САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 794145Укупно посета:
  • 2511300Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

КОМЕ СУ ПОТРЕБНЕ ЛАЖИ О НОВОСАДСКОЈ РАЦИЈИ

На пре неки дан обележеној 76-тој годишњици стравичног злочина – „Новосадске рације“, односно рације у јужној Бачкој, поједини медији пренели су историјски нетачане податке о поводима тих монструозних убистава мађарских фашиста током Другог светског рата.

Тако је новосадски портал 021 написао да је „акција мађарских фашиста била одговор на акције Новосадског партизанског одреда“. Између ова два догађаја постоји велики временски раскорак од годину и по дана. Злочиначка рација је изведена 1942. године, а Новосадски партизански одред је основан у августу 1944. године!

Да подсетимо, Рација у јужној Бачкој је назив за погром који су мађарски фашисти Миклоша Хортија извршили над Србима и Јеврејима у јужној Бачкој у време Другог светског рата. Рација је спроведена у Новом Саду на Божић (од 21. до 23. јануара 1942), у насељима Шајкашке – Чуругу, Госпођинцима, Шајкашу, Ђурђеву, Мошорину, Тителу, Локу, Гардиновцима, Вилову, Жабљу, као и у градовима Бечеју, Србобрану и Темерину.

За три дана рације у Новом Саду, у водама Дунава, нестало је преко 1300  Новосађана. Укупан број несталих током погрома је око 4500. Поред Срба и Јевреја, у рацији је убијен и један број припадника других етничких група, највећим делом Рома. Рација је спроведена између 4. и 29. јануара 1942. Отпочела је у Шајкашкој (4-19. јануар), наставила се у Новом Саду (21-23. јануар), а завршила у Бечеју (25-29. јануар).

Наводни повод за погром ширих размера пронађен је у откривеном притајеном Шајкашком партизанском одреду у Жабаљском риту на Пустајићевом салашу. Код ове групе пронађено је 17 пушака. Одред је открила 4. јануара 1942. године патрола мађарских жандарма и граничних ловаца, који су их напали. У самоодбрани, шајкашки родољуби су убили два граничара, ловца и два жандарма, а неколико их ранили. Дејством великих окупаторских снага овај одред је у потпуности разбијен у току истог дана, 4. јануара 1942. године. Мађарске окупационе власти искористили су како би наставиле са спровођењем своје политике у Бачкој. Прави циљ рације је била кампања етничког чишћења усмерена против српских и јеврејских цивила (укључујући жене, децу и старе), као и пљачка њихове имовине. Према многим доступним подацима јасно је да је рација планирана знатно раније и напад на партизане у Шајкашкој је само искоришћен као изговор за спровођење планираног геноцида.

У Новом Саду рација је почела 21. јануара 1942. око 6 часова ујутро. По целом граду излепљени су плакати који су објављивали почетак рације: „Пошто се на подручју Новог Сада крију разна сумњива лица као и велика количина оружја, то је Министарство војске наредило да се одржи претрес свих станова као и легитимисање свих лица. Наређује се грађанима који код себе имају каквог оружја, да га одмах предају најближој команди. Наређује се да се свако задржава у стану где је пријављен. Слободно кретање дозвољава се само државним чиновницима, фабричким радницима као и сваком грађанину колико му је потребно да набави најнужније животне намирнице за одређени дан. У сваком случају свако мора располагати са потребном легитимацијом, а кретање је дозвољено само средином улице. Жалузине на прозорима морају бити спуштене и не сме се гледати на улицу. Код кога се буде нашло сакривено оружје, или ко буде код себе држао сумњива лица, тај ће бити изведен пред војни суд”.

Рација је била резултат добро смишљене и дуго припремане акције, у којој су учествовали многи највиши војни и цивилни функционери Мађарске. Виновници овог злочина били су начелник Мађарског краљевског генералштаба Ференц Сомбатхељи, министар унутрашњих послова Ференц Керестеш Фишер, министар народне одбране Карољ Барта, председник мађарске владе др Ласло Бардоши и регент и врховни командант свих оружаних снага Мађарске Миклош Хорти. Непосредни извршиоци планова мађарског државног врха били су: генерал-потпуковник Ференц Фекетехалми-Цајднер, врховни руководилац рације (и потписник наређења за рацију), пуковник Ласло Деак, руководилац рације у местима Шајкашке и Бечеју и пуковник Јожеф Граши, командант снага које су вршиле рацију у Новом Саду.

Новосадска рација пре толико деценија опомиње и у нашим данима до каквих трагедија доводе мржња, нетрпељивост и идеологије попут фашизма – стоји у реаговању Градског одбора СУБНОР-а Новог Сада.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
Sunny
06:3617:07 CET
SatSunMon
10/-1°C
12/1°C
13/1°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.