САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 784787Укупно посета:
  • 2490321Укупно прегледа:
  • 2Тренутно посетилаца:

ИСТИНА УВЕК ПОБЕЂУЈЕ

Питaмо село Загорје у васојевичкој општини Беране, у Црној Гори, доживело је после вишедеценијске неправде моралну и правну сатисфакцију.

Лакић Кастратовић, син старог ратника Бошка, носиоца Обилића медаље за храброст у време битке код Мојковца током Првог светског рата, ступио је у партизане одмах 1941. године. Најпре је деловао у илегали а затим отишао у пролетерске јединице где је добио чин капетана I класе и више одликовања. Налазио се на дужности начелника оперативног корпуса када је због подметања и неистина оптужен по појављивању Резолуције Инфорбироа и оптужби држава тадашњег совјетског лагера да је против КПЈ. Експресно је ухапшен, осуђен на седам година строгог затвора и послат на Голи оток у јадранском делу Хврватске. Из логора је пуштен болестан али не и сломљен. Настанио се у Крагујевцу и живео скромно све до смрти 1984. Док је живео у Крагујевцу био је активан у борачкој организацији.

Виши суд у Крагујевцу 23. јуна 2015. исправио неправду и уважио захтев његовог сина Верољуба  и мишљење СУБНОР-а за рехабилитацију.

На скупу у Лакићевом родном месту присуствовало је мноштво саплеменика, представници општинских органа (градоначелник Шћекић, председник Скупштине проф. Горан Киковић), представници борачке организације Берана, савеза пензионера, представници средстава информисања, братственици из Врбаса, Новог Сада, Савиног села.

Скупу су се обратили његови синови Лакића, Верољуб и Тихомир, а у име братства Кастратовића, генерал др. Лука Кастратовић, који је истакао значај рехабилитације.

Уручујући Лакићевој супрузи Крстињи решење о рехабилитацији,члан Републичког одбора СУБНОР-а Србије, председник Градског одбора Крагујевац, пук. проф. Жељко В. Зиројевић поздравиши у име СУБНОР-а Србије и председника Душана Чукића, истакао да се истина никада не може сакрити, да правда увек тријумфује и да је после 65 година подметања, завере ћутања и лажи доказано да су нељуди лажно оптужили часног комунисту, борца и истинског револуционара који је остао до краја живота одан принципима партизанске борбе. Скупу су се обратили градоначелник Берана г. Шћекић, председник СУБНОР-а, првоборац Вукајловић, публициста Јововић и проф. Горан Киковић.

На скупу је одлучено да се 16. септембра потпише Повеља о братимљењу и трајној сарадњи СУБНОР-а Крагујевца и Берана, што је поздрављено огромним аплаузом.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
11°
Cloudy
07:0317:42 CEST
MonTueWed
min 8°C
17/8°C
17/4°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.