САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 782283Укупно посета:
  • 2485925Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

ГАДОВИ НЕ СТАНУЈУ У ЛЕПИМ ПЕСМАМА

Пише: Ирена Јовановић, ТВ новинар

Мајко, доста је тог твог сујетрепа, каже ми Лазар, мислећи на сујеверје. То је нова реч коју је усвојио гледајући неку емисију на дечјем каналу. Пита ме и то какве везе има црна мачка са тим где смо кренули. Стварно, не разумем, каже.

Гледам дете и осмехујем се његовој зрелости у свој несавршености година са којима се лаички носи. Деветогодишњи горостас духа у најмршавијем телу које је природа могла да оживи, а да му не одузме здравље, снагу и карактер. Рачуна на сваку моју грдњу, додељује поене мржње који надјачавају животне бодове и то га чини, помало, забринутим. Очи му, ипак, непрестано горе мудрошћу, а покрети искуством које је, пре неку годину, на „онај свет“ однео деда Мишо. Гени су грађа у чију снагу и опстанак није лако проникнути, а банално је само их прихватити, као нужност. Не ускраћујем им дивљење. Пречесто то очекујем и од других. Лазар и Сара, између којих је вечност, туце година, најбоље одсликавају сложеност генског материјала, јер им је све заједничко, а ништа блиско.

Филипу смета зуб, да му израсте други, каже, узгред. Њему не смета, зато само одмахује главом констатујући све различитости, од зуба до безобразлука на пољу свакодневног доказивања. Прихвата их, а није да му до резултата није стало. Мора да буде добар, то му је циљ, мисија и жеља. Не воли да га разочаравају, још се више боји да се у њега не разочарају оне чије му похвале милују сваки успех у савладавању задатака. Неколико клинаца му је баш прирасло за срце, воли их као браћу, али му је згодније када дан протекне без њих. Боље се забави и изигра, јер у противном све време проведе угађајући им.

Лазар пева кафанске народњаке, хаус хитове на енглеском језику и понеког Сашу Матића на којег га је нахушкао брат, пубертетлија. „Ти си моја чоколада, ја сам твоја чоколада…“ је песма у коју не верује мислећи да се неко грубо нашалио спомињући „оног гада“. Гадови не станују у лепим песмама, ту је Лазар начисто, али му је певљива. И игра. У томе је озбиљан. Тражи да не види подсмех, а ја тражим од укућана да му угоде. Често се питам да ли га прецењујем, а онда закључим да таквим питањима прецењујем себе. Лука је наш пубертетлија бунтовне природе и меког духа који лелуја између узора и потреба. Њега Лазар најтеже савладава, али га највише воли.

Моја ме деца не збуњују, али ми прија заједничка збуњеност која нас преплави приликом освајања нових димензија хумора и духа, на које одрасли често полажу ексклузивно право. Они су ту, на стази тананих људских препознавања, далеко изнад дневног пристајања и непристајања, дубље од система доношења одлука. Јесу ли моја деца, деца новог времена? Моћнији компјутер од мог (мене)?

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
Clear
06:2818:32 CEST
MonTueWed
min 6°C
16/4°C
18/4°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.