САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 779122Укупно посета:
  • 2479830Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

 

ПРВАЦИ БЕЗ ЛЕНТИ

Пише: Ирена Јовановић, ТВ новинар

Некада директор великог Имлека, Тодоровић, 1938. годиште. Интелектуалац, остварен, упоран, вредан, ажурне логике, моћних закључака и не посустаје. Вредан.

Све је прочитао пре ного што је легао под ласерски „нож“ професора Росивала, чувеног офталмолога који оперише у срцу Београда. Преко 300 пута је слетео на београдски аеродром. Тодоровић је запазио тај податак. Вредни људи уливају поверење. И не само то. Препознаје визију и храброст, њихова прича постаје његова.

На шестом спрату очне болнице, испред операционог блока, ту где је малопре скинуо катаракту, препричава анегдоту. Каже да се, слободно се изражавајући, обратио свом очном лекару, у државној служби, тврдећи да је емпиријски доказано да сазрева воће, јабука, вишња, парадајиз, али катаракта? То још није чуо, нити би као академски грађанин у то могао да поверује.

Смејао се победнички. Хвалио је храброст власника, бродског капетана коме се посао са очном болницом учинио уносним, давно још, пре 20 година. А тој је области, капетан дао много више, показаће време. Његов осећај за бизнис произвео је малу револуцију у очној медицини и савременој ласерској технологији.

Меценари данас не живе крај уметности, они су око напредних решења окупљени. Доносе и улажу у оно чега се свет још увек боји. Они машу новотаријама и не мисле да су прављене за неког другог. То је део света који постане наш пре него што наш свет призна његово постајање.

То су прваци без ленти и титула, загледани у крај дана, да би визија имала своје пуно радно време. Смејао се Тодоровић, некада успешни директор и нудио себе као гласноговорника. Сад кад је на Дорћолу оставио катаракту и тиме постао део тима који помера границе, вратио му се жив осећај вођства који је баш он неговао градећи Имлеку име, својом визијом.

Конкурс

РЕПУБЛИЧКИ ОДБОР СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА „ДРАГОЈЛО ДУДИЋ“

р а с п и с у ј у

47. наградни конкурс за књижевно-историографске радове

за 2018. годину

За необјављене радове из књижевности и историографије о ослободилачкој борби и неговању традиција у години у којој обележавамо 77 година устанка народа Србије и седам деценија постојања СУБНОР-а Србије.

Конкурс за књижевност обухвата све области књижевног стваралаштва, а из историографије – истраживачке, публицистичке и мемоарске радове, који се односе на неговање традиција Народноослободилачког рата и ранијих ослободилачких ратова и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2018. године.

Радове потписати шифром, а у посебној затвореној коверти доставити основне податке о аутору.

Жири ће најбоље радове наградити и похвалити.

Радове доставити на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком „За конкурс „Драгојло Дудић“.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 15. новембра 2018. године, а награде и похвале уручене 17. новембра 2018. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање
Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
20°
Clear
05:4219:42 CEST
WedThuFri
min 19°C
30/19°C
32/19°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.