Прави потез

СЛЕДИТЕ ПРИМЕР БЕОГРАДА!

СУБНОР Србије, традиционална патриотска антифашистичка организација са преко 130.000 чланова и изузетним угледом у низу међународних организација ветерана, са задовољством поздравља најновију намеру Градске скупштине Београда да врати називе улица по именима прослављених ослободилаца из Другог светског рата – маршала Толбухина и генерала Жданова.

Посебно је значајно што се то одлучује у овим мајским данима кад се у прогресивном свету слави 71.годишњица победе над нацистичком окупаторском армадом. Совјетска Црвена армија је хитлеровцима задала коначан ударац у Берлину, а такође је, баш под командом Толбухина и Жаданова, заједно са храбрим борцима наше народноослободилачке и партизанске војске ослобађала део Србије  и главни град. Десет година позније, долазећи на јубиларну прославу слободе Београда, руска делегација је, са двојицом истакнутих војсковођа, настрадала у авионској несрећи на обронцима Авале.

Тиме је судбина маршала и генерала трајно везала за поносни Београд, али су се, на жалост и срамоту, досовске власти грдно огрешиле у реваншистичком трансу одузимајући улице и поништавајући славну прошлост Србије која никад није била на погрешној страни часног човечанства. СУБНОР Србије је указивао и енергично протествовао кад су такви нечасни и штетни потези вучени, указујући каква се опасност по будућност спрема ако се извитоперује истина о Другом светском рату и наша отаџбина гура, због накнадне и накарадне идеологије, у погрешан и губитнички строј.

Поздрављамо иницијативу сваког нашег грађанина, као што је случај са руским херојима. И решеност Градске скупштине Београда да се достојанствено одужи. Чврсто смо уверени да ће истим путем кренути и у осталим местима у Србији, где су се у потоњих десетак година напросто обрачунавали са споменицима и другим симболима времена  које у Европи, али и ван ње, нико од значаја и угледа не ставља под упитник. Србија је храбро и поносно учествовала у сламању хитлеризма, великим доприносом осигурала углед, а тиме и будућност без кривудања.

РЕПУБЛИЧКИ ОДБОР СУБНОР-а СРБИЈЕ