САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 789317Укупно посета:
  • 2499082Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

БРИГА  ЗА СВАКУ ХУМКУ БОРЦА

Делегација Амбасаде Републике Украјине у Србији. коју су предводили Владимир Бељајев, први секретар и Бохдан Кост, трећи секретар и Синиша Ђорђевић, директор туристичког кластера „Срце Шумадије“, посетили су СУБНОР Крагујевац.

Информисани су о стању спомен обележја припадника Црвене армије погинулим у борбама за ослобођење Крагујевца и Шумадије октобра 1944.  Гостима су уручене књиге „У славу хероја“ посвећене совјетским борцима палим у Шумадији и Поморављу у завршним операцијама Другог светског рата, а затим посећена на Варошком и Палилулском гробљу спомен обележја које је подигао СУБНОР Крагујевац.

У делегацији СУБНОР-а Шумадије и Крагујевца били су пуковникпроф. Жељко Зиројевић,  Милић Цветковић, Бранко Љиљак и Иван Несторовић, председник СУБНОР-а Кнић.

На састанку су договорене активности везане за одржавање спомен обележја и даље прикупљање података о погинулим борцима. Представници Амбасаде су одали признање СУБНОР-у Крагујевца за досадашње активности на одржавању спомен обележја и чувању успомене на погинуле црвеноармејце.

Представници Амбасаде Украјине у Београду претходно су имали разговор у Председништву Републичког одбора СУБНОР-а Србије о истој теми и потврдили жељу да се контакти и сарадња наставе. Посебно у очувању светих места са пијетатом за борце који су оставили живот, далеко од својих домова, да би допринели слободи других народа у сламању нацистичких хитлеровских трупа у Другом светском рату.

Једно реаговање на Сарадња

  • pedjaza каже:

    Veliki broj ukrajisnkih vojnika je u okviru jedinica Sovjetske Crvene armije izgubio život u borbama za oslobođenje Jugoslavije od fašista u jesen 1944. i početkom 1945. godine.
    Sećanje na te ratničke dane i žrtve koje su pale, logičan je most za saradnju između Ukrajine i Srbije. Zajednička borba ukrajinskih crvenoarmejaca i jugoslovenskih partizana upisana je zlatnim slovima u istoriju antifašističkog pokreta i ovekovečena brojnim spomen obeležjima, koja današnjim generacijama služe, a i mnogim budućim će služiti, za podsećanje na jedan od najslavnijih perioda naše istorije.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
Mostly Cloudy
07:0715:57 CET
WedThuFri
min -2°C
3/-3°C
4/1°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.