САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
 • 777118Укупно посета:
 • 2475688Укупно прегледа:
 • 0Тренутно посетилаца:

ШТА ТО РАДИТЕ, ВАЉЕВЦИ?!

Из дневног листа “Вечерње новости“ преносимо текст на основу кога стварно можемо да питамо шта то и у чијем интересу раде Ваљевци.

“Организација под називом “Четници Ваљево“ предлаже Комисији за одређивање назива делова места, улица и тргова града да саобраћајница која се сада зове Прва пролетерска, или нека друга, добије ново име: Улица генерала Драгољуба Драже Михаиловића.

Подсетимо, поменута организација је и у мају 2015. тражила да Радничка улица у насељу Брђани понесе Дражино име, те да се донесе одлука о локацији на којој ће бити постављен споменик вођи четничког покрета. На крају, предлог за назив улице је одбијен, а о подизању споменика није било ни речи…

Иначе, почетком 2016. је надлежна комисија навела да назив Радничка улица нема политичких конотација, те да Ваљево нема ни улицу са именом вође победничког покрета у Другом светском рату, па може и без четничког предводника.“-пишу “Вечерње новости“

Поводом овог текста и захтева неких из Ваљева, председнику Републичког одбора СУБНОР-а Србије обратила се Секција бораца Прве пролетерске народноослободилачке ударне бригаде, која наставља традицију јунака што су се 21. децембра 1941. окупили у Рудом и до краја Другог светског рата активно и успешно супротстављали и побеђивали фашисте, са енергичним захтевом да целокупна јавност Србије реагује према локалној власти Ваљева и никако не дозволи да у њиховом слободарском граду доказани квислинг добије улицу.

СУБНОР Србије се придружује уверен да у Ваљеву неће допустити да се искривљује истина о Другом светском рату и величају, без обзира на морбидне покушаје појединих новопечених историчара и доказаних реваншиста да у Србији прођу после више од седам деценија ревизија историје и лаж који ће покушати да избришу славну улогу нашег народа и очување антифашизма као трајне одреднице часног дела човечанства.

Једно реаговање на Преносимо

 • pedjaza каже:

  Zbog nedavne odluke Višeg suda u Beogradu da Draža Mihailović bude rehabilitovan, jer navodno nije imao fer suđenje, ne treba da nas začudi ako ovakve ili slične inicijative budu prisutne i u drugim delovima Srbije.
  Kod nas, očigledno, ni 72 godine nakon pobede fašizma, Drugi svetski rat još uvek nije završen, tj. još uvek nije jasno ko su bili antifašistički borci, a ko kolaboracionisti.
  Uporna nastojanja nekih (kvazi)istoričara da proguraju teoriju o dva antifašistička pokreta u Srbiji, tj. o tome da partizani i četnici treba da stoje rame uz rame po zaslugama u antifašističkoj borbi (možda da četnici budu čak i zaslužniji) ovde, nažalost, pronalze plodno tlo.
  Napori SUBNOR-a Srbije i drugih antifašističkih organizacija da istina izađe na videlo, svakako da su značajni, ali usled prilično jakog pročetničkog lobija ne dovode do pravednih rešenja.
  Budući je da je Draža Mihailović pravno rehabilitovan, ne bi bilo nezamislivo da ulice i drugi objekti u Srbiji počnu da dobijaju nazive po njemu.
  Najefiksaniji način borbe za istinu i pravudu bi bilo pokretanje ozbiljne inicijative da se što pre promene zakonski propisi koji regulišu materiju antifašističke borbe i pravne rehabilitacije osuđenih za ratne zločine u Drugom svetskom ratu, uz mogućnost poništenja odluka o rehabilitaciji i ponovnog pokretanja sudskih procesa.

Конкурс

РЕПУБЛИЧКИ ОДБОР СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА „ДРАГОЈЛО ДУДИЋ“

р а с п и с у ј у

47. наградни конкурс за књижевно-историографске радове

за 2018. годину

За необјављене радове из књижевности и историографије о ослободилачкој борби и неговању традиција у години у којој обележавамо 77 година устанка народа Србије и седам деценија постојања СУБНОР-а Србије.

Конкурс за књижевност обухвата све области књижевног стваралаштва, а из историографије – истраживачке, публицистичке и мемоарске радове, који се односе на неговање традиција Народноослободилачког рата и ранијих ослободилачких ратова и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2018. године.

Радове потписати шифром, а у посебној затвореној коверти доставити основне податке о аутору.

Жири ће најбоље радове наградити и похвалити.

Радове доставити на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком „За конкурс „Драгојло Дудић“.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 15. новембра 2018. године, а награде и похвале уручене 17. новембра 2018. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање
Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
22°
Light Rain
05:1320:15 CEST
SunMonTue
min 18°C
23/18°C
25/18°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.