САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 772040Укупно посета:
  • 2466947Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

НИКО НЕ СМЕ ДА КВАРИ ЈЕДИНСТВО

Нико не сме да квари јединство дуговечне и успешне организације СУБНОР Србије, која поштована и препознатљива сваким потезом код нас и у свету, наредне године слави седам деценија дичног постојања. СУБНОР мора још упорније и јединственије, новим акцијама за општи бољитак, да у зачетку осујети покушаје кваритеља што нагризају изузетно добре резултате нарочито постигнуте протеклих неколико година.

Ово су на радном договору у Неготину, у оквиру обележавања оснивања Крајинског партизанског одреда на почетку Другог светског рата, заједнички констатовали најодговорнији људи СУБНОР-а Неготина са домаћином председником Драгољубом Филиповићем, Зајечара, Бора, Соко Бање, Пирота, Књажевца, Сремске Митровице, уз посебне сугестије и залагање носиоца Партизанске споменице 1941. Драгољуба Аризановића, иначе члана Републичког одбора СУБНОР-а Србије.

У конструктивном разговору су учествовали и председник СУБНОР-а Србије Душан Чукић и заменик Видосав Ковачевић.

Учеснике је председник Чукић детаљно обавестио о најзначајнијим потезима и признањима које за резултате добија многољудна организација, као и о упорним настојањима да се СУБНОР што пре изузме из наметнутих свесно дискриминаторских прописа (усвојених од ранијих власти) и додели стварни друштвени статус који, не само због пређашњих заслуга већ и садашње делатности у корист отаџбине, имају све сличне ветеранске организације, с новим подмлађеним патриотским чланством, у свим државама Европске уније које поштују антифашизам као сталну вредносну константу.

Томе се морају придружити и сви органи локалне власти, с обзиром на то да нема општине у Србији без СУБНОР-а и крупног утицаја и доприноса свим видовима свакодневице.

У тешком времену и новим безразложним политичким и другим притисцима на Србију налазе простор, мада безуспешно, појединци који користе наше чланство и име да из непримерених побуда кваре јединство једног и јединог СУБНОР-а.

 Учесници радног договора у Неготину, као и у претходним местима и будућим најављеним скуповима у Србији, траже оштро супротстављање свим сличним појавама и појединцима који нарушавају Статут СУБНОР Србије и неким својим локалним актима, неусаглашеним са основним документом организације, позивајући се на привредне регистре, пријављују самовољно сопствени статус мењајући у исто време чак и сам назив организације која је као симбол заштићена за сва времена и представља незаменљив идентитет на нашим просторима и у читавом свету, међу организацијама са истим антифашистичким и мирољубивим циљевима.

Од руководства СУБНОР-а Србије затражено је да свим законским и статутарним мерама заустави покушаје, баш зато што су у зачетку, нејединства и спречи емисаре који из сопствених побуда покушавају да у неким срединама створе забуне и омету евидентно успешне и веома видљиве резултате у интересу нашег народа и државе Србије, који су увек били на правој страни историје.

 

Конкурс

РЕПУБЛИЧКИ ОДБОР СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА „ДРАГОЈЛО ДУДИЋ“

р а с п и с у ј у

47. наградни конкурс за књижевно-историографске радове

за 2018. годину

За необјављене радове из књижевности и историографије о ослободилачкој борби и неговању традиција у години у којој обележавамо 77 година устанка народа Србије и седам деценија постојања СУБНОР-а Србије.

Конкурс за књижевност обухвата све области књижевног стваралаштва, а из историографије – истраживачке, публицистичке и мемоарске радове, који се односе на неговање традиција Народноослободилачког рата и ранијих ослободилачких ратова и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2018. године.

Радове потписати шифром, а у посебној затвореној коверти доставити основне податке о аутору.

Жири ће најбоље радове наградити и похвалити.

Радове доставити на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком „За конкурс „Драгојло Дудић“.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 15. новембра 2018. године, а награде и похвале уручене 17. новембра 2018. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање
Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
20°
Clear
05:0020:09 CEST
ThuFriSat
min 16°C
28/16°C
29/17°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.