САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 776706Укупно посета:
  • 2474968Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

ДОБРА ДЕЛА СЕ ПАМТЕ

И на наизглед малим стварима виде се принципијелност, добро васпитање, човечност, поштовање традиције.

Пример је и скромна свечаност одржана у Београду – старо здање у Француској улици 32, где су смештени вртић и дечји клуб, вратило је заслужено име које су идеолошки реваншисти хтели да избришу.

У питању је кућа знаменитe још у периоду пре Другог светског рата интелектуалне и политички опредељене породице Рибар. Доктор наука и адвокат Иван и његови синови, ратни народни херој Иво Лола и првоборац Јурица, живели су у тој својој кући која је остављена отачеству као легат. Синови су погинули као партизани у рату, а др Иван Рибар је више година, по ослобођењу од фашиста, био на челу југословенског парламента.

После октобарских такозваних демократских промена у Београду 2000.године, са здања у Француској 32 скинута је спомен-плоча, која сведочи о власницима који су се одлучили да свој иметак оставе у наслеђе народној заједници, превасходно омладини.

У поменутој кући, на територији општине Стари град, налази се предшколска установа „Наши дани“. Скромна свечаност, организована у сарадњи Општинског одбора СУБНОР-а и васпитача у вртићу и дечјем клубу, употпуњена је враћањем на фасаду спомен-плоче „Дом породице Рибар“, а на зидовима соба су изложене фотографије  из живота познате и признате породице.

На свечаности је, у краткој речи, председник СУБНОР-а Србије проф. др Миодраг Зечевић нагласио да је из породице Рибар, заједно са породицом Лолине веренице Слободе Трајковић, током Другог светског рата погубљено девет чланова:

„Дан сећања и захвалности има шире значење у години када се обележавају седам деценија од завршетка Другог светског рата и повратак слободе у Београд и Србију“.

Има широм наше земље још, на жалост, места и различитих објеката и улица, којима су острашћени идеолошки реваншисти и супарници одузели име најсветлијих личности и догађаја из славне Народноослободилачке борбе и традиције народа који се увек опредељивао за слободу, равноправност и против сваке врсте искључивости.

  

Једно реаговање на Садашњост и традиција

  • pedjaza каже:

    Postepetooktobarski revanšisti iz 2000. godine nisu oštricu svoje osvetoljubivosti usmerili samo ka onima koji su živi. već su im smetale i mnoge spomen ploče, obeležja i drugi tragovi iz vremena antifašističke borbe.
    Ovo je samo jedan od brojnih slučajeva, gde se na delu pokazalo nipodaštavnje i gaženje tekovina NOR-a.
    Kada revanšisti udare i po takvim stvarima, to pokazuje koliki je obim njihove ostrašćenosti i koliko se nisko spustaju u nameri da obesmisle bukvalno sve što je bilo pre njih. Bio je to još jedan neuspeli pokušaj da neko počne da ispisuje istoriju od trenutka svog dolaska na vlast, a da onu predhodnu marginalizuje i evntualno je prilagodi sopstvenim željama.

Конкурс

РЕПУБЛИЧКИ ОДБОР СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА „ДРАГОЈЛО ДУДИЋ“

р а с п и с у ј у

47. наградни конкурс за књижевно-историографске радове

за 2018. годину

За необјављене радове из књижевности и историографије о ослободилачкој борби и неговању традиција у години у којој обележавамо 77 година устанка народа Србије и седам деценија постојања СУБНОР-а Србије.

Конкурс за књижевност обухвата све области књижевног стваралаштва, а из историографије – истраживачке, публицистичке и мемоарске радове, који се односе на неговање традиција Народноослободилачког рата и ранијих ослободилачких ратова и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2018. године.

Радове потписати шифром, а у посебној затвореној коверти доставити основне податке о аутору.

Жири ће најбоље радове наградити и похвалити.

Радове доставити на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком „За конкурс „Драгојло Дудић“.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 15. новембра 2018. године, а награде и похвале уручене 17. новембра 2018. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање
Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
20°
Rain Shower
05:0820:19 CEST
TueWedThu
27/18°C
26/19°C
24/18°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.