САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 784791Укупно посета:
  • 2490326Укупно прегледа:
  • 3Тренутно посетилаца:

НА ЊИХ СЕ МОЖЕ РАЧУНАТИ

На основу годишњег плана позивања и обуке лица из резервног састава која су на ратном распореду у Тимичкој бригади, на логорском постору и аутоматизованом стрелишту Кривул, код Зајечара, крајем септембра и почетком октобра организована је њихова двонедељна обука.

Реч је о припадницима који чине јединицу еквивалента чете. Они су позивани преко локалних центара Министарства одбране Зајечар, Бор, Неготин и Пирот.

Обука коју организује Команда за развој Тимочке бригаде изводи се у три дела, почев од индивидуалне – основне и специјалистичке и колективне – обуке групе, односно одељења. У 1.пешадијској чети, лица из резервног састава обучавају се за сепцијалности стрелац, пушкомитраљез, митраљезац, снајпериста, нишанџија и послужилац, затим радио-телеграфиста, медицински техничар и возач.

Командант Команде за развој Тимочке бригаде потпуковник Владица Вучковић каже да таква активност није реализована дуго година, те да је резервни војни састав углавном позиван на једнодневне вежбе.

НАПРЕДУЈУ ИЗ ДАНА У ДАН

Потпуковник Владица Вучковић

-Ове године створени су услови да се две недеље обучава јединица  еквивалента чете, а првествени циљ је да се лица из резервног састава обуче за извршење наменских задатака у логорским условима, који су приближни ратним. Већина лица није била на оваквом обучавању још од служења војног рока, па је циљ да се подсете и унапреде своја знања и вештине, али и нешто ново науче – каже потпуковник Вучковић и истиче да је тог дана реализовано гађање из личног наоружања на редном броју 1, из аутоматске пушке пушкомитраљеза и снајперске пушке.

Гађање је била прилика да се у пракси провери у ком степену оспособљености су резервисти, а командант Команде за развој Тимочке бригаде каже да је изузетно задовољан мотивисаношћу и залагањем људи на обуци, за које тврди да су, у појединим сегментима, потпуно равни активном саставу.

-Тежиште у раду дајемо практичним радњама и поступцима јер само добро оспособљен војник може успешно да одговори постављеним задацима.

Командир чете мајор Маријан Стаменковић истиче да су током тактичке и ватрене обуке реализована гађања из аутоматске и снајперске пушке и пушкомитраљеза, на редном броју 1. и 2, што је круна обуке.

Мајор Маријан Стаменковић

-Веома сам задовољан резултатима, али и мотивацијом војника из резервног састава и задовољство је било гледати како из дана у дан напредују, с обзиром на то да су међу њима и они који су војни рок служили пре више од 20 година. Ово је само још једна потврда да Војска Србије може у сваком тренутку рачунати на лица из резервног састава.

Резервни водник Иван Антуновић из Зајечара, командир одељења првог вода прве чете Тимочке бригаде, каже да је пре годину и по дана био на војној вежби у Панчеву, на обуци за резервне подофицире.

-Због тога ми није тешко пала ова двонедељна обука, поготово што смо се добро уклопили и што међу људима влада добра атмосфера. Старешине су веома коректне према нама, тако да су услови веома добри, иако су пољски, а колеге су се брзо адаптирале – истиче Антуновић и додаје да, сем пар жуљева и понеке „ситне прехладе“, није било већих проблема.

Десетар Иван Живић први пут је на војној вежби, након што је војни рок служио пре више од двадесет година.

И ЛОГИСТИЧАРИ ПОЛОЖИЛИ ИСПИТ

-Веома сам задовољан како све протиче и поручио бих младим људима који добију позив за овакву вежбу да се одазову, јер је све што радимо вишеструко корисно. Старешине су коректне према нама и у свему нам излазе у сусрет, а додао бих да је и храна заиста добра – каже десетар и додаје да му „посебно прија“ што колеге долазе са разних страна, па је упознао много људи из Неготина, осталих градова и околних села. Сем дружења, нарочито битним сматра чињеницу да су знатно унапредили знање и да су се током обуке трудили да са успехом савладају све предвиђене елементе.

Паралелно са оспособљавањем чете, у касарни у Зајечару траје увежбавање лица из резервног састава логистичких специјалности од посебног значаја. Према речима команданта Команде за развој Тимочке бригаде потпуковника Владице Вучковића, циљ њихове обуке јесте обнова раније стечених знања из војске, али и да помогну у реализацији садржаја из домена логистике, посебно кад је реч о „реконзервацији“ и оправци неисправних моторних возила и припреми и подели хране. То су механичари и електромеханичари за мотзорна возила – точкаше и кувари.

-И њиховим радом сам изузетно задовољан, а њихово присуство нам је од великог значаја, јер се део њих и у цивилству бави тим пословима, па су веома искусни – каже командант потпуковник Вучковић у листу „Одбрана“.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
11°
Cloudy
07:0317:42 CEST
MonTueWed
min 8°C
17/8°C
17/4°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.