САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
 • 784854Укупно посета:
 • 2490464Укупно прегледа:
 • 1Тренутно посетилаца:

УЗАЛУДНИ  ПОКУШАЈИ  ФАЛСИФИКАТОРА

Зна се, историјски прецизно и доказано на међународном нивоу, ко је и где и са ким био на територији наше земље током Другог светског рата. Узалудни су покушаји, циклично понављани, разноврсних фалсификатора да из идеолошких и реваншистичких побуда напросто угурају међу антифашисте групе и појединце који су белодано и раме уз раме војевали са окупаторима из хитлеровске немачке армаде и нанели велико зло и срамоту нашем народу пред савезничком коалицијом којој су свом снагом и срцем припадали исккључиво борци партизанских јединица и народноослободилачке војске.

Ово је, још једном и на основу захтева целокупног чланства од преко 100 хиљада, закључило Председништво СУБНОР-а Србије расправљајући на почетку јавне дискусије поводом објављивања нових законских прописа о борачким правима и другим прописима из те области. Надлежно Министарство је већ обавило расправу у Новом Саду, 11.децембра ће се одржати у Београду, а најављени су скупови у Крагујевцу и Нишу.

Што се тиче СУБНОР-а Србије, подржано је у начелу доношење законодавног акта о тој веома значајној и осетљивој области и не само друштвеног живота у нашој држави. Окружним и другим надлежним одборима упућене су сугестије за јавну расправу, а генерални став изнеће, на састанку у Београду са представницима Министарства које ће предложити закон Републичкој скупштгини, чланови Председништва Душан Чукић, Душанка Лукић Хавелка и Ратко Слијепчевић.

Председништво СУБНОР-а скреће, у исто време, пажњу целокупној јавности на алармантне тонове повампирене кампање усмерене на борачку организацију.

И то баш у време кад се, после упорних уверавања носилаца највиших државних функција да се Србија поноси својом антифашистичком прошлошћу и доприносом у победи над нацистичком окупаторском солдатеском, оправдано мислило да су престали више од деценије ређани напади, наједном догађају у разним срединама екцеси који забрињавају и могу да имају несагледиве последице.

Одговорност државних органа је у том погледу огромна и СУБНОР са разлогом и вером очекује примерено реаговање без обзира на то ко евентуално стоји иза покушаја прогона, скрнављења објеката, дезавуисања славне прошлости, извитоперивања антифашистичког покрета у периоду свеукупног славља седам деценија победе у Европи и нашој земљи.

СУБНОР Србије је донео и одлуку да у 2015. години изради и заслужним појединцима додели Медаљу борца као признање за антифашизам и допринос миру и разумевању код нас и у свету.

Председништво је расправљало и о низу актуелних тема. Међу њима и о недавним обележавањима Пријепољске и битке код Батине на Дунаву, затим о свечаности на Кадињачи и наредним у Лазаревцу и Аранђеловцу, као и комеморативном скупу у Вранићу кад су четници Драже Михаиловића током Другог светског рата масакрирали недужно становништво.

Из међународне сарадње анализирано је учешће у оквиру Јадранско-јонске иницијативе из Анконе. А такође о раду Специјалне болнице ”Бањица” у Сокобањи, чије је оснивач СУБНОР Србијe.

3 реаговања на Председништво

 • Lune каже:

  Bacovic,..On kaže: “Vratio sam se sa puta po Hercegovini. Četiri naša bataljona, oko 900 ljudi, krenuli su 30. avgusta preko Ljubuškog, Imotskog i Podgore i izbili kod Makarske na more. Sedamnaest sela spaljeno, 900 ustaša ubijeno, nekoliko katoličkih sveštenika živo odrano. Prvi put posle sloma poboli srpsku zastavu u more i klicali kralju i Draži. Naši gubici minimalni.”

 • Lune каже:

  U Belom Dvoru večeras je priređen i slavski prijem, povodom kojeg su Karađorđevići ugostili predstavnike vlade, diplomatskog kora, članove Krunskog veća, Krunskog saveta i Krunskog kabineta, predsednike opština, akademike, predstavnike MUP-a i Vojske.

  Među zvanicama su bili predstavnici monarhističkih klubova, međunarodnih organizacija, domaćih i međunarodnih nevladinih organizacija, Rotari klubova, kulturnih ustanova, sportskih saveza, medija, zdravstvenih ustanova, kao i veliki broj uglednih gostiju iz kulturnog, političkog, poslovnog, akademskog i javnog života Srbije.

 • pedjaza каже:

  Uprkos istorijskoj istini, relevantnim i uverljivim dokazima, stavovima vlasti, boračkih i antifašističkih organizacija iz drugih zemalja, u Skupštini Srbije 126 poslanika mogu izglasati bilo kakav zakon. Oni za 15 sekundi (koliko traje vreme glasanja), mogu odredjenim pravnim aktom izvršiti potpuno falsifikovanje istorije, odnosno proglašenje fašističkih slugu za antifašističke borce, heroje, pa čak i žrtve istinskih antifašista – partizana, predvođenih slavnom KPJ i maršalom Josipom Brozom Titom.
  Tužna je to činjenica, ali su nas neki primeri iz ne tako deleke prošlosti uverili da je to moguće, kako u Srbiji, tako i u nekim drugim bivšim jugoslovenskim republikama. Pravni akti takve vrste se vrlo lako donose, a veoma teško obaraju. Tome može uslediti višegodišnja procedura istorisjkog osporavanja od strane autentičnih domaćih i međunarodnih institucija, kao i postupak ocene ustavnosti i zakonitosti od strane Ustavnog suda.
  Ovo je još jedno veoma jasno upozorenje da SUBNOR sa nepolitičke treba da pređe i na političku borbu, osnivanjem političke stranke koja bi se prevashosno borila protiv urušavanja antifašističkih tekovina i bila idejni nosilac svih istinskih vrednosti, progresivnih dostignuća i tradicija radničkog i socijalističkog pokreta u našoj zemlji, kao i svega onoga što je napredno, slobodarsko i rodoljubivo u istoriji naših naroda.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
10°
Mist
07:0417:40 CEST
TueWedThu
17/8°C
17/3°C
14/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.