САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
 • 762667Укупно посета:
 • 2439404Укупно прегледа:
 • 0Тренутно посетилаца:

КОЧА  ПОПОВИЋ – СИМБОЛ ПОБЕДЕ

Многи народи, а и наши, знају да кажу како никад није касно. Посебно је увек време за добро дело.

Тако и постављање бакарног барељефа са ликом легенадарног партизанског војсковође Коче Поповића, у аули помпезног Дома војске, у центру Београда, долази, мада са закашњем без разлога, на дан великог славља, седамдесетпрве годишњице ослобођења од хитлеровског окупаторског ига на крају Другог светског рата. 

Коча Поповић, дипломац на чувеној Сорбони у Паризу, надреалиста,  активни добровољац у борби са фашистима у Шпанији, доказани интелектуалац, од првих дана устанка1941.партизан, командант пролетера организованих пред Титом у Рудом, учесник свих битака, на челу Главног штаба Народноослободилачке војске и партизанских одреда Србије, барјактар завршних победа. По ослобођењу и начелник Генералштаба, више ни мало лаких година шеф дипломатије, па и потпредседник ондашње заједничке државе. Личност специфичне ерудиција, снаге и интегритета. Истрајан и по много чему уникатан у времену и систему у коме је живео и стварао.

О Кочи Поповићу као војном стратегу је надахнуто излагао генерал Златоје Терзић, председник Извршног одбора Клуба генерала и адмирала Србије.

На свечаности је говорио и председник СУБНОР-а Србије Душан Чукић, који је и открио барељеф као трајну успомену на снажну личност која је обележила деценије на нашим просторима и радом и делима задужила  будуће генерације.

Покровитељ барељефа са ликом легендарног хероја Коче Поповића, иначе дело Љубише Манчића, јесте СУБНОР Србије са својим колективним члановима Клубом генерала и адмирала Србије и Београдским форумом за свет равноправних.

2 реаговања на Признање ратнику

 • Lune каже:

  Treba ceniti i njegov stav da je,nacionalizam,najgori oblik organizovanja drzave i drustva,izjava od “ devedesetih“.

 • pedjaza каже:

  Koča Popović je umro na današnji dan, pre 23 godine.
  U njegovoj bogatoj životnoj biografiji, ispunjenoj nizom uspeha, najupamćenija je ostala dužnost na kojoj je bio u vreme završetka Drugog svetskog rata. Bio je komandant Druge armije od januara 1945. godine, čime je njegovo ime upisano među 5 najznačajnijih vodjskovođa u NOP-u (pored vrhovnog komandanta Maršala Tita i komandanata ostale 3 armije u okviru Jugosloveneke armije).
  Postavljanje bakarnog bareljefa sa njegovim likom u auli Doma vojske u Beogradu, trebalo je da se desi znatno ranije, mada nikada nije kasno. SUBNOR Srbije, Klub generala i admirala Srbije i Beogradski forum za svet ravnopravnih su svojim pokroviteljstvom učinili veoma plemenitu misiju i svaka im čast na tome.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање
Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
Rain
07:0916:28 CET
FriSatSun
min 1°C
5/0°C
4/-2°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2017. износи 500 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2017.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.