САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
 • 782255Укупно посета:
 • 2485889Укупно прегледа:
 • 1Тренутно посетилаца:

КАСНО  ЈЕ  КАД  КРЧАГ  РАЗБИЈУ

Републички одбор СУБНОР-а Србије са задовољством констатује да су власти у нашој држави, преко помоћника одлазећег ресорног министра, најавиле како ће врло скоро да реше финансирање РТС која себе назива јавним сервисом свих грађана ове земље.

Оправдање за неуспело финансирање у потоњој деценији, кроз наплату електричне енергије, тражено је у неодговорности, сиромаштву и чак охолости грађана, а разлог никако није за власт и кориснике претплате у томе што гледаоци и слушаоци сматрају да је програм РТС отуђен од њих, општих потреба, интереса и жеља, иако су свакодневно уверавани како су и они, као  становници Републике Србије, колективни власници.

Не би било исправно кад би за стање у РТС окривљавали само несмењивог директора и његов колегијум, јер су се ”уградили” и странке, конфесије, институције, лобистичке и невладине групације уз обилну припомоћ припадника бивше власти. Заступници странака, познатих по идејној недоследности, у своје и државно име једно причају а сасма друго раде, стварна су потпора и покриће постојећој програмској политици РТС. Због тога имамо право да тражимо од таквих партија и ”прогресивних” појединаца да престану да заступају и бране антифашизам и антифашистичку борбу Србије 1941-1945. на досадашњи начин и за своје фалсификаторске идеја нађу другде простор и не шире лажи о великој победи и неповратно верификованој истини ко је где био током ослободилачког Другог светског рата.

Површност и крајња пристрасност, навијање за поједине идеолошке или политичке идеје и селективност у одабиру према таквој класификацији, професионална некомпетентност, дилетантизам у интерпретацији, језичка некултура и сличне свакодневне неподопштине у информативном програму доприносе утемељеном лошем утиску о РТС као кући свиклој да има општи значај.

Бесомучно репризирање иначе солидних серија снимљених годинама уназад само су доказ приде о неспособности садашњег управљајућег кадра који је огромна средства потрошио на сумњиве пројекте о чешљању, задњим поштама што Србију трпају у забит за крајњи заборав или разноразним горама по манифактурним сценаријима са амбицијама да политички прекрајају историју и о темама одавно и коначно оцењеним на свeтском нивоу.

СУБНОР Србије није био против начина финансирања РТС путем претплате. Успротивили смо се због програмске политике РТС коју је приватизовала шаренолика група склона сопственом интересу и постала носилац оспоравања антифашизма, слободарства српског народа,  рехабилитовала фашистичку прошлост у Србији, колаборацију и квислинштво у време антифашистичке борбе нашег народа.

Јавности је познато да је управо из тог разлога готово свака активност СУБНОР-а Србије игнорисана и што смо се више залагали за опште принципе и славну традицију, поштоване иначе у целој Европи и широм планете, РТС није дозвољавала ни вест да се чује. Обавестили смо тада, кад је обрачун са антифашизмом у Србији достигао врхунац, да ћемо позвати чланове многобројне организације да, по сопственом нахођењу, обуставе плаћање такве уређивачке политике.

СУБНОР се, значи, све време залаже у јавним иступањима за бољи, адекватнији, прегалачкији, ангажованији, објективан и свеобухватнији, никако неутралистички, приступ програму и квалитетну презентацију у свим областима живота да бисмо, како то имају обичај да кажу преко екрана, нашли излаз из таме тунела.

Нови ентузијазам подразумева, нарочито кад се претплата замењује баснословном дотацијом из сиромашног државног буџета у коме тешко да ће бити новца од пензија до лечења, стриктно упознавање васколике јавности нашта сваки динар иде.

РТС је бушно буре, па је крајње време да се власт у Србији не обзире, бар сада кад на другачији начин почиње да плаћа тај фамозни јавни сервис, шта ће ко рећи зарад тобожње и по ко зна чијим узусима прокламованих нових правила, већ најзад да се стара како информације, уметност и култура, образовање са науком стижу да свих на приступачан начин и да у општем интересу, за укупни бољитак, управља народним благом.

