САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 797142Укупно посета:
  • 2517037Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

АНТИФАШИЗАМ ПРЕЧИ НЕГО ИКАД

„Зна Зденко Дупланчић која је била важност Прве пролетерске за развој Народноослободилачке војске Југославије током Другог светског рата и зато му је важно да млади људи сазнају и уваже историјске чињенице из тог периода, а посебно о Првој пролетерској која је родоначелница победоносне Југословенске армије у Другом светском рату“. Овим речима новинар Хасaн Габелa почиње прилог о обележавању Дана формирања Прве пролетерске, емитован у Дневнику на Федералној телевизији.

Више од 300 антифашиста из БиХ и региона, чланови бројних удружења која баштине традицију антифашизма у Рудом су обележили 77.годишњицу формирања Прве пролетерске бригаде.

Свечаном скупу присуствовала је и делегација Секције бораца, потомака и поштовалаца Прве пролетерске НОУ бригаде коју је предводио Зденко Дупланчић, председник Секције и борац прослављене бригаде. У делегацији су, поред чланова Секције, били и представници Удружења 6.личке, 7.банијске и Покрета југословенски центар Тито.

Проф.Благоје Церовић, организатор скупа, иначе члан Секције Прве пролетерске НОУ бригаде, поздравио је делегације и позвао их да положе венце и цвеће на спомен обележја, а након тога присуствују свечаној академији у Дому културе.

Венац на споменик Првој пролетерској бригади, на Тргу слободе, положила је и делегација Прве пролетерске НОУ бригаде у саставу Зденко Дупланчић, Славка Солар и најмлађи члан Секције и СУБНОР-а београдске општине Савски венац Север Трифуновић. Делегације су положиле венце и на Партизанском гробљу.

На свечаној академији о борбеном путу Прве пролетерске, родоначелнице победоносне Југословенске армије, од оснивања па до завршетка рата, говорио је Зденко Дупланчић.

Мухарем Фишо, министар за борачка питања Kантона Сарајево, истакао је да антифашизам није идеологија већ да је то теорија опстанка људског рода, те поручио „да младима треба пренијети историјске чињенице светле борбе против фашизма“.

На скупу су говорили и Љубица Тадић, у име Градског одбора СУБНОР Бања Лука и председник САБНОР-а Кантона Сарајево Ибро Чомић.

Заједничка порука послата из Рудог јесте да је у овом времену потребна још већа промоција вредности антифашизма и јачања заједништва народа са ових простора.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
10°
Clear
05:3317:55 CET
SunMonTue
min 5°C
20/6°C
14/3°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.