САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
 • 789451Укупно посета:
 • 2499286Укупно прегледа:
 • 1Тренутно посетилаца:

ПАРАДА И НАШЕ ПОБЕДЕ

У Москви ће се 9. маја одржати парада поводом седам деценија победе над фашизмом. СУБНОР Србије је упутио предлог градоначелнику Београда Синиши Малију.

„И СУБНОР Србије, антифашистичка и традиционална патриотска организација са преко 100.000 чланова и угледом у међународним форумима, активно је укључена у обележавања и свечаности у нашој држави поводом Дана победе. Србија и Београд чине то с поносом и достојанством, као део слободољубиве Европе и света, у име народа који је поднео огромне људске жртве и који је дао немерљив допринос као савезник антихитлеровске, антифашистичке и антинацистичке коалиције.

Нема сумње да ће далеко најважнију манифестацију поводом јубиларног Дана победе у Европи и свету представљати свечаности и војна парада на Црвеном тргу у Москви, 9. маја 2015. године. За Србију и српску јавност то ће бити утолико значајнији догађај што ће паради у Москви присуствовати и председник Републике Србије и учествовати Војска Србије. То је још једно снажно подсећање на историјско савезништво и братство српског и руског народа по оружју, на огромне заједничке жртве, као и на допринос Црвене армије ослобађању Београда, Србије и ондашње Југославије од фашистичко-нацистичког окупатора.

Имајући све то у виду, слободни смо да Вас замолимо да у Београду обезбедите директан ТВ пренос параде на Црвеном тргу у Москви, 9. маја 2015. године, путем једног, или више видео бимова, на Тргу Републике или/и  на другим трговима у Београду.

Дубоко смо уверени да би грађани слободарског Београда то примили као гест посебне пажње и солидарности и поруку мира и непоколебљиве оданости слободи, демократији и антифашизму“ – стоји у писму градоначелнику Београда Синиши Малију, које је у име СУБНОР-а Србије упутио Душан Чукић.

Предлог исте садржине упутили су челнику нашег главног града и Београдски форум за свет равноправних и Клуб генерала и адмирала Србије, иначе колективни чланови СУБНОР Србије.

4 реаговања на Предлог Београду

 • Lune каже:

  U medjuvremenu stigao je jos jedan poziv, poziv iz Pekinga gde ce se takodje obeleziti pobeda nad fasizmom.
  A stigla je i jedna „drugarska kritika“ koja glasi
  Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak zatražio je danas da se zaustavi vandalizacija spomenika antifašističkoj borbi i postave počasne straže ispred njih.
  “Vandalizacija svih spomenika antifašističkoj borbi u Vojvodini, a ponajviše spomenika Sloboda na Iriškom vencu, predstavlja vrhunski dokaz licemerja Nikolić master Tomislava, četničkog vojvode, koji hita na obeležavanje pobede nad fašizmom u Moskvi iz krajnje slugeranjskih razloga”, rekao je Čanak novinarima.
  Prema njegovim rečima, ako može da se obezbedi da jedinica Vojske Srbije maršira Crvenim trgom u Moskvi, onda mora da se nađe način da se obezbede spomenici narodnooslobodilačkoj borbi.
  “Da je Nikolić master Tomislav imao problem sa avionom na putu za Moskvu, a ne Vatikan, nastavio bi put makar auto stopom samo da ne zakasni da pridrži kaput Vladimiru Putinu. Srbija zaslužuje bolje”, rekao je Čanak.

  • Lune каже:

   Fašizam je uvek nova ideologija. Kao što se i prvi put javio kao rezultat ekonomske krize kapitalizma koji je iracionalnim nacionalnim romantizmom, vraćanjem u izmišljenu prošlost i prepoznavanjem nacionalnih “neprijatelja” odgovornih za sva zla nanesena “naciji”, proglasio nužnost obračuna svim sredstvima i duhovno i fizički militarizovao “naciju” do krajnjih granica, tako se u sličnim okolnostima može uvek i svuda ponovo razbuktati, ali je sigurno da neće biti isti kao što je bio pre osamdeset godina. To je razlog što se evidentne pojave novih oblika totalitarizama danas teško prepoznaju iako su tu oko nas. I u prošlosti se fašizam javljao u različitim formama u zavisnosti od neposrednih okolnosti u svakoj zemlji, ali je svim tim formama zajedničko svojstvo bilo da su pripadale desnom, nacionalističkom, militarističkom i autoritarnom spektru. Neki novi fašizam sigurno bi se razlikovao od onog iz prošlog veka bar u meri u kojoj se i okolnosti današnjice razlikuju od onih prošlih. To ne znači da bi bio manje razoran po civilizaciju od onog prethodnog, samo ako bi mu se, kao tridesetih godina, dozvolilo da se razmaše i postane svetski proces.

