САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 789451Укупно посета:
  • 2499286Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

ИСТИНА ЈЕ ЗНАНА И ЈЕДИНА

Борци, потомци и поштоваоци НОР-а, организовани у СУБНОР-у општине Савски венац којима се придружују и чланови Секције бораца Прве пролетерске НОУ бригаде СУБНОР-а Беорада, са гнушањем су примили судску пресуду којом се генерал Драгољуб Дража Михаиловић проглашава невиним.

Овом пресудом је на најгрубљи начин фалсификована историја и борба српског народа који се, под руководством маршала Југославије Јосипа Броза Тита, сврстао у победнике антифашистичке коалиције у Другом светском рату. Ово тим пре што је пресуда донета на 70-годишњицу победе над фашизмом, где је од савезника антифашистичке коалиције, наша земља сврстана међу четири оружане силе победнице после СССР-а, Велике Британије и САД.

Сам процес рехабилитације Драгољуба Михаиловића је вођен на идеолошкој подлози реваншизма. Наиме, Одлука Скупштине Србије од 24. децембра 2004. и изједначавање квислиншког покрета са покретом вођеним под руководством Јосипа Броза Тита, који је на крају рата прерастао у респектабилну оружану силу (4 армије, ратно ваздухопловство и ратну морнарицу), јачине 800.000 бораца и сопственим снагама ослободио своју земљу, познат је целом свету, а новостворена држава је била и оснивач Уједињених нација у Сан Франциску и призната од сила победница.

Позив краља Петра II да се припадници Југословенске војске у отаџбини 1944. године ставе под команду маршала Тита речито говоре о колаборацији Драже Михаиловића за читаво време рата.

Иначе, у току самог процеса суђења вршен је снажан притисак на суд да се што пре донесе пресуда о рехабилитацији Драгољуба Михаиловића, што саму пресуду карактерише као идеолошку а не правну.

Аргументе СУБНОР-а и појединаца, учесника НОБ-а, о колаборацији и злочинима четника на целој територији Југославије, суд није уважавао. Иако се у пресуди акценат даје на тобожњој нерегулацији суђења Дражи  Михаиловићу, не упуштајући се у историјске чињенице које је његов покрет чинио, није узета чак ни Дражина командна одговорност.

И коначно, водеће државе антихитлеровске коалиције, посебно Руске Федерације, СССР који је дао највећи број жртава у Другом светском рату (27 милиона погинулих), признају да је у Југославији био само један антифашистички покрет вођен маршалом Јосипом Брозом Титом.

Борци, потомци и поштоваоци НОР-а, чланови СУБНОР-а, не прихватају срамну пресуду суда која је заснована на реваншизму поражених снага и колаборациониста са окупаторима, са којим се поништава улога и допринос српског народ а у борби против фашизнма што у ближој и даљој историји нашег народа никад није било.

Ми ћемо се и даље несмањеном жестином борити за истинитост народноослободилачке борбе и свесрдно подржати све мере и кораке наше организације СУБНОР-а, како Града тако и Републичког одбора, да се нанесена љага нашем народу спере – стоји у протесту Општинског одбора СУБНОР-а Савског венца и Одбора Секције бораца, потомака и поштовалаца Прве пролетерске НОУ бригаде.  

Једно реаговање на Протест пролетера

  • pedjaza каже:

    Viši sud u Beogradu je pravno rehabilitovao Dražu Mihailovića, ali ga narod (ogromna većina ljudi), druge dražave, kao ni međunarodna zajedica nikada neće rehabilitovati, niti smatrati njegov kolaboracionistički i zlikovački pokret antifašističkim.
    Argumentacija koja ide u prilog kvislninškom karakteru Mihailovića i formacija kojim je komandovao, toliko je brojna, jasna i ubedljiva, da je svaki pokušaj rehabilitacije suštinski besmislen.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
Snow
07:0815:58 CET
SatSunMon
1/-2°C
-1/-7°C
-1/-4°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.