САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 776783Укупно посета:
  • 2475106Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

ПАРТИЗАНИ СУ ДОНЕЛИ СЛОБОДУ

Општина Рума је обележила 73. годишњицу ослобођења од окупатора у Другом светском рату. Свечаности је присуствовала делегација Покрајинског одбора СУБНОР-а Војводине са председеником Светомиром Атанацковићем, затим СУБНОР-а Тополе, Сремске Митровице, Шида, Инђије, Јарка, Гргуреваца, Сомбора, Јеврејске општине из Новог Сада, локлане самоуправе на челу са заменицом председника општине Маријом Стојчевић, замеником председника СО Рума Владом Малетићем.

Учеснике је поздравио секретар борачке организације у Руми Предраг Вукмирић, а о учешћу Румљана и Сремаца у НОР-у потсетила је Александра Ћирић, историчака и кустос Завичајног музеја у Руми. Обратио се и  Светомир Атанацковић и истакао значај прославе од велике важности за будуће генерације, јер су у партизанској борби многи изгубили живот у Другом светском рату и омогућили новим генерацијама да имају слободну земљу.

Након академије положени су венци на спомен обележје страдалим борцима Другог светског рата, жртвама фашистичког терора, Народном хероју Милу Латиновићу, Црвеноармејцима за ослобођење Руме, борцима из ратова 1990-1999. године, погинулим за ослобођење у Првом светском рату, као и на зграду некадашње синагоге, која је порушена у Другом светском рату и за време рата служила као сабирни логор.

На полагању венаца су се обратоли председник СУБНОР-а Рума Томислав Милић и заменица председника општине Рума Марија Стојчевић.

Конкурс

РЕПУБЛИЧКИ ОДБОР СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА „ДРАГОЈЛО ДУДИЋ“

р а с п и с у ј у

47. наградни конкурс за књижевно-историографске радове

за 2018. годину

За необјављене радове из књижевности и историографије о ослободилачкој борби и неговању традиција у години у којој обележавамо 77 година устанка народа Србије и седам деценија постојања СУБНОР-а Србије.

Конкурс за књижевност обухвата све области књижевног стваралаштва, а из историографије – истраживачке, публицистичке и мемоарске радове, који се односе на неговање традиција Народноослободилачког рата и ранијих ослободилачких ратова и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2018. године.

Радове потписати шифром, а у посебној затвореној коверти доставити основне податке о аутору.

Жири ће најбоље радове наградити и похвалити.

Радове доставити на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком „За конкурс „Драгојло Дудић“.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 15. новембра 2018. године, а награде и похвале уручене 17. новембра 2018. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање
Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
18°
Fair
05:0920:19 CEST
WedThuFri
26/19°C
23/18°C
27/17°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.