САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 784787Укупно посета:
  • 2490321Укупно прегледа:
  • 2Тренутно посетилаца:

АПИС  ВИШЕ  ЗАСЛУЖУЈЕ

СУБНОР Србије здушно се, са преко 100.000 активних чланова у широкој мрежи организације широм наше државе, залаже за доследно и дужно беспоговорно поштовање историјске истине и славне слободарске прошлости.

Та морална обавеза не сме, како су то у више наврата истакли Републички одбор и Председништво СУБНОР-а, бити поштована  зависно од потреба неког и нечијег тренутка и политичке воље странака, без обзира на то да ли су на власти или у опозицији, а још мање наручених фалсификатора стварности за нама и кројача судбине са маказама и идеолошком диоптријом.

Обележавање једног века од почетка Првог светског рата и великог страдања недужног српског и осталих народа на брдовитом Балкану, које су моћници поново, у историјски недугом периоду, претворили у буре барута инвазијом хитлеровских завојевача у Другом светском рату, прави је повод да се неправде и неистине исправе.

У том погледу подржане су оцене министра Александра Вулина да Србија много дугује пуковнику Драгутину Димитријевићу Апису, коме се, без обзира на извршну одлуку судских органа из 1953.године, гроб још, у ствари, не зна после егзекуције на солунском пољу 16. јуна 1917.  Школовани српски официр, за кога се тврдило да је као врсни обавештајац учествовао у свргавању Обреновића и довођењу онда Карађорђевића на престо у Београду, а потом и организовао, са ”Младом Босном” и Гаврилом Принципом и друговима, атентат на Франца Фердинанда у Сарајеву, осуђен је под оптужбом да је ковао заверу против Александра Првог Карађорђевића. Стрељан је у Солуну и покопан на војничком гробљу у Зејтинлику, без имена и чина, само под бројем 5027.

Оправдано се пита члан актуелне Владе Србије, задужен иначе и за борачка питања, није ли пуковник Драгутин Димитријевић Апис, заједно са својим колегама официрима Љубомиром Вуловићем и Радетом Малобабићем, заслужио бар достојну сахрану.

У отаџбину су враћени посмртни остаци династије Крађорђевића, која је примила српску круну после погубљења Обреновића у београдском двору и касније организовала монтирано суђење својим официрима, тврдећи да су завереници. А били су неразложно оклеветани у страху интриганата да способни обавештајци у краљевој војсци не доакају алавој новој власти.

Апис и његови другови из Првог светског рата заслужују, историјски документи то доказују, поштовање на родној груди.

 Исто као хиљаде бораца и родољуба који су положили живот на олтар отаџбине у Другом светском рату доносећи слободу Србији после вишегодишње окупације хитлеровске фашистичке армаде и њених послушника из домаћих редова.

То се не сме, такође, заборавити и сада, у припремама за прославу седме деценије победе и ослобађања Београда и Србије.

Доста је било фалсификата и накарадних ревизионистичких покушаја у претходном периоду. Сав демократски свет, нарочито земље победнице над фашизмом који поново диже главу, са поносом говори о доприносу нашег народа. Само неки овде, међу нама, упорно покушавају да смање улогу и значај ослободилачке партизанске борбе и револуције. Велики јубилеји су прилика да се за сва времена прекине тај погубни ретроградни ланац.

СУБНОР ће у томе, као и увек досад, остати доследан и упоран у одбрани аутентичног и јединог антифашистичког непоколебљивог покрета у Србији.

Једно реаговање на Прошлост и будућност

  • Predsednik Udruženja "Josip Broz Tito" Todor Pavlov каже:

    Svakako da je naprevljena greška od strane predhodnih vlasti po pitanju odnosa prema Dragutinu Dimitrijeviću Apisu koji je bio školovan oficir i za koga se nije imao valjani dokaz da je radio protiv tadašnje vlasti i kralja lično samtram da je nepravedno steljan i pogubljen od strane monarhističkog režima ta greška treba da se ispravi jer ukoliko neispravimo grešku iz prošlosti po pitanju časnih vojnika i oficira nikada nećemo moći da idemo u istinitu budućnost za naredna pokoljenja. Todor Pavlov http://udruzenjejosipbroztitofutog.blogspot.com/

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
11°
Cloudy
07:0317:42 CEST
MonTueWed
min 8°C
17/8°C
17/4°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.