САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 777118Укупно посета:
  • 2475688Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

ХВАЛА ЗА СВА ВРЕМЕНА

У Пријепољу, на обали хладног Лима, испред споменика храбрим партизанима који су се у децембру 1943. одупрли фашистичком непријатељу, одржана је народна свечаност.

У присуству бројних грађана и ученика разних школа, евоциране су успомене на тешко време из Другог светског рата. Изведен је и пригодан уметнички програм, а положени су и венци. У име СУБНОР-а Србије говорио је члан Републичког одбора Радомир Радосављевић из Аранђеловца.

Пре 74 године су се сукобиле снаге НОВЈ са десетоструко бројнијим непријатељем. Нападачи су у рејону Сјенице прикупили око 24.000 војника: Немаца око 20.500, муслиманских милиционара око 2.600, Дражиних четника око 1.000.

Сили до зуба наоружаних, посебно Немаца са оклопним снагама и артиљеријом, супроставило се мање од 2.000 партизана, буквално као из песме знаменитог Бранка Ћопића „један на десет – десет на једнога“.

Борци из Друге пролетерске бригаде и Треће санџачке пролетерске бригаде и Шумадинци и Београђани из Прве шумадијске бригаде имали су задатак да непријатеља задрже најмање један дан, како би се више хиљада рањеника склонило из Пљеваља. У томе су успели по цену преко 500 погинулих другова у крвавој бици.

После невиђеног дочека Шумадинаца, у Пријепољу је Прва шумадијска марширла по цвећу, затим смештаја за одмор, долази до Пријепољске битке у којој су 1. и 2. батаљон Друге пролетерске бригаде и Прва шумадијска бригада изложени невиђеном удару.

Успомена на храбре партизане неће нестати ни под каквим околостима. То је обавеза свих генерација које цене допринос наше отаџбине у сламању фашизма у Другом светском рату и спречавању ретроградних покушаја у временима које живимо.

Једно реаговање на Пријепољска битка

  • pedjaza каже:

    Više nego nepravedan odnos snaga na štetu partizana nije omeo ostvarenje plana evakuacije ranjenika iz Pljevalja. Brojka od 500 nije bila ni malo niska i retko koja armija se može pohvaliti ovolikim stepenom požrtvovanosti i solidornasti.
    To je ono što, između ostalog, odlikuje partizansku vojsku i svrstava je među gorostasne antufašističke oružane formacije. To su one tekovine koje treba negovati i predstavljanti ljudima, naročito mladima koji su slabije o tome informisani.

Конкурс

РЕПУБЛИЧКИ ОДБОР СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА „ДРАГОЈЛО ДУДИЋ“

р а с п и с у ј у

47. наградни конкурс за књижевно-историографске радове

за 2018. годину

За необјављене радове из књижевности и историографије о ослободилачкој борби и неговању традиција у години у којој обележавамо 77 година устанка народа Србије и седам деценија постојања СУБНОР-а Србије.

Конкурс за књижевност обухвата све области књижевног стваралаштва, а из историографије – истраживачке, публицистичке и мемоарске радове, који се односе на неговање традиција Народноослободилачког рата и ранијих ослободилачких ратова и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2018. године.

Радове потписати шифром, а у посебној затвореној коверти доставити основне податке о аутору.

Жири ће најбоље радове наградити и похвалити.

Радове доставити на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком „За конкурс „Драгојло Дудић“.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 15. новембра 2018. године, а награде и похвале уручене 17. новембра 2018. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање
Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
22°
Rain Shower
05:1320:15 CEST
SunMonTue
min 18°C
23/18°C
25/18°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.