Влада може да приступи широкој реконструкцији, ако тај поступак морају да следе и остали, тренутак је, а потреба још већа, да се на исти начин уради и са РТС.

Крчаг треба чувати и пре него што га сасма разбију. И то се не сме заборављати због Србије у коју се заклињемо.

Поштоваћемо РТС ако се промени у општем интересу. Али ако настави по старом, насиљем над истином и друштвом, наћи ћемо начина да оспоримо реметилачку делатност, поставимо питање даљег опстанка таквог јавног сервиса који евиденто није у интересу нашег народа и државе.

РЕПУБЛИЧКИ ОДБОР СУБНОР-а СРБИЈЕ

председник

проф. др Миодраг Зечевић

9 реаговања на РТС и претплата

  • Lune каже:

   „..Lepo je videti da, uprkos kuknjavi Aleksandra Tijanića, RTS ima sasvim dovoljno novca za to da, kad zaželi, finansira čak i ratne spektakle. Šteta je što se, umesto ozbiljnih dokumentaraca, od tog novca snimaju samo traljavi pamfleti koji će dodatno zamutiti tokove naše istorije. Međutim, koliko god se Radoš i Radoši trudili da properu i prepeglaju četnički pokret, neke stvari su neizbrisive. Naime, u jednoj od scena u trejleru može se videti ljupka frojdovska omaška: četnički oficir drži automatsku pušku MP 40, legendarni nemački „šmajser“, kojim su na početku rata raspolagali samo okupatori….“

 • Lune каже:

  Neodgovorna drzava, neodgovorno „nezavisno udruzenje novinara“, bez odgovornost za javnu rec,klevetu,ogavnu nemoralnu tvrdnju !!
  ……………………………….
  http://www.alo.rs/vesti/aktuelno/jovankin-kraj-u-zivim-ranama/28779

  Bojan Vreme: 25.08.2013 10:53h
  Deca i unuci Čuvara revolucije KOS 1944 partizani ušli iza ruskih tenkova u Beograd, od silne demokratije, drže Jovanku Ličanku Srpkinju u kućnom pritvoru 33 g. Jovanka Broz je sterilisana da sotona Tito ne bi imao potomaka sa srpkinjom. To su pravila jezuita. Jovanka je za 33 godine mogla da ispriča istinu o Titu katoličkom krvniku koji je ubio 3.miliona Srba u 2.klanju, jer nju nemaju sa čim da ucenju. Jovanka pre nego što pred Boga dođe mogla je samo istinu da ispriča o sotoni. Zmijsko gnezdo-Čuvare revolucije-Crnoruke-Dedinjski klan, koji nas u zemju satire, moramo da spalimo na lomači na Terazijama!!!“

 • Lune каже:

  RTS, snima cetnicke serije, ali ne obavestava „o istini i postojanju vojnih dokumenata“..?

  • Па написао сам Доктрину Четничког покрета када смо обновили рад ове организације и то је за нас мало свето слово што би се рекло. Припадници равногорских организација колико знам немају ни правило службе ни остала војничка документа која ми имамо, тако да не знам чега се они придржавају.
  Код нас, то је 5. члан Правила службе Четничког покрета
  1. Четник је борац, јунак и на бојном пољу и ван њега, он је и домаћин, комшија, џентлмен, добри самарићанин.
  2. Четник није појединац или име, већ кроз њега говоре Косовски јунаци, хајдуци и ускоци, ратници и страдалници за Крст Часни и Слободу Златну.
  3. Четник не пристаје на компромисе, мита и лепе речи, већ је стамен као стена коју је немогуће померити и начинити другачијом него што јесте.
  4. Четник не моли, четник захтева и све је подређено извршењу акције, а част и Вера Православна не допуштају да се злоупотреби ова ратничка моћ.
  5. Четник никада не окреће леђа непријатељу. Лепше је погинути часно, него као кукавица са метком у леђима.
  6. Четник не оставља никада браћу своју на бојном пољу, макар то значило и његову сигурну смрт.
  7. Четник се смеје смрти. Смрт је само тренутак и ништа ту није страшно, оно што је заиста страшно је живети цео живот као кукавица.
  8. Четник издају никада не прашта и не заборавља. Колико је опасан у борби, још је опаснији у освети.

