САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 782283Укупно посета:
  • 2485925Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

ЗА ПОБЕДНИКЕ НАД ФАШИСТИМА ПРОШЛО СРАМНО ВРЕМЕ

Пише: Горан Весић

Београд са поносом слави 73. годишњицу ослобођења од нацистичке окупације која је трајала 1.287 дана. Наш град је ослобођен у Београдској операцији коју су водиле јединице Трећег украјинског фронта Црвене армије и Прве армијске групе Народноослободилачке војске Југославије.

За слободу Београда живот је дало 2.953 бораца НОВЈ-а и 940 припадника Црвене армије. Београд данас поносно слави своју слободу. Другу годину заредом одржан је марш победника. Улицом краља Милана до Трга републике марширали су народни хероји, ослободиоци Београда, њихови потомци и грађани. Марширали су поред палате „Албанија“, која је после тешких борби са нацистима, које су се водиле на сваком спрату и у свакој просторији, ослобођена у ноћи између 19. и 20. октобра. Тробојка са црвеном петокрактом, коју је на крову палате „Албанија“ истакао борац Миладин Петровић, значила је да је Београд слободан.

ИМА НАС ДОСТА…

На Тргу републике одржан је концерт, а у Народном позоришту свечана академија. Народно позористе, за чије ослобођење су борбе трајале три дана, од 17. до 19. октобра, три пута су заузимали борци Прве пролетерске бригаде, а потом поново освајано од стране непријатеља. Јагош Жaрић, један од команданата Прве пролетерске, сведочећи о тим борбама рекао је: „Два пута су Немци силовитим нападом избацили наше јединице које су запоселе Народно позориште. Покушале су јединице Црвене армије да трећи пут освоје Народно позориште, потпомогнуте артиљеријом и снажном ватром из три тенка. Наше раније борбе за Народно позориште посматрали су совјетски официри и дивили се хероизму наших пролетера. Сада су се ти официри обратили мени, с категоричким захтевом да више не нападамо ту зграду. Сада ћемо ми извршити напад, рекли су, вас је мало, па ако још гинете, шта ће од вас остати? Нас има доста, па ако и гинемо, опет нас доста остаје. Након артиљеијске припреме совјетска пешадија је јурнула према згради позоришта, међутим била је покошена немачком ватром из Народног позоришта, палате Riunione и Државне хипотекарне банке (данас Народни музеј). Након овог неуспелог напада бораца Црвене армије, уследио је напад бораца Прве пролетерске који су уз подршку совјетских артиљераца поново заузели зграду“.

Војска Србије обележава тај велики дан војном парадом на аеродорому Батајница „Слобода 2017“, на којој ће бити приказани нови борбени авиони и хеликоптери, као и српски војници опремљени по концепту „1.500“.

Нажалост, није увек било тако. Од 2014. године, када је Српска напредна странка победила на градским изборима, Београд са поносом слави Дан слободе. Неколико година пре тога ослобођење нашег града се није славило. Било је година када 20. откбора, на срамоту тадашње власти, није био ниједне свечаности. Јавност се сећа 2009. године када је тадашњи руски председник Медведев морао да подсети бившег српског председника Тадића да је 20. октобра ослобођен Београд.

ВРАЋЕНО ЈЕ ДОСТОЈАНСТВО

Тада се брже-боље, Медведеву у част, организовала свечана академија, а совјетским генералима, који су ослободили Београд, којима су пре гога одузете улице у центру града, на брзину су враћене улице на периферији. Шта је био мотив наших претходника у граду са се стиде ових славних датума наше историје, никада нећу разумети. Било је то тешко и срамотно време за победнике над фашистима. Колико тешко, можда најбоље говоре речи једног од ослободилаца Београда, поносног деведесетогодишњака са ордењем на грудима, који ми је после прошлогодишњег првог марша победника, са сузама у очима, рекао да на ове празнике годинама није излазио из куће.

Једна од првих одлука наше градске влсти била је да се 10.мај прогласи Даном сећања на Холокауст Јевреја у Београду и да се одужимо ослободиоцима Београда тако што су генерали Пеко Дапчевић и Коча Поповић добили улице. Годину дана касније, совјетски хероји маршал Толбухин и генерал Жданов добили су улице какве заслужује њихово јунаштво. Подижемо меморијални центар на Старом сајмишту где су убијани Срби, Јевреји и Роми, а сачуваћемо и друго стратиште, Тополске шупе на Ауто-команди које је бивша градска власт продала тајкуну који ту жли да изгради шопинг мол.

Вратили смо ослободиоцима Београда достојанство и показали да је бедни покушај ревизије истрије у коме је учествовала претходна власт коначно завршен неуспехом. Ослобођење Београда била је једна од великих европских завршних битака које су донеле победу слободног света над фашизмом. У тој победи, која се догодила шест месеци касније, родила се модерна и демократска Европа. Данас је антифашизам темељ савремених европских држава, од Урала до Ламанша, и основа на којој је настала заједница слободних европских народа.

Поносан сам што смо последње три године у Београду дали одлучујући допринос да се антифашизам и борба против окупатора поново славе. Одређујући се правилно према прошлости сигурно корачамо у будућност, у модеру и уједињену Европу у којој Србија и Београд имају своје, крвљу изборено место.   

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
Clear
06:2818:32 CEST
MonTueWed
min 6°C
16/4°C
18/4°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.