САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 794144Укупно посета:
  • 2511297Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

 

ПРВАЦИ БЕЗ ЛЕНТИ

Пише: Ирена Јовановић, ТВ новинар

Некада директор великог Имлека, Тодоровић, 1938. годиште. Интелектуалац, остварен, упоран, вредан, ажурне логике, моћних закључака и не посустаје. Вредан.

Све је прочитао пре ного што је легао под ласерски „нож“ професора Росивала, чувеног офталмолога који оперише у срцу Београда. Преко 300 пута је слетео на београдски аеродром. Тодоровић је запазио тај податак. Вредни људи уливају поверење. И не само то. Препознаје визију и храброст, њихова прича постаје његова.

На шестом спрату очне болнице, испред операционог блока, ту где је малопре скинуо катаракту, препричава анегдоту. Каже да се, слободно се изражавајући, обратио свом очном лекару, у државној служби, тврдећи да је емпиријски доказано да сазрева воће, јабука, вишња, парадајиз, али катаракта? То још није чуо, нити би као академски грађанин у то могао да поверује.

Смејао се победнички. Хвалио је храброст власника, бродског капетана коме се посао са очном болницом учинио уносним, давно још, пре 20 година. А тој је области, капетан дао много више, показаће време. Његов осећај за бизнис произвео је малу револуцију у очној медицини и савременој ласерској технологији.

Меценари данас не живе крај уметности, они су око напредних решења окупљени. Доносе и улажу у оно чега се свет још увек боји. Они машу новотаријама и не мисле да су прављене за неког другог. То је део света који постане наш пре него што наш свет призна његово постајање.

То су прваци без ленти и титула, загледани у крај дана, да би визија имала своје пуно радно време. Смејао се Тодоровић, некада успешни директор и нудио себе као гласноговорника. Сад кад је на Дорћолу оставио катаракту и тиме постао део тима који помера границе, вратио му се жив осећај вођства који је баш он неговао градећи Имлеку име, својом визијом.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
Sunny
06:3617:07 CET
SatSunMon
9/-1°C
11/0°C
13/1°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.