САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 784787Укупно посета:
  • 2490321Укупно прегледа:
  • 2Тренутно посетилаца:

ЗЛОЧИНЦИ БЕЗ ЗНАМЕЊА

Свашта се задњих година збивало у овој нашој земљи у вези са прошлошћу. Највећим делом захваљујући државним органима, а и посланицима, који су дали себи за право, свако на свој начин, да доприносе и прекрајању историје, па чак и, самим тим, улоге Србије у антифашистичкој победи у Другом светском рату.

Из дневног листа „Вечерње новости“ преносимо текст о намери да се законским путем регулише постављање споменика и на тај начин уведе ред.

”Споменици Аћиф-ефендији и борцима ослободилачке војске Прешева, Бујановца и Медвеђе неће бити недодирљиви, као што се то раније догађало, јер ће Србија први пут у историји добити закон о спомен-обележјима.

 О томе да ли је неко херој или злочинац највероватније од Нове године одлучиваће држава, а не као до сада појединци, удружења или општине. Ниједна иницијатива која вређа национална и верска осећања, историјске тековине, јавни морал или промовише фашистичке, шовинистичке и сепаратистичке идеје неће бити прихваћена.

Влада је усвојила нацрт закона и почетком маја га упутила Народној скупштини, а очекује се да буде усвојен већ на јесењем заседању.

– Прописи  који регулишу ову област су донети пре 40 година – каже Драган Поповић, државни секретар у Министарству за рад, социјална и борачка питања. – Предлог представља кодификацију сада важећих прописа, чији је циљ ефикасније деловање државне управе у поступку заштите, чувања, рестаурације постојећих и изградње нових спомен-обележја. Досадашња пракса је указала на потребу да се донесе нови пропис којим би се, пре свега, недвосмислено дефинисале надлежности, да се превазиђена застарела решења замене новим и да се ова област уреди у складу са установљеним начелима модерног грађанског друштва.

Убудуће ће морати да се зна коме се поставља спомен-обележје, из ког периода је личност, да се опише планирани текст на њему, као и дозволе локалне самоуправе, предлог одржавања. Наш саговорник објашњава да ће на овај начин моћи да се изузму предлози да се подигне споменик немачким или аустроугарским војницима, јер држава не сме да дозволи да се вређа достојанство и морал њеног народа.

– Законом се стварају неопходни услови за заштиту нашег културног наслеђа везаног за ратне периоде – каже Поповић. – Област заштите спомен-обележја у Србији и ван њених граница регулише се кроз неколико прописа, међутим, сви они донети су у периоду постојања СФРЈ.

Примера ради у Србији не постоји пропис којим се регулише надлежност министарства за доношење одлука о подизању, и поступку изградње нових спомен-обележја. Предлог за изградњу мора да садржи и предлог начина одржавања спомен-обележја.

Законом је предвиђено да редовно одржавање спомен-обележја пада на терет локалне самоуправе. Тако је и по новом закону. Поједини споменици, услед удаљености од насељених места, своје величине и пространости или једноставно услед занемаривања трпе велике штете. Зато су данас у јако лошем стању спомен-комплекс Сремски фронт и Партизанска болница у Пријепољу, док су крађе и скидање бронзаних делова све присутнији, то се догодило споменику Слобода на Фрушкој гори, Стратишту, обележју Јабука код Панчева.

Једно реаговање на Преносимо

  • pedjaza каже:

    Red u oblasti podizanja, održavanja i čuvanja spomen obeležja svakako treba urediti posebnim zakonom, kako se ne bi dešavalo da se spomenici mogu podizati bilo kome i od strane bilo koga.
    Država u toj oblasti treba da ima određene ingerencije, budući da smo poučeni jako lošim iskustvom podizanja spomen obeležja izdajnicima, saradnicima okupatora i ratnim zločincima. To se više ne sme dozvoliti u državi čije je ime i danas zlatnim slovima zapisano u antifašističkoj istoriji.
    Sva spomen obeležja koja ne budu odgovarala zakonskim regulativama, treba ukloniti, ali isto tako i onemogućiti da se iz političkih ili ideoloških razloga uklanjaju spomenici narodnih heroja, dokazanih boraca protiv fađizma i svih onih koji su nepravedno stradali u raznim oslobodilačkim i odbrambenim ratovima.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
11°
Cloudy
07:0317:42 CEST
MonTueWed
min 8°C
17/8°C
17/4°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.