САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
 • 782253Укупно посета:
 • 2485885Укупно прегледа:
 • 3Тренутно посетилаца:

ВРЕМЕ  КРУПНИХ  ОДЛУКА

Идућа година биће и време крупних одлука у којима ће и СУБНОР Србије, као мериторна друштвена организација са садашњих преко 100 хиљада чланова, такође учествовати у свакодневном испуњавању програмских обавеза.

Председништво је на завршној седници у 2013. години, којом је руководио проф.др Миодраг Зечевић, расправљало о постигнутом током протеклих дванаест месеци и задацима који предстоје и траже да СУБНОР, у интересу чланства и настојања да допринесе бољитку наше земље, остане у жижи збивања као и досад.

У том циљу су даљи кораци ка још већој масовности и жестокој борби за очување тековина НОР и антифашизма као трајне одреднице на овим просторима и поред тога што се, захваљујући појединачним и групним арогантним покушајима, историјска истина искривљује и свакојаким ”новим доказима” рехабилитују колаборационисти из Другог светског рата.

СУБНОР ће бити присутан у свакодневном животу свих средина у Србији, целокупна активност ће се прожимати, преко Републичког одбора до покрајинских, окружних, градских и општинских до месних одбора и сваког појединачног члана, у снажну целину са јасним циљевима и захтевима.

Борачка организација од органа власти тражи да се побољшају права и здравствена и социјална заштита учесника НОР који су допринели сламању фашизма и ослобађању земље и да при пружању медицинске помоћи имају достојанствен и хуман третман. СУБНОР ће, такође, наставити акцију, поред осталих у току, да се врати одузета имовина коју сада, по укидању разних негдашњих друштвено-политичких организација, широм Србије неправно користе чак и појединци – у питању је огроман пословни простор, станови, локали, легати, гараже…

Неопходна је и потпунија сарадња борачке организације са локалним срединама. Посебно је значајно да се унапређује контакт са медијским кућама, тим пре што и даље (кад су у питању такозване централне редакције у Београду) траје несхватљив и неприхватљив мук према великом броју посебно значајних акција које спроводи Републички одбор.

На седници су о задацима говорили, поред председника проф.др Миодрага Зечевића, чланови Председништва Бранислав Поповић, Душан Чукић, Љубиша Стојимировић, Јелица Миловановић, Андрија Мереник, Драгомир Вучићевић, Борка Нешковић и Пуниша Јовановић.

Председништву су се прикључили и истакнуте личности из јавног културног, војног живота и – пожеливши чланству и СУБНОР-у Србије нове успехе у 2014. години – задржали се у краћој другарској атмосфери. Били су и народни хероји Дана Милосављевић и Вецо Радичевић вајар Миодраг Живковић (аутор споменика у Шумарицама, на Кадињачи…), писац Миша Јевтић, историчар Бранко Латас, филмски и тв посленик Миша Мирковић, ранији амбасадори, генерали и високи официри наше армије и многи други.

 

Једно реаговање на Председништво

 • pedjaza каже:

  Iza SUBNOR-a je jedna, svakako, uspešna godina, koja je bila ujedno i izborna, pa su time aktivnosti bile brojnije i obimnije, nego inače.
  Obeležavanjem svih značajnih datuma iz NOR-a i drugih oslobodilačkih ratova Srbije, SUBNOR je potvrdio svoju doslednost opredeljenju za negovanje borbene tradicije našeg naroda i poštovanje žrtava svih tih ratova.
  Postavši bogatiji za veći broj kolektivnih članova i izvestan broj pojedinaca, SUBNOR će u novu 2014. godinu ući kadrovski jači, a time i sposobniji za uspešno obavljanja planiranih aktivnosti.
  Novi stil rada, koji sve više počinje da preovlađuje, a koji podrazumeva omasovljavanje članstva i nastojanje za što većom medijskom prisutnošću, svakako bi trebalo da dovede do još veće afirmacije SUBNOR-a u društvu. Zahvaljujući veoma razgranatoj infrastrukturi, postoje uslovi da se u lokalnim sredinama rad SUBNOR-a dodatno unapredi, nastavkom sve šire saradnje sa organima lokalne samouprave, ali i drugim društvenim organizacijama, čiji se ciljevi u manjoj ili većoj meri poklapaju sa ciljevima SUBNOR-a.
  Privrženost tekovinama NOR-a i antifašizmu treba da ostanu osnovni postulati na kojima će se bazirati delovanje SUBNOR-a i koliko god postajao kadrovski heterogeniji, svaki njegov član mora biti istinski sledbenik ovih izvornih ideja organizacije.
  U nadi da će naredna godina biti još uspešnija od predhodnih, želeo bih da svim posetiocima ovog portala, čitaocima, administaorima, kao i celokupnom rukovodstvu i člansntvu SUBNOR-a, poželim sve najlepše u nastupajućoj 2014. godini.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
12°
Rain Shower
06:2818:32 CEST
MonTueWed
13/6°C
16/4°C
17/4°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.