Председништво

ЈУЛСКЕ СВЕЧАНОСТИ СИМБОЛИ ПОБЕДЕ

Свечаности у Србији, Четврти јул и Седми јул, Дан борца и Дан устанка, својеврсни су симболи непоколебљивости, слободарства, победе нашег народа над фашизмом у Другом светском рату и традиције која је штедро сачувана у име будућности нових генерација.

СУБНОР Србије, целокупно чланство, достојанствено ће обележити празнике у свакој средини, а централна државна прослава одржаће се 7. јула у Белој Цркви, под крошњама и испред споменика легендарном Жикици Јовановићу Шпанцу и партизанским првоборцима који су се, први у поробљеној Европи 1941, осмелили да, после одлуке највишег руководства КПЈ предвођеног генералним секретаром Титом, крену у оружану борбу са окупатором и помагачима из домаћих редова.

На традиционалном окупљању народа у Белој Цркви говориће представници Владе Србије и СУБНОР-а Србије, а биће приређен и пригодан уметнички програм.

Председништво СУБНОР-а је, на седници којом је председавао Душан Чукић, размотрило како теку празничне припреме на територији целе државе и констатовало да су у већем делу организације већ одржани масовни и квалитетни скупови поводом 75-те годишњице почетка устанка народа Србије који је дао немерљив допринос заједничкој победи антихитлеровске коалиције у Другом светском рату.

Са посебним задовољством је запажено и активно учешће младих, чије окупљање представља један од кључних задатака у даљем раду.

На седници је било речи и о актуелним организационим питањима и, с тим у вези, чврстом ставу руководства да упорно и аргументовано тражи од извршне и парламентарне власти да буду измењени прописи по којима је, док су на сцени биле досовске странке, СУБНОР уврштен без икаквих потребних убедљивих разлога у удружења без ширег друштвеног значаја и утицаја.

Нигде у демократском и цивилизованом свету ветеранске организације нису законски потиснуте, па чврсто верујемо да ће тако, не тражећи никаква посебна права, Србија вратити статус организацији са преко 130.000 чланова који на сваком пољу, у сопственој средини и на међународној сцени, доприносе марљивим конструктивним радом општем бољитку.