САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
 • 782286Укупно посета:
 • 2485930Укупно прегледа:
 • 1Тренутно посетилаца:

СУБНОР  СВЕ  МЛАЂИ

Насловом ”СУБНОР све млађи” дневни лист ”Политика” објавио је подужи текст о аутентичној антифашистичкој организацији бораца Србије са преко 100 хиљада чланова.

Напис је резултат вишечасовног разговора новинара угледног листа са председником СУБНОР-а Србије, проф.др Миодрагом Зечевићем.

Миодраг Зечевић

Миодраг Зечевић

Читаоцима нашег портала предочавамо чланак у целини.

”Држава би требало да има частан однос према сваком војнику који је допринео славној прошлости Србије, мишљење је професора др Миодрага Зечевића, председника Савеза удружења бораца Народноослободилачког рата Србије (СУБНОР).

Подршку СУБНОР-а, ставу министра Александра Вулина о неправедном односу власти према успомени на контроверзног пуковника Драгутина Димитријевића Аписа, важног актера Мајског преврата 1903. и обавештајца који је, сматра се, знао за припреме Срајевског атентата, многи су сматрали необичним. Ипак, професор Зечевић истиче да се њихово удружење бори за права и достојанство свих бораца, краљевих официра у Првом светском рату, партизана, али и учесника у ратовима деведесетих година и у сукобима током агресије НАТО на нашу земљу.

Супротно владајућем мишљењу, СУБНОР није организација која окупља искључиво старе људе, некадашње скојевце и чланове Комунистичке партије.

 Идеологија и партијска припадност их не занимају, тврди наш саговорник. Не симпатишу ни једну партију, а чланови су им све млађи. Под окриљем овог савеза бораца, окупило се петнаестак организација, између осталих: Клуб генерала и адмирала, Удружење пензионисаних војних летача и падобранаца, горани, извиђачи…

– Коначно смо схватили да постоји организација чији циљ нису међусобне поделе већ уједињење и заједничка борба. На тај начин је и држави лакше да води рачуна о свима који заслужују њену помоћ и подршку. Покушавамо да утврдимо како живе породице страдалих војника, да ли примају помоћ, имају ли решено стамбено питање и предност приликом запослења. На овим просторима је за сто година вођено пет ратова и дефинитивно нам је доста подела – истиче генерал-мајор Видосав Ковачевић, некадашњи начелник Војне академије и члан Клуба генерала и адмирала.

Професор Зечевић истиче да их пред изборе ”врбују” многе партије. Многи би волели да некадашњи борци против фашизма седе у првим редовима њихових странака и обезбеде им још по неки глас. Али, они, кко кажу, не желе да се приклоне било коме.

– Политика нас не занима. Чак 70 година након Другог светског рата многи наше чланство поистовећују са Комунистичком партијом. Ми се нисмо борили за партију него за ослобођење народа. Наши чланови су припадници многих партија, али услов је да не бране партијске интересе приликом делања у организацији. Издржали смо распадање Југолсавије и промену власти 2000.године, што значи да смо стабилна организација која има око 100.000 чланова – каже Миодраг Зечевић који је са 15 година, као, омладинац, у току ослобођења Београда од  немачке опсаде дошао  са својом јединицом до Сопота, одакле је враћен због младости и неискуства.

Ове јесени ратни ветерани ће имати много посла, јер организују обележавање 70.годишњице ослобођења целе Србије.

У Србији, за добијање буџетских средстава СУБНОР конкурише са одређеним пројектима. Осим тога прикупљају донације, а имају огласе на свом интернет порталу и приходе од часописа ”Борац”.

Велики број некадашње непокретне имовине ове организације је узурпиран, истичу наши саговорници. Туже државу која их је иселила из Дома војске, јер, како кажу, то су некадашњи ратници остaвили својим наследницима. У многим становима који су, за време велике Југославије додељени борцима, а никада нису откупљени, отворене су радње или живе људи без станарског права. У републичком одбору ове организације, у Савској улици у Београду, тренутно је  стално запослена једна особа” – пренела је новинарка Јелена Попадић, у недељном издању ”Политике”, своје виђење најмасовније и најауторитативније, јединствене антифашистичке организације у нашој земљи, на основу разговора вођеног у Републичком одбору СУБНОР-а Србије.

2 реаговања на Преносимо

 • Todor Pavlov каже:

  Predlažem rukovodstvu SUBNOR-a da osnuje udruzenje građana „Omladina SUBNOR-a Srbije“ koje bi se bavilo negovanjem tradicije NOB-a i širenju antfašističkih vrednosti iz vremena NOB-a, jer jedino omladina je budućnost SUBNOR-a a osnivanje udruzenja građana „Omladina SUBNOR-a Srbije“ SUBNOR kao društveno-politička i antifašistička organizacija stvorio bih osnov za mlade atifašističke narašteje u Republici Srbiji.

 • pedjaza каже:

  Uprkos pokušajima brojnih političkih stranaka da kao ugledna i kadrovski masovna organizacija postane njihova filijala, SUBNOR je tome odelo i uspeo da sačuva autentičnost, kao nestranačka, nevladina i nepolitička organizacija, koja neguje pozitivne tradicije oslobodilačkih ratova Srbije i antifašizma kao velike civilizacijske tekovine.
  Takvo opredeljenje je i sačuvalo SUBNOR, koji postoji u kontinuitetu preko šest ipo decenija, odolevajući svim političkim promenama i drugim turbulentnim dešavanjima na ovim prostorima. Pored toga, uspeo je da se omasovi pristupanjem brojnih organizacija kao kolektivnih članica i pojedinaca, posebno pripadnika mlađe generacije, koji su potomci boraca i poštovaoci NOR-a i antifašizma.
  Sve su to uspesi kakvim se retko koja organizacija u Srbiji može pohvaliti, što u praksi potvrđuje ispravnost načina rada SUBNOR-a.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
Clear
06:2818:32 CEST
MonTueWed
min 5°C
16/4°C
17/4°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.