САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
 • 782255Укупно посета:
 • 2485887Укупно прегледа:
 • 2Тренутно посетилаца:

НЕПРОЛАЗНИ УТИЦАЈ ЈОСИПА БРОЗА НА УЖИЧАНЕ

Из дневног листа „Политика“ преносимо текст о, како је написано, емотивним одборничким иступањима у Скупштини Ужица приликом расправе о враћању Титовог споменика на Трг партизана. Текст је у садашњем времену веома индикативан и читаоцима овог портала даје слику о атмосфери и понашањима у времену у коме живимо.

Текст у листу „Политика“ гласи:

„Иако одавно није међу живима Броз је опет успело да усталаса страсти у граду на Ђетињи. Овог пута политичке: коначно се догодило да одборници градске скупштине, кроз питање враћања Титовог споменика на Трг партизана, јавно изнесу своја виђења Брозовог имена и дела.

Не би се они, свакако, ни сада у то упуштали да их закон није натерао: ваљало се у законском року изјаснити о иницијативи СУБНОР-а за враћање Титовог споменика на главни градски трг. Тај големи Брозов бронзани кип склоњен је 1991. године с трга на простор иза зграде ужичког музеја, где се и сада налази. Повратак Тита на трг за само једну седмицу борачке иницијативе потписима је подржало 4.477 грађана овог града.

Одборници су прекјуче, због обимног дневног реда, тек у вечерњим сатима емотивно проговорили о Титу и споменику. Додуше, од укупно 67 народних представника свега 42 су била у сали.

У име подносиоца иницијативе, предлог да се споменик врати на трг образложио је Милић Вукић, секретар ужичког СУБНОР-а. Титов споменик је, по њему, аутентични део комплекса трга око кога је и мноштво зграда међу којима и позоришна.

-То је споменик антифашистичкој традицији нашег народа којом треба да се поносимо. Тито је вођа антифашистичког покрета у овој земљи, у свету признат као један од највећих државника 20. века. Покажимо зрелост и достојанство, вратимо споменик где му је место – апеловао је Вукић.

Његов апел, међутим, није пао на плодно тле. Најоштрије се иницијативи супротставио Зоран Пејић (ДСС).

-Градски одбор Субнора је скупио 4.477 потписа за пет дана или више од 900 потписа дневно. Врло добар резултат за времешне субноровце, чију ажурност похваљујем – иронично је почео Пејић, па наставио:

-Споменик не треба враћати на трг, јер је Броз главни креатор свих деструкција које су разориле Југославију. Његов тоталитарни режим је Србију и српски народ уназадио, последице те политике и данас трпимо. Он је, чињењем и нечињењем, одговоран за страдање више стотина хиљада Срба у Другом светском рату. Споменик не треба враћати јер се поуздано не зна прави идентитет те особе. Једини факт који знамо јесте његово учешће у бици на Церу где је као аустријски каплар јуришао на српску војску – узбуђено је набрајао Пејић.

Томе се одмах супротставио Видоје Дрндаревић (СПС), сада заменик градоначелника, потпредседник општине и 1991. кад је споменик уклањан с трга.

-Чему ти аплаузи, цинизам и еуфорија? Неки људи су зарађивали велике паре на Титовом имену да би данас они или њихови потомци били најгласнији у оценама да нас је упропастио. Пустимо историју и науку нека дају коначну реч о Титу. Камо лепе среће да нам се врате услови живота из његовог доба. Споменик је уклоњен 1991. јер је у ондашњој еуфорији политичких странака било оних који су хтели да га оскрнаве и поруше. Да ли је требало да га бранимо кордоном полиције? Зато је склоњен иза музеја – емотивно је причао Дрндаревић.

Милан Конатар из СНС-а рекао је да Српска напредна странка не подржава враћење споменика на трг.

-Ово питање не треба да буде ни политичко ни идеолошко. Суштина целе приче јесте да ли неко заслужује да му се спомеик постави на тој локацији. СНС није ни склоппо споменик са трга, па га неће ни враћати. Сматрамо да има немали број заслужних Ужичана којима би ту могла да се постави статуа – казао је он.

Слободан Пајовић из Демократске странке овењује да је за једном већ уклоњен споменик музеј адекватно место, док његов страначки колега Милутин Токмаковић подржава враћање Тита на трг.

-Том простору би се тако вратила аутентичност. Не бих да оцењујем успешност Титових поступака, али ако га вратимо омладина ће имати наук о томе да никоме за живота не треба подизати споменик, док историја заслуге не потврди – рекао је Токмаковић.

Враћање Тита на трг није подржао ни УРС, а Петар Ристовић из СПО-а истиче да је поражавајуће да након седам деценија од рата још нема националног помирења код нас.

Дуга расправа завршена је гласањем. Од 42 присутна одборника, 32 је било за то да се борачка иницијатива одбије, девет су (углавном социјалисти) подржали враћање споменика, а један није гласао. На крају је Председништво Скупштине закључило да се подносиоцу иницијативе достави одговор да овај парламент није подржао враћање Титовог споменика на Трг партизана.“

Бранко Пејовић

 

3 реаговања на Преносимо

 • Lune каже:

  Uzickim i ne samo Uzickim satrapima, je bilo vaznije proteklih dana do vode kampanju, da se Titov spomenik nevrati na trg, umesto kampanje „cista i zdrava voda“… Strah od „Tite“ je veliki, jer bi sa sa njim, vratio i zdrav vodovod pa nebi mogli nekaznjeno da truju 70.000 gradjana Uzica.

