САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 773719Укупно посета:
  • 2469691Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

ВРЕМЕ И ЗА СЛАВЉЕ

Пише: Душан Чукић

Има још дана да се сабере и ова година већ на измаку, али у масовној субноровској породици знају да чекају обавезе без одлагања и није стигло, иако је сијасет повода, време за велико славље.

Можемо, а и морамо не само подстрека ради, да већ сада кажемо, при крају октобра 2017, да смо  сваким даном, на свим пољима, код нас у Србији и ван ње, постигли да са поносом слушамо похвале како наше чланство, организација СУБНОР у целини, доприноси општем развоју и угледу отаџбине.

А колико јуче су нас, не сећамо се са злобом, реваншистички поклисари сабијали у ћошак без разлога и повода, протежирали фалсификаторе прошлости, силом топуза одшкрињавали већ одавно склопљене странице историје и, продавајући рог за свећу, школску младеж тровали, што је најцрње то и даље чине, фабриковањем лажи и сврставајући Србију готово у ред оних што су, зна се ко има и грам соли у глави, белодано изгубили Други светски рат укорак са својим вођама заслепљеним нацистичком хитлеровском идеологијом.

Нисмо се дали, заједно са великим делом народа. И дело је избило на видело. Сада се слободно славе и Седми јул, одаје почаст борцима са Кадињаче и Сремског фронта, тугује за страдалницима у Крагујевцу, Краљеву, Јајинцима и другде где су нељуди сејали смрт, саучествујемо у Ветернику са прогнаним и побијеним не само у злочиначким ”олујама”,  пуним гласом смемо о бруталном бомбардовању натовских ескадрона, херојима са Кошара, мајору Тепићу коме је официрска част била преча од живота, исто онако што су отаџбина и завет водили Солунце прелазећи голготама да би вратили слободу и напаћеном народу поново улили наду у сигуран живот.

Вечне су и неутуљене слободарске ватре Србије. Због тога је и антифашизам, као темељни принцип постанка и опстанка демократских држава не само на европском тлу, дубоко укорењен у нашем бићу и, према томе, није игра случаја што је СУБНОР непрестаним делом препознат и признат и код нас, у свакој средини и у власти изабраној гласом народа, као посебно корисна организација што друштвени утицај види једино у општем бољитку Србије и настојањима да реч, политички разуман дијалог, превладају ”јастребове” што и даље плиткоумно и дубоком касом и ракетама размишљају.

А ми бар, одавде са Балкана, наши старији чланови, посебно борци учесници, најбоље знају колико је сваки мир бољи од звецкања оружја. Не смемо, међутим, бити неспремни, морамо имати чврсту одбрану за независност и слободу. Сваки динар уложен из труда је гарант. Због тога је, а и за стабилан живот, неопходна јака привреда, до које долазимо, после низа година непочинстава, никако непостојећом пречицом, само жуљевитим напорима, општим и појединачним.

Тај пут Србије је сигуран, јединствени СУБНОР је придружен са чланством које нема, као што никад није ни имало, резервну отаџбину.

Конкурс

РЕПУБЛИЧКИ ОДБОР СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА „ДРАГОЈЛО ДУДИЋ“

р а с п и с у ј у

47. наградни конкурс за књижевно-историографске радове

за 2018. годину

За необјављене радове из књижевности и историографије о ослободилачкој борби и неговању традиција у години у којој обележавамо 77 година устанка народа Србије и седам деценија постојања СУБНОР-а Србије.

Конкурс за књижевност обухвата све области књижевног стваралаштва, а из историографије – истраживачке, публицистичке и мемоарске радове, који се односе на неговање традиција Народноослободилачког рата и ранијих ослободилачких ратова и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2018. године.

Радове потписати шифром, а у посебној затвореној коверти доставити основне податке о аутору.

Жири ће најбоље радове наградити и похвалити.

Радове доставити на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком „За конкурс „Драгојло Дудић“.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 15. новембра 2018. године, а награде и похвале уручене 17. новембра 2018. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање
Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
17°
Rain
04:5220:27 CEST
FriSatSun
min 11°C
21/11°C
22/12°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.