САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
 • 782287Укупно посета:
 • 2485931Укупно прегледа:
 • 0Тренутно посетилаца:

АМАН, ЉУДИ, ЗНАТЕ ЛИ ШТА РАДИТЕ!

Поводом одлуке да се у Рачи, у центру града, подигне спомен обележја Александру Аци Милошевићу, команданту Другог шумадијског равногорског корпуса, проглашеног за ратног злочинца, а и једном од команданата четничке летеће бригаде из његовог састава Владиславу Симићу Лаци (стрељан после ослобођења), СУБНОР општине Рача изражава дубоко неслагање и забринутост таквим потезом.

На проширеној седници Председништва СУБНОР-а Раче, председавао је проф. Томислав Домановић, после свеубухватне дебате, констатовано је следеће:

изражава се противљење наведеној одлуци одборника општине Рача о подизању спомен обележја ратним злочинцима и сарадницима окупатора, припадницима четничког покрета

– СУБНОР Рача апелује на све институције у земљи (почев од Председника Републике, Народне скупштине, ресорног Министарства за рад, борачка и социјална питања, СУБНОР-а Шумадије и Србије) да размотре овакву одлуку одборника општине Рача као и да преко надлежних архивских институција прибаве сва релевантна документа о наведеној двојици лица, да се утврди да ли су исти рехабилитовани у званичној судској процедури као и шта су све чинили да би их државна комисија ФНРЈ за утврђивање злочина окупатора и њихових помагача огласила као злочинце

– у време када житељи Раче и околине имају много веће привредне проблеме, незапосленост, снабдевање пијаћом водом, несаниране елементарне непогоде, поставља се питање коме и због чега пада напамет да искривљујући историјске чињенице  жели да подиже споменике осведоченим непријатељима антифашизма и сарадницима хитлеровске окупаторске солдатеске.

У раду седнице Председништва учешће су узели потпредседник СУБНОР-а Србије проф. Жељко В. Зиројевић који је истакао да у Фонду – 110 Архива Југославије у Београду Државне комисије за утврђивање злочина окупатора и њихових помагача под редним бројем 4772 евидентиран је као такав Милошевић Александар (ДОС број 4595). И Радомир Радосављевић, потпредседник Окружног одбора СУБНОР-а Шумадије, изнео је искуства по сличним питањима из општине Аранђеловац у којој живи и ради.

Председништво СУБНОР-а Србије, са преко 130.000 чланова слободарске народне и антифашистичке организације признате и познате и код нас и у свету, са жаљењем је примило ову вест о несхватљивом потезу одборника у Рачи, који су, без обзира на то којој групацији политичкој припадају, нанели и самом идејом да колаборантима из Другог светског рата подижу обележја огромну штету Републици Србији и на међународном плану у време кад у разним деловима Балкана ничу неонацисти и неприкладним одлукама солидаришу се са реваншистима који никад и никоме нису доносили добра.

Аман, људи, знате ли шта радите?!

Једно реаговање на Рача

 • pedjaza каже:

  U Srbiji postoji veći broj političkih stranaka i udrruženja koje otvoreno ili prikriveno zastupaju i podržavaju ideologiju četničkog pokreta. To nije od juče, već od uvođenja višepartijskog sistema, 1990. godina, dakle već 27 godina.
  Odnos vlasti prema takvim organizacija, još od samog početka, bio je suviše tolerantan, valjda zato što se smatralo da su one malobrojne, kadrovski slabe i bez značajnijeg medijskog uticaja.
  Situacija se promenila kada su te političke snage počele da dolaze na vlast u nekim jedinicama lokalnih samouprava i koristeći lokalne akte, pretaču svoju idelogiju u dela.
  SUBNOR Srbije na ovakve pojave reaguje burnije i efikasnije od bilo koje druge organizacije u zemlji, što je svakako dobro. Ostaje nam da se nadamo da će republička vlast onemogućiti podizanje ovog spomenika, kao i drugih spomen obeleđja saradnicima fašističkih i nacističkih okupatora. Srbija, kao jedna od najvećih stradlnica od fašizma, nije zaslužila da se dopuštaju ovakvi potezi.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
Clear
06:2818:32 CEST
MonTueWed
min 6°C
16/4°C
18/4°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.