САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 782255Укупно посета:
  • 2485888Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

ИДУ ЧЕТЕ ПАРТИЗАНА…

Традиционална песма из рата ”По шумамама и горама наше земље поносне, иду чете партизана, славу борбе проносе…”, одјекивала је у суботу вече у Сава центру у Београду, као и већ деценијама популарна руска, препознатљива и у целом свету, мелодија ”Дан победе”. Дражавна свечаност, на којој је говорио и председник Владе Републике Србије Александар Вучић, обележила је велики слободарски јубилеј, седам деценија победе над фашизмом.
Празник је достојанствено и масовно протекао у свим крајевима наше земље и посебан печат и значење дао је на сваком месту СУБНОР-а као баштиник славне народноослободилачке борбе, чији су најстарији чланови пружили посебан и у свету свугде признат и без престанка уважаван допринос антихитлеровској коалицији у заједничком сламању окупаторских нацистичких и фашистичких немачких снага у Другом светском рату.
У том склопу, општег славља у мирољубивом свету, учествовали су и припадници Војске Србије на гигантској паради у Москви, где их је, као гост међу многобројним званицама, поздравио председник Томислав Николић, са трибине на Црвеном тргу.
СУБНОР Србије је, иначе, доживео ових мајских дана 2015. године изузетну част тиме што је наша организација, са преко 100 хиљада чланова и великим угледом на међународној сцени у оквиру разгранатог и уважаваног ветеранског покрета, указом председника Руске Федерације, Владимира Путина, одликована Спомен медаљом поводом 70-годишњице победе над фашизмом.

НА АНТИФАШИЗМУ ПОЧИВА ЕВРОПА

Симболичном спектаклу у београдском Сава центру присуствовале су угледне личности из политичког, друштвеног, културног живота. Председница Народне скупштине Маја Гојковић, министар спољних послова Ивица Дачић, потпредседник Владе Расим Љајић, министри Александар Вулин, Златибор Лончар и други чланови премијеровог кабинета, представници Војске Србије и Града Београда. Амбасадори многих земаља, затим великодостојници верских заједница и разних удружења и организација.
Делегацију СУБНОР-а Србије је на свечаној академији под називом ”Буђење слободе” предводио Душан Чукић.
Премијер Александар Вучић је у говору посебно нагласио да је Србија у Другом светском рату жртвовала себе за велику идеју антифашизма на којој данас постоји Европа:
”Ми на Дан победе славимо то што су наши људи победили немачку чизму и усташки нож и све друге који су у нестанку Србије видели решење својих проблема. Показали смо да смо знали, као и увек, да одаберемо између добра и зла.
Ово је наш дан, велики дан за нашу Србију, Дан победе, и баш зато је наша војска марширала на Црвеном тргу, у Москви, у строју са руским војником, савезником и победником у рату који је у Русији преломљен.
Част борцима Црвене армије, част борцима свих других савезничких армија”.
Са говорнице се обратио и амбасадор Руске Федерације у Србији, Александар Чепурин. Поручио је да је будућност у јединственој Европи, без зидова који деле и изразио уверење да Руси и Срби никад неће бити један против других.
Дипломатски представник Русије је захвалио свим савезницима који су се борили током Другог светског рата, и додао да је су највећи допринос дали совјетски и југословенски народ.
На свечаности је говорио и борац Прве пролетерске бригаде, учесник у ослобађању Београда, ветеран са Сремског фронта и других ратишта, пуковник авијације Зденко Дупланчић, иначе потпредседник Градског одбора и члан Републичког одбора СУБНОР-а Србије.