   (Istoričarka Olivera Milosavljević)

  • Lune каже:

   Poziv iz Pekinga je tesno povezan, sa proslavom u Moskvi,ako se zna da je Staljin, poslao 1.500.000 vojnika u Kinu, i proterao je oko 1.000.000 japanskih okupatora,zlocinaca i ljudozdera-kanibala sa tla Kine. Danasnja Evropa, ima i svoje clanstvo „bez kajanja“, fasizam ante portas !
   …………………………………………………………………………………………………………………………..
   Дуче! Моја безгранична оданост према Вама ми, надам се, даје за право да у нечему одступим од строгог војничког протокола. Зато журим да Вам опишем један догађај којем сам, уназад три седмице, лично присуствовао.
   Обилазећи среска места Столац, Чапљину и Љубиње (између 60 и 130 км северно од Дубровника) – сазнам од наших обавештајних официра да су Павелићеве усташе, предходног дана, починиле неки злочин у једном селу (Пребиловци), и да ће, када се то прочује околни, Срби поново да се узнемире.
   Недостају ми речи да опишем оно што сам тамо затекао.
   У великој школској учионици, затекао сам заклану учитељицу и њених 120 ученика. Ниједно дете није било старије од 12 године. Злочин је неумесна и невина реч – то је превазилазило свако лудило. Многима су одсекли главе и поређали их по ђачким клупама. Из распорених утроба усташе су извукле црева и, као новогодишње врпце, растегли их испод плафона и ексерима укуцали у зидове! Рој мува и несношљив смрад нису дозвољавали да се ту дуже задржимо. Приметио сам начети џак соли у ћошку и згрануто установио да су их клали полако, солећи им вратове! И таман кад смо одлазили, у задњој клупи се зачуло дечије кркљање. Пошаљем двојицу војника да виде шта је. Изнели су једног ђака, још је био у животу, дисао је са напола пресеченим гркљаном! Својим колима одвезем то дете у нашу војну болницу, повратимо га свести и од њега сазнамо пуну истину о трагедији.
   Злочинци су најпре, на смену, силовали учитељицу Српкињу (име јој је Стана Арнаутовић) и онда је пред децом убили. Силовали су и девојчице од осам година. За све то време, певао је силом доведени оркестар Цигана и ударао у тамбуре!
   На вечну срамоту наше, Римске Цркве – и један Божји човек, један жупник, у свему томе је учествовао! Дечак кога смо спасли, брзо се опоравио. И чим је рана зарасла, нашом непажњом побегао је из болнице и отишао у своје село, да тражи родбину. Послали смо патролу за њим, али узалуд; нашли су га на прагу куће закланог!
   Од хиљаду и нешто душа, у селу више нема никога! Истог дана (то смо открили касније) кад је извршен злочин у школи, усташе су похватале још 700 становника села Пребиловци и све их бацили у јаму или на животињски начин на путу до јаме побили. Спасило се само око 300 мушкараца: једино је њима успело да пробију усташки обруч око села и да побегну у планину! Тих 300 преживелих јаче је од најелитније Павелићеве дивизије. Све што су имали да изгубе, они су изгубили! Децу, жене, мајке, сестре, куће, имовину. Чак су и страха од смрти ослобођени. Смисао њиховог живота је једино у освети, у страшној освети, њих је у неку руку и стид што су преживели! А таквих села, као што су Пребиловци, пуна је Херцеговина, Босна, Лика, Далмација.
   Покољи Срба су достигли такве размере да су, у тим крајевима, загађени и многи водени извори. Из једног врела у Поповом Пољу, недалеко од јаме у коју је бачено 4000 Срба, избијала је црвенкаста вода, лично сам се у то уверио! На савест Италије и наше културе пашће неизбрисива мрља ако се, док је време, не дистанцирамо од усташа и не спречимо да се нама припише да подржавамо безумље!“

 • pedjaza каже:

  Za paradu koja će povodom 70 godina pobede nad fašizmom, biti održana 9. maja u Moskvi, s pravom se može reći da će biti antifašistički događaj svetskog značaja.
  Učešće predsednika naše države i naših vojnika na tom događaju, u duhu je trajne opredeljnosti Srbije i njenih građana za negovanje antifašističkih tekovina.
  Ovaj događaj bi trebalo direktno da prenosi RTS, kao javni servis građana Srbije, uz odgovarjućeg TV komentaora. Takođe, bar još jednom nakon toga bi trebalo da bude emitovan snimak parade, zbog onih koji neće biti u mogućnosti da ga prate u direktnom prenosu.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
Snow
07:0815:58 CET
SatSunMon
1/-2°C
-1/-7°C
-1/-4°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.