C
13/0°C
15/2°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.