САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
 • 782253Укупно посета:
 • 2485885Укупно прегледа:
 • 3Тренутно посетилаца:

НАШ СТАВ О ПЕНЗИЈАМА И ПЛАТАМА

Поводом најављених реформских потеза, а посебно у вези са најављеним смањењем пензијских примања, Председништво СУБНОР-а Србије сматра да су те мере, у веома тешкој економској ситуацији, израз неопходне и неодложне буџетске консолидације. Без њих Република Србија не би имала могућности да благовремено испуњава  домаће и према иностранству финансијске обавезе.

Председништво СУБНОР-а указује на неопходност да се примена рестриктивних мера, посебно у вези са смањењем пензија и плата, временски орочи и изричито пропише њихов привремени карактер. То претпоставља неопходну обавезу да се финансијска консолидација, после утврђеног рока, доследно спроведе без рестриктивних мера на терет уживаоца пензија, као стеченог минулог рада, чије би пензије убудуће требало редовно усклађивати са економским напретком и у складу са кретањем примања запослених.

Изражена социјална одговорност и најављена солидарност према уживаоцима минималних пензија, који не би били обухваћени планираним смањењем, требало би да се прошире и на оне чије су пензије испод просечних примања запослених у Србији. То би се односило на знатно већи број егзистенцијално угрожених пензионера. У том случају смањење планираних буџетских расхода требало би надокнадити смањењем опште буџетске потрошње. Пре свега у оквиру трошкова јавних предузећа монополског статуса, као и повећањем прихода из објеката изграђених ненаменским вишегодишњим коришћењем средстава уплаћиваних у  пензијске фондове.

Буџетске уштеде би се релативно брзо постигле и будућим искључењем могућности пријема посебних вишеструких накнада по разним основама на терет буџетских средстава, посебно у случају примања месечних накнада у јавним предузећима, поред редовних личних примања из буџетских средстава, по основу радног односа или на основу обављања државних функција. Таква концепција рестриктивних мера, ради неопходне буџетске консолидације, може имати ширу друштвену подршку.

Подржавајући мере не можемо а да не укажемо да је држава средства пензионог фонда, минули рад запослених, произвољно трошила и улагала у објекте привредног развоја, друштвени стандард и у објекте културне, образовне и социјалне инфраструктуре, а не у повећање стандарда и животног достојанства пензионера. Системским променама тај се процес наставио.

Подаци о ненаменском коришћењу пензионог фонда постоје, а објекти у које је  улагано још у већини функционишу као државна, или приватна својина корпорација, установа или појединаца. Тражимо да се учешће у имовини пензионог фонда  вредносно ревалоризује и врати пензионом фонду  јер је то минули рад генерација пензионера. Ако се та имовина не угради као право пензионог фонда, онда се терет реформе, пребацује опет на пензионере и грађане и рехабилитује произвољност коју су држава и политичке партије учинили у корист појединца и  приватних пословних веза.

Не може се амнестирати одговорност оних који су у личном  интересу, злоупотребом овлашћења и неспособношћу довели Србију у ову  ситуацију.

Покривање за промашене и погубне претходне политике и понашања само ће умножавати проблеме и отежати излазак из опште кризе која није само наша, али су је бивша власт и  поспешивале у групном и личном интересу.

Не може се урушити и опљачкати земља и онда подвући црта и кренути из почетка. То је већ одавно виђено у транзицији. И код нас и у свету. Морају се исправити грешке и намере из прошлости,  одговорни не смеју бити заштићени.

2 реаговања на Председништво

 • Boban каже:

  Zanimljivo je da presedništvo kada je našlo za shodno da se oglasi po ovom pitanju,ne pominje potrebu da kapitalisti isplaćuju redovno zarade radnicima,uplate zaostale doprinose za penziono osiguranje,a i da plate poreze koje duguju koji su dostigli ogromne vrednosti itd.

 • pedjaza каже:

  Kako penzioni fond predstavlja vrstu fonda osiguranja, to bi njegovu reformu trebalo izvršiti u pravcu promene odnosa između najviših i najnjžih penzija, odnosno smanjenjiti razliku između maksimalne i minimalne penzije. Tačno je da je osnovica za penzijsko-invalidsko osiguranje onih koji su imali veće plate bila viša, kao i da su oni sa dužim radnim (penzijskim) stažom duže i više uplaćivali, ali se nejednakim procentualnim zahvatanjem smanjenja penzija različitih iznosa, faktički menja njihov odnos, ali ne na najpravedniji način.
  Dužina perioda u kome će osiguranik primati penziju zavisi od dužine njegovog života, a sa stanovišta PIO fonda i od dužine života korisnika porodične penzije, nakon njegove smrti (ukoliko ga ima). Ta činjenica ukazuje da će ukupno isplaćeni iznos penzija u dobroj meri zavisti i od dužine vremena njihove isplate, a ne samo od visine mesečnog iznosa, što je vrlo individualno i različito.
  Stoga se socijalno pravedniji način regulisanja visne penzija najbolje može postići promenom skale u visini, a ne njihovim selektivnim snižavanjem shodno potojećoj visini.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
12°
Rain Shower
06:2818:32 CEST
MonTueWed
13/6°C
16/4°C
17/4°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.