САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 791927Укупно посета:
  • 2507308Укупно прегледа:
  • 2Тренутно посетилаца:

ПЕСНИК КАО СВЕДОК ЕПОХЕ

Настављајући традицију организовања научних скупова посвећеним истакнутим именима из славне историје, Народна библиотека „Радоје Домановић“ из Раче и СУБНОР општине Рача организовали су промоцију зборника радова „Културно наслеђе Љубице Ивошевић Димитров“ посвећеном пролетерској песникињи, борцу за радничка права и животној сапутници истакнутог револуционара и секретара Коминтерне Георги Димитрова.

На научном скупу, у свечаној сали општине Рача, радове су представили: Зоран Самарџић, Зорка Стојановић, књижевница Јасмина Ан Јовановић, Нада Петровић, Данијела Божичковић Радуловић, Милован Ђуричић и Милица Симић.

Обраћајући се у име СУБНОР-а Србије и председника Душана Чукића, потпредседник пуковник проф. Жељко В. Зиројевић је између осталог рекао:

„Са поносом се сећамо песникиње, револуционарке, верног пратиоца Георги Димитрова, одважне и бунтовне Шумадинке, поникле у крају Вожда Карађорђа, у поносној Лепеници, Љубице Ивошевић Димитров. Хероине која је пратила пут свог мужа почев од затварања Георгија у софијски затвор због узимања под заштиту рањеног српског војника од бугарског официра, Лајпцишког фашистичког процеса на коме је Димитров лажно оптужен због паљења Рајхстага, затим у Москви, у Коминтерни, па све до трагичне смрти у Москви 27. маја 1933. године.

СУБНОР Србије и Шумадије су се потрудили и подигли прву спомен плочу у Основној школи у њеном родном селу чиме је враћено у сећање и подстакао Рачане да се и путем Зборника и научног скупа одуже за све што је учинила.“

Сертификати и захвалнице уручене су свим учесницима скупа а признање је понео и Општински одбор СУБНОР-а Рача које је примио председник проф. Тома Домановић. Треба истаћи да је у раду на овом зборнику учешће узео и један број научника из иностранства међу којима и др Трајко Петровски из Скопља.

 

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
Rain and Snow
07:0816:29 CET
SunMonTue
3/1°C
3/0°C
2/0°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.