САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
 • 784787Укупно посета:
 • 2490321Укупно прегледа:
 • 2Тренутно посетилаца:

ЈЕДНА БОРБА, ЈЕДАН ПОКРЕТ, ЈЕДНА ОРГАНИЗАЦИЈА

Само је једна борба, један антифашистички покрет, једна и јединствена организација што баштини славни НОБ и достојанствено представља Србију у широком фронту неустрашивих слободара и победника у Другом светском рату.

То је СУБНОР Србије са више од 100.000 чланова: храбрих партизана, њихових потомака, симпатизера, бораца за очување суверенитета и интегритета у агресији на нашу отаџбину, људи добре воље који се супротстављају повампирењу нацистичко-фашистичких злослутних идеологија и звецкању оружја у отимању туђих простора и наметања једноумних интереса.

Ово је још једном потврђено на седници Председништва СУБНОР-а Србије, које је, под председништвом Душана Чукића, сумирало припреме за предстојеће свечаности везане за седму деценију победе у Другом светском рату.

У суботу, 18.априла, са почетком у 12 часова, у Спомен парку крај Шида одржаће се церемонијал поводом седамдесетогодишњице пробоја Сремског фронта.

Подсећање на завршну битку са немачким окупаторима и њиховим помагачима на територији Србије и пијетет јунацима из јединица југословенске ослободилачке војске и Црвене армије тадашњег несаломљивог Совјетског Савеза заједнички ће организовати Влада Републике Србије и СУБНОР Србије.

Одржаће се и велики народни митинг на коме ће, како се очекује, у име СУБНОР-а говорити председник (вд) Душан Чукић и учесник завршне битке на Сремском фронту пуковник Зденко Дупланчић.

Председништво је на седници у Београду такође расправљало о активности организација у прослави Дана победе, наглашавајући да ће присуство младе генерације бити посебно како би од непосредних учесника борби током и на крају Другог светског рата чули живу реч о освајању слободе у свакој конкретној средини.

Тим поводом је СУБНОР Србије затражио од министра просвете, уз посредовање министра за борачка питање, да се у периоду обележавања Дана победе над фашизмом омогући у образовним установама да први час буде посвећен славном времену за које Србија има похвале у сваком кутку слободарске планете.

У том склопу разговарано је на седници о веома активном и успешно прихваћеном учешћу наше делегације на великом саветовању у Москви ветеранских организација и земаља победница антихитлеровске коалиције, где је скренута пажња и на покушаје повратка на сцену разноразних ретроградних снага које су, у основи, поражене на крају 1944. и почетком 1945. године и сад, у разним регионима, дижу главу и прете запаљеном буктињом.

Указано је, на седници Председништва, на упорно фалсификовање историје код нас, снимање тв серија и филмова, изјаве појединаца, недопустиво правно рехабилитовање доказаних сарадника окупатора попут Драже Михаиловића и у том смислу, без обзира на разумљиво уважавање правне државе, пасивно посматрање избараних легалним и демократским путем власти на разним нивоима.

СУБНОР ће свим средствима цивилизованих друштава остати доследан у очувању традиције и истине, па Председништво скреће пажњу на у широкој јавности изузетно примљен демарш поводом најаве окончања судског спора о рехабилитацији четничког вође у Другом светском рату. А такође и на смислено и убедљиво реаговање, истим поводом, Окружног одбора Шумадије и Градског одбора Крагујевца, као и Покрајинског одбора АП Војводине, што би требало да следе и остале организационе борачке целине у Србији.

Пресдедништво је донело и низ закључака везаних за оперативни рад СУБНОР-а, а у дискусији су учествовали Андрија Мереник, Бранислав Поповић, Света Атанацковић, Драгомир Вучићевић, Ратко Слијепчевић, Мирољуб Васић, Душанка Лукић Хавелка, Жељко Зиројевић, Борка Нешковић, Милош Богићевић, Душан Чукић.

Једно реаговање на Председништво

 • pedjaza каже:

  Sedamdesetogodišnjica proboja Sremskog fronta svakako će biti jedan od najvažnijih događaja u Srbiji, uprličen u godini kada obeležavamo 7 decenija pobede nad fašizmom.
  Oni koji već godinama, moglo bi se čak reći i decenijama, pokušavaju da faslifikuju istoriju, imaju običaj da kroz drugačiju prizmu gledaju ina Sremski front, da ga prikažu drugačijim nego što je zaista bio, a sve u nameri da prikupe plitičke poene i oblikuju istorisjke okolnostima prema sopstvenim potrebama i svojoj propaloj ideologiji.
  Protiv toga se SUBNOR treba neprestano i aktivno boriti svim raspoloživim sredstvima, što je i dosadašnjem periodu prilično uspešno činio.
  Treba pozdraviti i inicijativu ministru prosvevete da ovih dana prvi čas u obrazovnim ustanovama naše zemlje bude posvećen antifašističkoj borbi.
  Kada se radi o pripadnicima mlađe generacije, treba nastojati da prilikom narednog izbornog ciklusa unutar SUBNOR-a, u njegove organe na svim nivoima (od mesnih udruženja do Republičkog odbora) u većem procentu budu prisutni pripadnici mlađe i srednje generacije, kako SUBNOR u javnosti ne bi bio većinom doživljavan kao „udruženje sedih glava“.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
11°
Cloudy
07:0317:42 CEST
MonTueWed
min 8°C
17/8°C
17/4°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.