  Ако неко жели да се учлани у Четнички покрет, реци како то да уради?

  • Lune каже:

   Ta „doktrina“, se uredno „vrti“ na i pri RTS, nedavno sam procitao „brizno tumacenje“..kako nam je omladina rasla uz stripove i filmove..“ Mirko i Slavko“..“Tihi i Prle“,pa se tako vaspitavala, da danas imamo ovo sto imamo, nije bas citirano, ali „tu li gi lili“..“api li runda“.. mora da se „autor“ malo zagrcnuo kada je, sunuo drugu na „ex“..zar nismo ipak rasli uz Dzona Vejna,..Ripa Kirbija, Alana forda, velikog brata, pardon velikog strumfa..i strumfetom Danicom Draskovic..i plejadom velikana popu Dzona Dilingera,Al Kaponea…da ner nabrajam, „ne visim samo ja pored sinema platna i tv ekrana..

 • pedjaza каже:

  Nedopustivo je da se novcem građana Srbije (bilo da se radi on TV pretplati ili bužetu) finasiraju projekti koji negiraju antifašističku borbu, promovišu kvislinške tvorevine i nastoje da saradnike okupatora prikažu kao antifašiste i žrtve jedinih pravih antifašističkih boraca – partizana, predvođenih Titom i KPJ. Mislili su neki da će sa prolaskom vremena imati veće šasnse da falisfikuju istoriju, da će se nakon smrti onih koji su učestvovali u NOR-u ili živeli u to vreme, lakše izvršiti prepravke u smeru koji bi njima odgovarao. Najpogodniji način za to je svakako propaganda i to naravno na televiziji koja je velikoj većini građana glavni prozor u svet. Jedna od vrednosti po kojoj je Srbija cenjena u svetu je upravo ta što je za vreme Drugog svetskog rata bila na strani Antifašističke koalicije, a oni bi da pogaze to i nametnu ono čega bi se trebalo stideti – kolaboraciju i kvislinštvo. RO SUBNOR-a je u ovoj situaciji odreagovao na pravi način i time još jednom potvrdio svoj čvrst stav u borbi protiv falsifikovanja istorije.

  • Lune каже:

   Pavle Radic
   ……………….
   Ljiljana Smajlović opet je glavna i odgovorna urednica „Politike“. Skandal? Ma neee! Ili možda jeste, ali na skandale smo već navikli, pa oni to više i nisu. Koliko je skandal što je ratni huškač iz devedesetih i još aktivni pisac pogromaških tekstova protiv „antisrba“, Ratko Dmitrović, na čelu „Večernjih novosti“? U stvari, ni ponovno imenovanje ljubiteljke lika, dela i nadasve ideologije Vojislava Koštunice na čelo „Politike“, ni imenovanje ostrašćenog propagandiste Miloševićevih ratova iz devedesetih i neumornog pisca pogromaških tekstova na čelo „Večernjih novosti“ nisu skandali spram decenijskog skandaloznog direktorovanja Aleksandra Tijanića na čelu Radio Televizije Srbije (RTS). U odnosu na skandal sa direktorovanjem RTS-a, koji je metafora o karakteru postmiloševićevske Srbije, imenovanja Smajlovićke i Dmitrovića na čelo „uticajnih dnevnih novina“ tek su skandalčići.

   Žalosno je to što su se sa sa ponižavajućim stanjem RTS i njezinim banalnim produkcijama, kao i propagandnim slugeranjstvom „Politike“ i „Večernjih novosti“, svikli skoro svi, zavisni i nezavisni mediji i novinari, nacionalisti, konzervativci i demoralisani građanski aktivisti. Svikli su se i na skandalozna imenovanja nepopravljivih nacionalista, maskiranih pseudodemokratskim frazeologijama, u nadzorne i upravne odbore, te programske savete medija pod državnom kontrolom. Treba li podsećati na šta liče ti mediji, na njihove bizarne propagandne sadržaje i prizemni profesionalni nivo, na odsustvo ozbiljnog bavljenja problemima društva suočenog sa teškim problemima. Iz njihovih uređivačkih koncepcija, iz senzibiliteta glavnih urednika, članova upravnih odbora i posebno programskih saveta, zaudara nostalgija za ideologijom devedesetih. „Politika“, „Večernje novosti“ i RTS ovakvi kakvi su danas, slika su i prilika vladajućih oligarhija, dominantne kulture i našeg ukupnog stanja. Žalosna su slika naše propalosti i otsustva samopoštovanja.