 • Lune каже:

  SPS, lazni socijalisti, je partija iznikla iz razaranja SKJ iz nutra, i razaranja Sosijalistickog Saveza..onako diverzantski, poput SNS koja je to radila u okviru SRS…pa i gore,..to je partija, koja je to sve radila ispod petokrake, kako bi animirala narod. Nakon razbijanja i prisilnog uclanjenja, ne izdavanjem dokumenata iz „komiteje“ onima koji su hteli da se isclane. Nakon te „marketinske obrade“, iscupali su cvetic iz kose Mire Markovic..i, uz miris baruta, zadenuli umesto petokrake..i 1992.godine, lansirali poruku Slobodana Milosevica“..“ SPS ce da bude moderna PARTIJA PO UGLEDU NA BRITANSKE LABURISTE“…taj „uzor“, za tu drzavu..neki dan je Kina dala saopstenje..“Engleska je propala velika sila, pogodna za turizam i skolovanje“…

 • pedjaza каже:

  Većina predstavnika sadašnjih parlamentarnih stranaka ne poštuje tekovine NOR-a i antifašističke borbe. To su, u diskusiji o inicijativi jednog broja građana Užica, pokazali predstavnici svih političkih stranaka u Gradskoj skupštini Užica. Izutetak su bili samo odbornici SPS-a, jedine političke partije koja se nije odrekla slavne prošlosti naše zemlje tokom Drugog svetskog rata i posleratne socijalističke izgradnje.
  Josip Broz Tito je bio ne samo vrhovni komandant antifašističkih oružanih snaga tokom NOB-a, već i u posleratnom periodu, sve do svoje smrti 1980. godine. Pored značajnog doprinosa u odbrani Jugoslavije od fašističkih okupatora i agresora, odbranio ju je i 1948. godine, ne dozvoljavajući da bude stavljena pod šaku staljinističkog režima tadašnjeg SSSR-a. Odbrammbena sposbnost Jugoslavije, oličena kroz JNA, konstantno je rasla. Bili smo najbezbednija i najslobodnija zemlja na svetu, na koju niko nije smeo da vrši ni najblaži oblik političkog pritiska, a kamo li neke pretnje, ucene, ultimatimatume, niti (daleko bilo) vojne intervencije i agresiju. Ugled, koji je Tito uživao u zemlji i svetu, ne može se porediti sa ugledom bilo kog vladara koji je bilo kada vladao na ovim prostorima, kao i retko kog vladara koji je bio njegov savremenik, pa čak ni u današnje vreme.
  Tito je bio simbol svetskog antifašističkog pokreta, antiimeprijalističkog otpora, jedan od glavnih osnivača Pokreta Nesvrstanih, tvorac ekonomskom modela poznatog pod nazivom „samoupravni socijalizam“, koji je svojevremeno omogućio da Jugoslavija za kratko vreme doživi ekonomski, socijalni, politički, vojni, kulturni i opštecivilizacijski prosperitet, kakav je malo ko mogao očekivati.
  Koliko je zaista bio cenjen, pored mnogobrojnih susreta sa najvećim svetskim državnicima i učešća na ogromnom broju međuarodnih skupova, pokazala je je i njegova sahrana, koja je bila najposećeniji oproštaj od jednog državnika u dotadašnjoj svetskoj istoriji. Od 154 članica UN, sahrani je prisustvovalo 209 državnih i partijskih delegacija iz 128 zemalja, koje su predstavljali oko 95% čovečanstva. Među prisutnima, bio je 31 predsednik republike, 4 kralja, 5 prinčeva, 8 potpredsednika republika, 11 predsednika parlamenata, 22 predsednika vlada, 12 potpredsednika vlada, 47 ministara i veliki broj drugih visokih državnih funkcionera i najviših predstavnika međunarodnih organizacija kojih je Jugoslavija bila članica. U mimohodu je za 3 dana i noći pored kovčega sa posmrtnim ostacima Tita prošlo preko pola miliona Jugoslovena, a direktan TV prenos njegove sahrane je bio i ostao najgledaniji televizijski projekat od kad postoji televizja na ovim prostorima, a direktno ili u vidu odloženog snimka, pratili si ga stanovnici mnogih drugih zemalja Evrope i sveta.
  Imajući u vidu sve navedeno, kao i niz pozitivnih stvari koje ovde nisu navedene, licemerno je govoriti da je Tito bio „kreator svih destrukcija koje su razorile Jugoslaviju“, kao i da je njegov režim bio „totalitarni“, a potpuno kontradiktorno da se „pouzdano ne zna pravi identitet te osoobe“, ali da je ipak zna za „njegovo učešće u bici na Ceru, gde je kao austrijski kaplar jurišao na srpsku vojsku“. Ko je bar malo učio istoriju, zna na teritoriji koje zemlje je u vreme Prvog svetskog rata živeo Tito, kao što zna da je ta zemlja bila agresor u tom ratu, ali da državom i vojskom nisu komandovali kaplari, već su morali izvršavati naređenja pretpostavljenih. Sarkastično je da se u senku tog „jurišanja“ stavlja sve ono pozitivno što je Tito učinio od pristupanja KPJ 1921. godine, pa do kraja svog života 1980.
  Predstavnici lokalnog parlamenta u Užicu, tj. velika većina njih, pala je na ispitu iz istorije. Međutim, to svakako ne treba (i nadam se na neće) zaustaviti SUBNOR u borbi za istunu o NOR-u, antifašizmu i Titu kao vođi tih pokreta.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
11°
Rain Shower
06:2818:32 CEST
MonTueWed
min 6°C
16/4°C
18/4°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.