ЧОВЕЧАНСТВО ДИЖЕ ГЛАС

”Данас, након слома фашизма у Другом светском рату – рекао је Дупланчић – мирољубиво човечанство диже глас да слобода нема цену и да је нико не може угасити. Други светски рат почео је 1. септембра 1939. нападом Немачке на Пољску, а завршио се 2. септембра 1945. капитулацијом Јапана. Био је то најстрашнији рат који се памти. У њему је учествовала 61 земља са две милијарде и сто милиона становника. Рат је вођен на територији 40 земаља Европе, Азије и Африке. Рат је однео педесет и пет милиона људских живота међу којима милион и седамсто хиљада Југословена, од тога милион и двеста хиљада били су припадници српског народа.
Српски народ је 27. марта 1941. срушио тројни пакт. Улицама Београда се орило „Боље рат него пакт“ и „Боље гроб него роб“.Тиме и тада је српски народ сам одредио своје место и улогу у антифашистичком фронту.
Без објаве рата, Југославија је нападанута са свих страна, са копна, мора и ваздуха, 6.априла 1941. године. Немци су у 12 дана употребили 52 дивизије са 900.000 војника и 2.100 авиона. Држава и војска су разбијени. Потписана је безусловна капитулација 17. априла. Земља је раскомадана на окупаторске зоне. Краљ, влада и Врховна команда напустили су земљу, склонили се на сигурно. Око 300.000 војника и официра одведено је у заробљеништво.
У четворогодишњем рату, уз велике жртве народа, израсла је наша оружана сила од преко 800.000 бораца. Народно ослободилачка војска под командом маршала Тита била је четврта оружана сила антихитлеровске коалиције, која је на југословенском ратишту избацила из строја преко 500.000 непријагељских војника, а само у завршним операцијама за ослобођење заробила преко 250.000. Наши борци били су достојни савезници армија Совјетског Савеза, Велике Британије и САД у заједничкој борби за уништење фашизма у Европи.
Сада, 70 година победе над фашизмом, срамни су покушаји да се рехабилитује четнички покрет, његов Врховни штаб и начелник тога штаба, јер тај покрет није ни водио борбу против фашистичких окупатора Немачке и Италије. У архивима Југославије, Србије, Велике Британије, САД, Немачке и Италије не постоји нигде наредба четничког Врховног штаба и њеног начелника да било која четничка јединица води борбу против окупатора – Немаца и Италијана, већ само против НОВЈ. Немогуће је схватити рехабилитацију тог јназови покрета који је извршио и бројне злочине на простору целом Југославије.
СУБНОР Србије баштиник вредности НОР и широког антифашистичког фронта Србије, који има преко 100.000 активних чланова, уважени је оснивач ветеранских удружења широм света, изражава забринутост због оживљавања милитантих активности и ретроградних појава које су увек носиле огромна зла.
Србија није никад била на погрешној страни. И сада када са поносом славимо Дан победе над фашизмом, неће изгубити корак који је држала у НОБ са антифашитичком коалицијом.То је пут у будућност. Залог и гаранција за опстанак и слободан живот су вредности које су оставили преци у аманет како се чува отаџбина.
У име СУБНОР Србије грађанима Србије и правдољубивог света честитам велики јубилеј победе над фашизмом. Нека свугде мир завлада. За срећу наше државе и нових генерација. Живела Србија – рекао је на крају пуковник Зденко Дупланчић.
Део говора, везан за рехабилитацију сарадника окупатора, није био по вољи извесног броја у гледалишту, па су своје расположење исказали и краћим негодовањем.
На свечанај академији поводом Дана победе у Београду изведен је и пригодан уметнички програм, а приказани су и филмски фрагменти из времена окупације, током рата и потом ослобођења.

Једно реаговање на Празник слободе

  • pedjaza каже:

    Srbija je ovom centralnom manifestacijom obeležavanja 70 godina od pobede nad fašizmom u Sava centru, potvrdila da ostaje čvrsto na pozicijama antifašizma.
    Svi oni, koji su proteklih godina pokušavali na gaze po tekovinama NOR-a i antifašističke borbe NOVJ na čelu sa maršalom Josipom Brozom Titom, doživeli su veliki ideološki, moralni i politički poraz i ostali usamljeni u svojim iluzijama nekakve drugačije istorisjke slike, koju još uvek tako zdušno žele da plasiraju.
    Ogromna većina građana nikada neće prihvatiti falsifikovanu istoriju koja je u službi rehabilitacije četničkog komandanta Draže Mihailovića i predstavljanju njegovog pokreta kao antifašističkog. To nam potvrđuje i malobrojnost članstva pročetničkih političkih stranaka i drugih organizacija, koje se nalaze na društvenim marginama.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
10°
Rain
06:2818:32 CEST
MonTueWed
min 6°C
16/4°C
18/4°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.