САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 784791Укупно посета:
  • 2490326Укупно прегледа:
  • 3Тренутно посетилаца:

УЈЕДИЊЕНИ У АНТИФАШИЗМУ

Делегација Савеза бораца Приморске Словеније из Сежане била је гост СУБНОР-а Шумадије и Крагујевца. У име СУБНОР-а Србије дочекали су их потпредседник пуковник проф. Жељко В. Зиројевић, члан Председништва Градског одбора књижевник Јасмина Ан Јовановић. Скуп је уприличен испред Спомен парка „Крагујевачки октобар“ у Шумарицама.

Пуковник Зиројевић је између осталог рекао: „Задовољство ми је што вас могу поздравити у име СУБНОР-а Србије и председника Душана Чукића, овде у Шумарицама где су немачки фашисти, као и у Краљеву, стрељали на хиљаде родољуба међу којима је било и Словенаца. Антифашизам никада није имао нити ће имати цену а ми настављачи дела партизана имамо задатак да се боримо против највећег зла човечанства – новог фашизма“.

Књижевница Јасмина Ан Јовановић поздравила је госте на српском и словеначком језику истакавши допринос Крагујевца у антифашистичкој борби, његову славну историју са посебним освртом на активности СУБНОР-а: „Србија се увек снагом истине и кроз дијалог борила за правду и истину, али не може, не сме и никада неће заборавити, ни јаме, логоре, наше Шумарице, са колонама немоћних, недужних радника и деце која су суочени са смрћу постајали вечни родољуби, хероји – патриоте, са порукама које то потврђују и не бледе“.

У име антифашиста из Сежане, међу којима је било и Италијана из Трста, обратио се председник Бојан Пахор који је захвалио на срдачности којим су дочекани и да није случајно да су после Ужица у Крагујевцу, у историјским Шумарицама и да желе да одају почаст свим погинулим и стрељаним родољубима који су страдали од фашистичких руку. Савез бораца Сежане бори се да „очува успомену на све партизанске борце и оштро се супротставља прекрајању историје и фалсификата којих је све више“.

Испред споменика стрељаним ђацима и професорима пред „птицом сломљених крила“ једна од гостију из Сежана после полагања свежег цвећа казивала је стихове Десанке Максимовић „Крвава бајка“ а књижевница Јовановић је из своје збирке „Брдо дечјих светиња“ прочитала песму „Монолог мајке“ – асоцијацију на крвави октобар 1941. године и стрељану децу и ученике:

„Прогоне ме ликове прерано уснуле деце…

Која не знају да су била пуна цвркута и полена

расла надомак дуба, надомак њиве

у сенци белошљива…

Прогоне ме ликови и несном у мени зри,

заувек прозвано V3…

Размењени су и поклони два СУБНОР-а и СУБНОР Крагујевца је прихватио позив да посети СУБНОР Сежане у оквиру међународне сарадње СУБНОР-а Србије.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
11°
Cloudy
07:0317:42 CEST
MonTueWed
min 8°C
17/8°C
17/4°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.