САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 773719Укупно посета:
  • 2469691Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

САДА СВИ ЗНАЈУ КО СМО

Пише: Душан Чукић

Она југодржава, коју су у своје време у пошалицама бркали са чехословакијом и ко зна с киме све, па деведесетих сатанизовали Србе, уз крвничко ракетирање као извор свемогућих зала, добија видљива и разложна признања из света што је, још однекуд, непоправиво и сујетно пристрасан зарад својих интереса.

Угледу Србије приложио је допринос СУБНОР, патриотска традиционална организација са преко 130.000 чланова, као домаћин Извршног комитета Међународне федерације антифашиста ФИР који веома ретко напушта седиште у Берлину, али је овог пута, признавајући улогу и потезе у корист мира нашег чланства и Републике Србије, одлучио да заседање одржи у Београду.

Представници тридесетак земаља одали су, заједно са домаћинима и највишим изасланицима наше државе и главног града, почаст страдалницима из нацистичког логора на Старом сајмишту уз Саву и погинулим партизанима и црвеноармејцима у борбама са фашистима за ослобођење Београда на крају Другог светског рата.

Председник Републике Александар Вучић је, као Врховни командант оружаних снага Србије, потписавши наредбу да Гарда војске Србије увелича церемонијал на оба места, потврдио антифашизам као константну вредност наше и савремене цивилизације.

А на самом скупу, који се бавио рецидивима ретроградног неонацизма, чаркањем по још неизлечивим ранама прошлости, изазивањем неспоразума са несагледивим последицама, прекрајањем историјске истине и оправдавањем квислинга, колонама избеглица, све опаснијим тероризмом и уплитањем у туђе животе војно снажнијих и финансијски сигурнијих, СУБНОР Србије је тражио да се на посебан начин, баш међу антифашистима и ветеранима, који боље од осталих знају шта су ратне страхоте, покрене расправа о томе ко мути воду на Балкану.

Југ Европе, знано ”буре барута” и окидач за шире војевање, поново је  поприште геостратегијских интереса и монета за поткусуривање ненаплаћених унапред планираних рачуна. Србија није, као и увек до сада, изазивач и учесник, али не може, поучена искуством, да остане пасиван посматрач. ФИР је прихватио предлог, као потврду да знатан број држава, посебно оних што знају да је и ЕУ основана на антифашизму, цени улогу Србије у интересу човечанства ка бољим и мирнијим временима.

Стигло је време и да се пред Србијом скида капа.

Конкурс

РЕПУБЛИЧКИ ОДБОР СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА „ДРАГОЈЛО ДУДИЋ“

р а с п и с у ј у

47. наградни конкурс за књижевно-историографске радове

за 2018. годину

За необјављене радове из књижевности и историографије о ослободилачкој борби и неговању традиција у години у којој обележавамо 77 година устанка народа Србије и седам деценија постојања СУБНОР-а Србије.

Конкурс за књижевност обухвата све области књижевног стваралаштва, а из историографије – истраживачке, публицистичке и мемоарске радове, који се односе на неговање традиција Народноослободилачког рата и ранијих ослободилачких ратова и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2018. године.

Радове потписати шифром, а у посебној затвореној коверти доставити основне податке о аутору.

Жири ће најбоље радове наградити и похвалити.

Радове доставити на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком „За конкурс „Драгојло Дудић“.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 15. новембра 2018. године, а награде и похвале уручене 17. новембра 2018. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање
Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
17°
Rain
04:5220:27 CEST
FriSatSun
min 11°C
21/11°C
22/12°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.