   Nije ovde primarno reč ni o Ljiljani Smajlović, ni o Dmitroviću, ni o Tijaniću, o njihovim svtonazorima, moralu i profesionalnim sposobnostima. Uvek je bilo i biće ambicioznih željnih blizine vlasti i ličnih privilegija, željnih društvene moći, džipova, raskalašnosti. Željnih medijske moći, koju im u namerno nesređenom medijskom prostoru za uzvrat za poslušnost, obezbeđuju nosioci političke ili tajkunske moći. Što je kod nas zbog višestruke isprepletenosti politike i tajkunstva, sraslo u jedno te isto. Ovde je reč o nerešenim temeljnim problemima javnog informisanja i, posledično tome, odsustvu stvaranja kritične javnosti kao preduslova stvaranja slobodnog društva Srbije. Srbije, čiji su vladajući političari deklarativno zagrcnuti evropskim opredeljenjem i koji bez imalo zazora tvrde da smo tobože ispunili sve kriterijume za početak pristupnih pregovora sa Evropskom unijom. Misle da će za račun kakvog-takvog rešavanja kosovskog problema, zadržavanje kontrole nad uređivačkim politikama najuticajnijih medija, ostati neprimećeno od evropskih regulatornih institucija.

   Sa stanovišta građana, poreskih obveznika, bezobrazno je da se našim novcem finansiraju (subvencionišu) poslovanja navedenih medija, koja propagiraju uže političke interese i interese parazitirajućih kulturnih, crkvenih i konzervativnih elita. Nema ni jedan ozbiljan razlog da država, poreski obveznici, finansiraju štampane medije. Između ostalog, i više nego kompromotivane, „Politiku“ i „Večernje novosti“. Neka te novine napokon izađu u potpunosti na tržište, pa neka na uredničke i direktorske pozicije dovode koga hoće.

   Što se RTS-a tiče, zašto bi poreski obveznici na javnom servisu finansirali banalnosti poput „Mog rođaka sa sela“, „Selo gori, a baba se češlja“, „Žikinu šarenicu“ i slične limunade za anasteziranje građana koji žive u sve većoj bedi. Zašto poreski obveznici da plaćaju pompezno najavljeno snimanje ko zna koliko duge serije o Draži Mihajloviću i reafirmaciju četničke ideologije? Zašto da plaćamo nacionalističku reviziju istorije? Neka ljubitelji četništva, lika i dela Draže Mihajlovića snimaju takve serije o svom trošku, a ne parama svih poreskih obveznika. Neka se direktori, urednici i autori RTS-a i oni koji ih na ta mesta postavljaju, ne sprdaju sa nama za naše pare.

  • Lune каже:

   Pa, „storija o milom i dragom cici“..se snima, i bice snimljena, ali sledeci zadatak treba da bude, insistiranje za „kino okom“..“okruglim stolom“, naravno, ne vitezova , Robinom Hudom, princem Valijantom, sa dvora kralja Artura, nego da se tu nadju i predstavnici SUBNOR, pa zar nije o njima rec..ta „manjina“ valjda ima neka prava, nije ovo drustvo sazdano od „prajdadzija“ o kojima tako zdusno i brizno, tretira sa 6.000 policajaca, po uputstvima „kultnog prvenca Radovana III“ ,ateljea 212, koji se jednog „istorijskig momenta isprentrao na balkon Narodnog pozorista u Beogradu“ i pozvao, mahom beogradjane, ali i „vrgin Moste dodji nam u goste“ u reziji kultnog pisca Vuka Draskovica, i dans zasticene „svete krave“..od „interne i evropske pravde“.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
10°
Rain
06:2818:32 CEST
MonTueWed
min 6°C
16/4°C
18/4°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.